Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések A JAVALLAT gyógynövény kapszulákkal kapcsolatban gyakran felmerült kérdések és válaszok.

1. Mennyit kell fogyasztanom a kapszulákból naponta?
2. Miben különböznek a Javallat kapszulák más gyógynövénykapszuláktól?
3. Mennyi friss gyógynövénynek felel meg egy kapszula tartalma?
4. Hogy fér el ilyen sok gyógynövény egy kis kapszulában?
5. Mikor és miért éri meg teát készíteni a kapszulákból?
6. Milyen lesz a Javallat kapszulákból készült tea?
7. Miért használunk gyomorban oldódó zselatin kapszulát?
8. Több gyógynövényt is ajánlanak ugyanarra az egészségügyi célra. Melyiket válasszam közülük?
9. Érdemes egyszerre több gyógynövényt használnom ugyanabból a célból?
10. Hogyan állítjuk össze gyógynövénykomplexeinket? Miért éppen azok a gyógynövények vannak benne?
11. Milyen mellékhatásai lehetnek a gyógynövények fogyasztásának?
12. Biztosan hatni fog a gyógynövény?

 


1. Mennyit kell fogyasztanom a kapszulákból naponta?

 • Minden termékünk dobozán feltüntetjük az ajánlott egyszeri és napi fogyasztási adagot. A legtöbb termék esetén ez naponta 2x1-2 kapszula. Mivel a gyógynövényekben eltérő mennyiségben lehetnek hatóanyagok, ezért egyes esetekben ennél kevesebb kapszula is elegendő, néha többet vagy többször kell bevenni belőlük.
 • Az adagolást mindig az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Bizottsága által készített gyógynövény monográfiák alapján határozzuk meg.
 • Az adagolásról, illetve a bizottság által javasolt napi mennyiségekről ide kattintva tudhat meg többet.

 


2. Miben különböznek a Javallat kapszulák más gyógynövénykapszuláktól?

 • A Javallat kapszulák a gyógynövényeket szuperfinom por formájában tartalmazzák. Ennek számos gyakorlati és élettani előnye van:
  • Nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás. 
  • A gyógynövényekben lévő hatóanyagok közel 100 százaléka hasznosul, szemben teák és a gyógynövény-kivonatok 10-70 százalékos arányával.
  • Jobb oldhatóság. Kiváló oldódás és diszpergálás vízben és bármilyen más folyadékban. A gyógynövényekben lévő vízben oldható anyagok mennyisége akár kétszeresére növekszik.
  • Magasabb flavonoid- és polifenoltartalom. Akár kétszer magasabb flavonoid és polifenoltartalom
  • Erősebb antioxidáns hatás. Akár háromszor erősebb antioxidáns hatás a hagyományos gyógynövényporokhoz képest.
  • Több vízoldható rost. Kettő-négyszer nagyobb mennyiségben hozzáférhető vízoldható rost.
  • 100% hatóanyagtartalom. A kivonatokkal szemben a szuperfinom porok a gyógynövények valamennyi értékes hatóanyagát tartalmazzák, legyenek azok akár vízben, akár zsíros közegben oldódóak.
  • Sokoldalú felhasználás. Jó oldódó és diszpergáló képessége miatt instant gyógynövénytea készíthető belőlük, de bármely vizes vagy zsíros folyadékban is elkeverhetők (joghurt, méz, étolaj stb.)
 • A kapszulákban lévő szuperfinom porokról és a velük végzett kutatásokról részletesebben ide kattintva olvashat.

 


3. Mennyi friss gyógynövénynek felel meg egy kapszula tartalma?

 • A friss gyógynövények nagyon sok vizet tartalmaznak. Ezt távolítjuk el a szárítás során egyrészt azért, hogy megakadályozzuk romlásukat és megőrizzük hatóanyag-tartalmukat, másrészt azért, hogy koncentráltabb formát alakítsunk ki belőlük. A különféle növényi részek eltérő mennyiségű nedvességet tartalmaznak, így koncentráltsági fokuk is különböző lesz a szárítás után.
 • A virágokból a szárítás során 85-90% nedvesség távozik, a levelekből 80-85%, a hajtásokból (herbákból) 75-80%, míg a gyökerekből 70%. Ennek megfelelően a virágok 6-8:1, a levelek 5-6:1, a hajtások (herbák) 4-5:1, a gyökerek pedig 3-3,5:1 arányban  tartalmazzák koncentráltabban a hatóanyagokat szárított formában a friss növényhez képest.
 • Ha a kapszulában például 500 mg virágból készült gyógynövénypor van, az 3-4 g friss gyógynövénynek felel meg.

