Böjti gyógynövények - Melyiket használjuk és miért?
A böjt, vagyis a táplálék nélküli élet, az emberi szervezet működésének egyik természetes velejárója. Célja, hogy a szervezetet hozzásegítse, hogy az gyógyítsa és újítsa meg önmagát. A böjt során eltávolítjuk szervezetünkből a felesleges salakanyagokat. A böjti önmegtartóztatás eredményeit már rövid távon is érezhetjük: javul általános közérzetünk, nő a teherbírásunk, kitisztul a bőrünk, eltűnhet néhány zavaró plusz kiló. De a böjt hatása hosszabb távon is megmutatkozik. Kutatások szerint a böjtölés ígéretes a szív- és érrendszer egészségét jelző mutatók, például a vérnyomás, a koleszterinszint és a trigliceridszint javításában. Fokozhatja az inzulinérzékenységet, elősegíti a fogyást és javítja az anyagcsere egészségét, így cukorbetegségben és anyagcserezavarokban szenvedők számára is előnyös. Fokozhatja az immunfunkciókat, az autofágiát, csökkentheti a gyulladást és támogathatja a szervezet védekezését a fertőzések, autoimmun betegségek esetén. A böjt az agyra és az idegrendszerre is pozitív hatást fejt ki, neuroprotektív tulajdonságokkal bír, összefüggésbe hozható a kognitív funkciók javulásával és a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkenésével, sőt közvetetten élettartam növelésére is hatással van. Többek között ezért is érdemes a rendszeres böjtöt beépíteni egészségmegőrzési szokásaink közé.