Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Pásztortáska – a brokkoli-kivonatok új kihívója

Pásztortáska – a brokkoli-kivonatok új kihívója

A brokkoli évek óta az egészségtudatos táplálkozás egyik sztárja, elsősorban a szulforafán nevű jótékony vegyület miatt. A szulforafán egy kéntartalmú vegyület, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert (1). Nem véletlen, hogy sokan brokkoli-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőket szednek annak reményében, hogy kihasználják e vegyület előnyeit. Azonban létezik egy szerény mezei gyomnövény, amelynek hatóanyagai felvehetik a versenyt a brokkolival – sőt bizonyos szempontból túl is szárnyalhatják azt. Ez a növény nem más, mint a pásztortáska , amelyről kevesen tudják, hogy ugyanabba a növénycsaládba tartozik mint a brokkoli, azt pedig még kevesebben, hogy kiváló alternatívája lehet a brokkoli-kivonatos készítményeknek.

 

capsella-pasztortaska

Közönséges gyomnak tűnhet, pedig valójában tele van értékes hatóanyagokkal

 

Szulforafánban gazdag meglepetés

A pásztortáska kiemelkedően gazdag szulforafánban – abban a bizonyos vegyületben, amiért a brokkolit is becsüljük. Egy tudományos vizsgálat szerint a friss pásztortáska 53,7 µg szulforafánt tartalmaz grammonként​ (2). Összehasonlításképpen, ez az érték nagyjából megegyezik a friss brokkoli szulforafán-tartalmával, sőt szárított tömegére számítva (a víztartalom kivonásával) a pásztortáska akár 268,5 µg/g szulforafánt is tartalmazhat – vagyis többszörösét annak, ami a friss brokkoliban van. Ez azt jelenti, hogy egy vadon termő gyógynövényből is nyerhetünk annyi szulforafánt, mint a drága brokkoli-kivonatú kapszulákból. Ráadásul a pásztortáska könnyen hozzáférhető hiszen akár saját kertünkben vagy a mezőkön is megterem.

 

Különleges kénvegyületek tárháza

A pásztortáska azonban nem csak szulforafánban gazdag. A kutatások szerint számos egyéb hasonló élettani hatású kénvegyület is található benne – ráadásul köztük olyan különleges molekulák is, amelyeket más növényben eddig nem azonosítottak. A növény magvaiból izoláltak például két újonnan felfedezett kén-tartalmú vegyületet, amelyeket a növény latin neve nyomán bursapastoris A és B névre kereszteltek​ (1). Ezek az organoszulfidok (szerves kénvegyületek) a pásztortáska sajátos hatóanyagai, és eddig egyedül ebben a fajban bukkantak rájuk. Emellett jelen van még több, hosszú szénláncú szulfinil-tartalmú sav is (például a 10-(metilszulfinil)dekánsav és a 11-(metilszulfinil)undekánsav)​ (1). Mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt, hogy a pásztortáska fogyasztásával egy szélesebb spektrumú kénvegyület-koktélt juttathatunk a szervezetünkbe, mint pusztán a brokkoli szulforafánjával – hiszen olyan extra komponensekhez is hozzájutunk, amelyek potenciálisan további jótékony hatásokkal bírhatnak.

 

Mire jók a kénvegyületek? – Egészségügyi előnyök

Jogosan felmerülhet a kérdés: miért is olyan fontosak ezek a kénvegyületek, mint a szulforafán és társai, az egészség szempontjából? Nos, a válasz összetett, de roppant ígéretes.

 

Gyulladáscsökkentés: Számos kénvegyület – így a szulforafán is – bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ezt egyrészt azáltal éri el, hogy mérsékli a gyulladásos hírvivő molekulák (citokinek, prosztaglandinok stb.) termelődését, másrészt segít gátolni az olyan enzimeket, mint a COX-2 vagy az iNOS, amelyek a gyulladások fenntartásában szerepelnek (​3)

 

Antioxidáns védelem: A kénvegyületek erős antioxidáns hatással is rendelkeznek – azaz semlegesítik a káros szabadgyököket és védik a sejteket az oxidatív stressztől (1). A szulforafán különösen ismert arról, hogy aktivál egy Nrf2 nevű sejtvédő mechanizmust, amely számos antioxidáns enzim termelését fokozza a testünkben (​4).