Citromfű kapszula

Ennyi citromfű (2,5 g) van szárított formában egy 450 mg-os JAVALLAT Orvosi citromfű kapszulában.

 


4. Hogy fér el ilyen sok gyógynövény egy kis kapszulában?

 • Egyrészt úgy, hogy a szárítással eltávolítjuk a vizet a gyógynövényből, másrészt úgy, hogy a kapszulákban lévő szuperfinom por általában sokkal kisebb helyen is elfér, mintha durva porokat használnánk. A kapszulákban lévő gyógynövény az elfogyasztás után az emésztőrendszerben vizet felszívva visszanyeri eredeti méretét.
 • Erről egy egyszerű kísérlettel bárki megbizonyosodhat: mivel a zselatin kapszula hideg vízben nem oldódik, viszont képes megnyúlni, így a kapszulákat egy napig hideg vízben áztatva a kapszulában lévő gyógynövénypor felszívja a szárítással eltávolított vizet és öt-nyolcszorosára duzzad.

kapszula

A kapszulákban lévő gyógynövények az emésztőrendszerben 5-8-szorosukra duzzadnak, ezzel visszanyerik szárítás előtti térfogatukat.

 


5. Mikor és miért éri meg teát készíteni a kapszulákból?

 • Vannak olyan gyógynövények, ahol a hatás így erőteljesebben érvényesül, míg a torok nyálkahártyáján ható (száraz köhögést csillapító) gyógynövényeknél kifejezetten teaként érdemes alkalmazni a kapszulákat. Ahogy a honlapon, úgy a termékek dobozán is mindig feltüntetjük, hogy mikor ajánlott teát készíteni a kapszulákból.
 • A kapszulából készült tea főbb előnyei:
  • Nem tartalmaz mikroműanyagot! 
  • A kapszula kis helyen elfér, bárhová könnyen elvihető.
  • Könnyen és gyorsan elkészíthető.
  • A gyógynövény minden hatóanyagát tartalmazza.
 • További részletek ide kattintva olvashatók a teakészítésről és annak előnyeiről.

6. Milyen lesz a Javallat kapszulákból készült tea?

 • Először kicsit talán furcsa lehet a tea. A kapszulákban lévő szuperfinom por ugyanis a növény valamennyi összetevőjét tartalmazza, így a vízben nem vagy nehezebben oldódó olajos vagy rostos részeket is. Emiatt a tea frissen elkészítve nem lesz átlátszó.  (Bizonyos idő alatt a folyadékban lévő szemcsék a valódi rostos italokhoz hasonlóan szétválnak egymástól). 

Két szem Galagonya virágos hajtásvég kapszulából készült tea (2 dl vízzel felöntve)

 


7. Miért használunk gyomorban oldódó zselatin kapszulát?

Ennek több oka is van:

 • A gyógynövényeket hagyományosan tea (ritkábban tinktúra) formájában fogyasztjuk már évszázadok, évezredek óta. A gyógynövényekkel kapcsolatban megszerzett tudásunk ehhez a fogyasztási módhoz kapcsolódik. A rendelkezésre álló kapszulák között csak a zselatin kapszulák képesek arra, hogy gyorsan feloldódjanak a gyomban és a teafogyasztáshoz hasonlóan az egész emésztőrendszerben kifejtsék hatásukat.
 • A zselatin tulajdonképpen nem más, mint állati eredetű kollagén. Mivel gyógynövényeket leginkább az idősebb korosztály használja, akiknek szükségük lehet az ízületekben is fontos szerepet játszó kollagénre, ezért számukra a zselatin kapszula ideális választás.
 • A zselatin kapszulából könnyebb a teakészítés. A zselatin kapszulák frissen forralt vízben egy perc alatt feloldódnak, így a kapszulákból gyorsan és kényelmesen készíthető el a gyógynövénytea.
 • Mivel a kapszulahéjban lévő zselatinból száraz állapotban semmilyen anyag nem kerül át a kapszulában lévő gyógynövényporba, így a vegánok is használhatják termékeinket, amennyiben a kapszulák tartalmából teát készítenek vagy elkeverik valamilyen más folyadékban.

 


8. Több gyógynövényt is ajánlanak ugyanarra az egészségügyi célra. Melyiket válasszam közülük?

 • A legtöbb embernek általában több egészséggel kapcsolatos célja is van. Szerencsére a gyógynövények többsége egyszerre több területen is eredményesen alkalmazható.
 • A mono, vagyis a csak egyetlen fő gyógynövényt tartalmazó gyógynövénykapszuláink leírásában és dobozán az adott gyógynövénnyel elérhető valamennyi hivatalos, tudományosan alátámasztott egészségtámogató hatás szerepel. Mindig azt a gyógynövényt érdemes választania, amely egyszerre a legtöbb egészséggel kapcsolatos célját támogatja.
 • Ide kattintva választhatja ki az egészségügyi céljának leginkább megfelelő gyógynövényt.
 • Amennyiben kifejezetten egy egészségügyi célja van, úgy érdemes lehet egyszerre több gyógynövényt is alkalmazna. A komplex termékeinket úgy fejlesztettük ki, hogy azok a kutatási eredmények alapján leginkább támogassák Önt egy konkrét egészségügyi céljának elérésében. Ezekben a komplexekben 4-6 gyógynövény egyszerre, egymás hatását támogatva fejti ki kedvező élettani hatását.
 • Gyógynövénykomplexeinket ide kattintva tudja böngészni!

 


9. Érdemes egyszerre több gyógynövényt használnom ugyanabból a célból?

 • Igen! A tapasztalatok és kutatások szerint több gyógynövény együttes alkalmazásával fokozható a hatás. Ezért alkottuk meg gyógynövény komplexeinket is, amelyek egészségügyi célok szerint optimális arányban tartalmazzák az egyes gyógynövényeket.
 • A gyógynövény komplexeink itt találja.
 • A komplexekben lévő gyógynövények külön-külön is megvásárolhatók, így arra is lehetőség van, hogy két-három saját maga által kiválasztott gyógynövény kombinációjával érjen el eredményeket. Ebben az esetben a napi adagot az egyes gyógynövényekből a dobozon feltüntetett legkisebb mennyiségre érdemes csökkenteni, ami általában naponta kétszer 1 kapszula.
 • A gyógynövényeket ABC sorrendben ide kattintva tudja áttekinteni.

 