 

Immunvédelem: A szulforafánra alapvetően az immunrendszer egészséges működést támogató hatása miatt figyeltek fel, amit állatkísérletekben is igazoltak (​3).

 

Szív- és érrendszer,  támogatás:  A kénvegyületekről (például a fokhagyma allicinjáról vagy a keresztesvirágú zöldségek egyéb izotiocianátjairól) is kimutatták, hogy hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez, az immunrendszer erősítéséhez, sőt antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is bírnak ​(1).

 

Elmondható tehát, hogy a kénvegyületek igazi multifunkcionális „egészségőrök”, amelyek egyszerre harcolnak a gyulladás és az oxidáció ellen, miközben támogatják a szervezet védekezőképességét és a sejtek épségét.

 

capsella-pasztortaska-reten

A modern tudomány utolérte a népi gyógyászatot: a pásztortáskát laboratóriumi körülmények között meggyőző eredményekkel tesztelték

 

Pásztortáska – tudományosan igazolt hatások

Mindez nagyon ígéretes, de mit mutatnak a konkrét vizsgálatok a pásztortáska esetében? Egy friss kutatásban pásztortáskából kivont, szulforafánban gazdag oldatot vizsgáltak, és azt találták, hogy az kivételes gyulladáscsökkentő hatást fejt ki (​4). Amikor immunsejteket (makrofágokat) tettek ki gyulladáskeltő ingernek, majd kezelték őket a pásztortáska-kivonattal, a gyulladás jelzőanyagainak szintje drasztikusan csökkent, konkrétan mérséklődött a nitrogén-monoxid és a PGE₂ (prosztaglandin E₂) termelése, valamint több gyulladási citokin (mint az interleukin-1β, -6, -10) szintje is leesett a kezelt sejtekben – ezzel bizonyítva, hogy a kivonat enyhíti a gyulladásos reakciókat. Ugyanez az extraktum a baktériumok ellen is jó eredményt mutatott: kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények között olyan kórokozók növekedését is gátolta, mint a Bacillus anthracis (a lépfene kórokozója) vagy a vancomycin-rezisztens Enterococcus baktérium (VRE), amely az antibiotikumoknak ellenálló “szuperbaktérium” (​4). A pásztortáska kivonat számára ezek a kórokozók sem tudtak ellenállni: bizonyos koncentrációban teljesen megakadályozta a baktériumok szaporodását. A vizsgálat összegzéseként a szerzők kiemelték, hogy a pásztortáska szulforafán-tartalmú kivonata potens gyulladáscsökkentő és “szuperbaktérium-ellenes” tulajdonságokkal rendelkezik, így nagy jövő előtt állhat mint funkcionális élelmiszer vagy akár valamilyen gyógyszerhatóanyag kifejlesztéséhez is modellként szolgálhat. ​(​4). Ezek az eredmények tudományos alapot adnak annak, amit a népi gyógyászat már régóta tudott: a pásztortáska nem értéktelen gyomnövény, hanem értékes gyógynövény, mely komplex módon támogatja az egészséget​ (1).

 

Mire alkalmazható étrend-kiegészítőként?