10. Hogyan állítjuk össze gyógynövénykomplexeinket? Miért éppen azok a gyógynövények vannak benne?

 1. Első lépésként mindig megvizsgáljuk, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) jegyzékében, milyen gyógynövényekhez tartozik a komplex céljával kapcsolatban hivatalosan használható releváns egészséggel kapcsolatos állítás. (Sokszor több tucat gyógynövény is számításba jöhet, máskor csak néhány között lehet választani.)
 2. Ezután megnézzük, hogy az előzetesen kiválogatott gyógynövények esetén milyen vizsgálatok támasztják alá ezeket az állításokat. Ennek során figyelembe vesszük azt is, hogy az adott gyógynövény esetében milyen adagolás mellett értek el valamilyen eredményt a területen.
 3. Megvizsgáljuk azt is, hogy az egyes gyógynövények milyen egyéb pozitív egészségtámogató hatásokkal rendelkeznek. Ha lehet, akkor olyan gyógynövényeket választunk a komplexbe, amelyek további területeken is támogatják az egészség megőrzését. (pl. a Vércukor kontroll komplexünkben lévő gyógynövények az egészséges vércukorszint fenntartásán túl az emésztés egészségét is támogatják, az Egészséges vérnyomás komplexben lévő egyes gyógynövények pedig az egészséges vérkeringést és a nyugodt, kiegyensúlyozott állapot elérését is elősegítik.)
 4. A komplexek összeállításában kihasználjuk a gyógynövények közötti szinergikus hatásokat is, mert "az egész több, mint a részek összessége". Ez a gyógynövények esetében nem csak egy filozófiai alapvetés, hiszen számos kutatás igazolta már a gyógynövények együttes alkalmazásának eredményességét. Többek között a mályva és a szennalevél, a kankalin és a kerti kakukkfű, a komló és valeriána együttesen a vizsgálatok szerint is jobb hatásúak, mintha a külön-külön alkalmaznánk őket.
 5. Szintén figyelembe vesszük, hogy az egyes gyógynövények használatának milyen esetleges kockázatai vannak. Mindig azokat a gyógynövényeket részesítjük előnyben, amelyekkel legjobb eredmény érhető el a legalacsonyabb kockázat mellett. Amennyiben szükséges, a gyógynövény komplexben lévő mennyiségét is korlátozzuk, hogy annak fogyasztása ne jelentsen kockázatot a fogyasztók számára (pl. a kutyabenge és a szenna mennyisége a Székletlazító komplexben, vagy a tüdőfű mennyisége az Orvosi tüdőfű komplexben, vagy az édesköményolaj mennyisége az Immunrendszer egészsége komplexben stb.).
 6. Végül az EFSA jegyzék, a vizsgálatok és a kockázatértékelés alapján meghatározzuk azt a 4-6 gyógynövényt, amelytől a legtöbb pozitív egészségtámogató hatás várható el és a legeredményesebben alkalmazhatók. A komplexben a gyógynövények egymáshoz viszonyított arányát a velük végzett kutatási eredmények alapján véglegesítjük.

  Válasszon gyógynövénykomplexeink közül ide kattintva!

 


11. Milyen mellékhatásai lehetnek a gyógynövények fogyasztásának?

 • A gyógynövények fogyasztása során mindig figyelemmel kell lenni a lehetséges kockázatokra és mellékhatásokra is. Ezek mindig szerepelnek a honlapunkon az adott gyógynövény leírásánál, illetve a termék dobozán is.
 • A kockázatokat és mellékhatásokat, illetve a fogyasztási korlátozásokat az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Bizottsága ajánlásai és további tudományos kutatások alapján állítottuk össze. A témáról bővebben is olvashat ide kattintva, ahol egyúttal azt is bejelentheti, ha valamilyen mellékhatást tapasztalt termékeink fogyasztásával kapcsolatban. 

 


12. Biztosan hatni fog a gyógynövény?

 • Az általunk forgalmazott gyógynövények elsősorban az egészség megőrzését szolgálják, illetve bizonyos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazhatók.
 • A gyógynövényektől ténylegesen várható hatást a termékek leírásánál részletesen ismertetjük, amivel segítséget kívánunk nyújtani vásárlóinknak a döntésben.
 • Mivel jól ismerjük a gyógynövények egészségügyi hatásainak népgyógyászati és tudományos hátterét, így biztosak vagyunk benne, hogy elégedett lesz termékeinkkel! Ezért nyugodt szívvel vállaljuk termékeinkre a 100%-os pénz-visszafizetési garanciát, amelyet felbontott dobozok esetén is érvényesíthet a vásárlástól számított 30 napon belül.
 • Garanciánk részleteiről itt olvashat részletesen.

 


+1. Miért magázódunk minden kommunikációs felületünkön?

 • Valójában ezt még senki nem kérdezte meg tőlünk. Azt viszont már igen, hogy miért használunk tegező formát a honlapunkon és a Facebook oldalunkon. Ugyanis volt egy időszak, amikor ezt a közvetlenebb kommunikációs formát alkalmaztuk. Aztán beláttuk, hogy sokkal szerencsésebb, ha kihasználjuk a magyar nyelvben rejlő lehetőséget, és a megszólításokban is kifejezzük tiszteletünket vásáróink felé. Így talán egy kicsit merevebbnek tűnhet kommunikációk, és lehetnek, akik ezt távolságtartónak érzik. Ők nyugodtan írhatnak nekünk tegező formában is levelet, nekik mi is tegező formában fogunk válaszolni!

 

Várjuk további kérdéseiket az info@javallat.hu e-mail címre!

Keresés