A pásztortáska által hordozott szulforafán és további kénvegyületek több mechanizmuson keresztül is hozzájárulhatnak az vénás és perifériás keringés egészségéhez, illetve a menstruáció alatti jó közérzet megteremtéséhez. Először is, a kénvegyületek közismerten jótékony hatással vannak az érrendszerre: elősegítik a megfelelő véráramlást, ami támogathatja a normál vénás keringést és a perifériás keringést. Mivel a szulforafánról kimutatták, hogy pozitívan befolyásolhatja a gyulladásos folyamatokat és az érfalak állapotát, ezáltal kedvezhet a vénás vér áramlásának is. Másrészt a pásztortáskában található organoszulfidok erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítséget nyújthatnak a menstruációs időszakban tapasztalható kellemetlen érzések mérséklésében. A hormonális egyensúly támogatása és a vérzés intenzitásának befolyásolása – amelyet a népi gyógyászat már régóta tulajdonít e növénynek – hozzájárul a női nemi szervek egészségének megőrzéséhez. Emellett a menstruáció előtti és alatti komfortérzet fenntartása is szorosan összefügg azzal, hogy ezek a kénvegyületek képesek csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladást, valamint támogatni a méhnyálkahártya normál működését. Így a pásztortáska aktív komponensei – élükön a szulforafánnal – releváns alapot nyújthatnak a fentebb említett egészségre vonatkozó állítások alátámasztásához.

 

capsella-pasztortaska-tea

A legelterjedtebb fogyasztási mód a tea, de nem ebben a formában a leghatékonyabb a pásztortáska

 

Szuperfinom pásztortáska por – a hatóanyagok maximalizálása

A pásztortáska több formában is fogyasztható – frissen salátába keverve, szárítva teaként, vagy akár tinktúraként. A leghatékonyabb mód azonban talán a szuperfinom por formájában történő bevitel. De miért a por a legjobb fogyasztási forma? Azért, mert az intenzív mechanikai őrlés szabadítja fel a legjobban a növényben rejlő hatóanyagokat. A káposztafélékben (így a pásztortáskában is) a szulforafán eleve úgynevezett glükozinolát előanyag formájában van jelen. Ebből az aktív szulforafán csak akkor keletkezik, amikor a növényi sejtek sérülnek – például aprítás, rágás vagy őrlés hatására –, ekkor egy enzim (mirozináz) alakítja át az előanyagot szulforafánná. Ha a pásztortáskát szuperfinom porrá őröljük, gyakorlatilag maximalizáljuk a sejtjeinek felaprítását, így a benne lévő enzim könnyebben és gyorsabban tudja átalakítani a glükozinolátokat szulforafánná. Ennek köszönhetően a porított pásztortáska biológiai hasznosulása kiemelkedő – a benne lévő kénvegyületek nagy része valóban felszabadul és hasznosul a szervezetben, nem vész kárba. Ráadásul a finom por formátum kényelmesen fogyasztható: belekeverhetjük smoothie-ba, juice-ba, szórhatjuk joghurtba vagy akár kapszula formájában is fogyaszthatjuk. A lényeg, hogy egy koncentrált, könnyen adagolható szulforafán-bomba áll a rendelkezésünkre, ami természetes forrásból származik.

 

Természetes alternatíva a brokkoli-kivonatra

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a pásztortáska méltán pályázhat a “szuperélelmiszer” címre. Ez az szerény megjelenésű növény kiemelkedő szulforafán-forrás, versenyre kel a brokkolival, sőt egyes mutatók szerint le is körözi azt. A pásztortáska kivételes potenciálja egyedi kénvegyületeiben rejlik: olyan extra hatóanyagokkal szolgál, melyeket máshonnan nem kapnánk meg. A modern tudomány által is igazolt gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, immun- és sejtvédő hatásai​ (​3) rendkívül ígéretesek az egészségmegőrzés szempontjából. Mindezt tetézi, hogy szuperfinom por formájában a pásztortáska hatóanyagait maximálisan kiaknázhatjuk, így valóban ütőképes alternatívát nyújt a brokkoli-alapú étrend-kiegészítőkkel szemben. A pásztortáska megmutatja, hogy a természet patikájában néha a legegyszerűbb “gyom” rejti a legnagyobb kincset – és könnyen lehet, hogy a jövőben egyre többen cserélik le brokkoli-kapszuláikat erre az elfeledett szupernövényre.

 

Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta

Keresés