Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések A JAVALLAT gyógynövény kapszulákkal kapcsolatban gyakran felmerült kérdések és válaszok.

1. Honnan származik a Javallat és Ultrafine kapszulákban használt szuperfinom gyógynövénypor?
2. Bevizsgált gyógynövényeket tartalmaznak a kapszulák?
3. Hogyan biztosítjuk gyógynövénykapszuláink minőségét?
4. Milyen szakmai háttere van a Javallat és Ultrafine kapszulákat gyártó Indikáció Kft.-nek?
5. Hogyan lehet használni a Javallat gyógynövénykapszulákat?
6. Milyen lesz a Javallat kapszulákból készült tea?
7. Mennyit kell fogyasztanom a kapszulákból naponta?
8. Miben különböznek a Javallat kapszulák más gyógynövénykapszuláktól?
9. Mennyi friss gyógynövénynek felel meg egy kapszula tartalma?
10. Hogyan fér el ilyen sok gyógynövény egy kis kapszulában?
11. Mikor és miért éri meg teát készíteni a kapszulákból?
12. Miért használunk gyomorban oldódó zselatin kapszulát?
13. Több gyógynövényt is ajánlanak ugyanarra az egészségügyi célra. Melyiket válasszam közülük?
14. Érdemes egyszerre több gyógynövényt használnom ugyanabból a célból?
15. Hogyan állítjuk össze gyógynövénykomplexeinket? Miért éppen azok a gyógynövények vannak benne?
16. Milyen kockázatai és mellékhatásai lehetnek a gyógynövények fogyasztásának?
17. Biztosan hatni fog a gyógynövény?

 

1. Honnan származik a Javallat és UltraFine kapszulákban lévő gyógynövénypor?

A kapszuláinkban használt gyógynövény alapanyagok döntő hányada magyar gyógynövénytermesztőktől és kereskedőktől származik. Az egzotikus, hazai éghajlaton nem előforduló és termeszthető növényeket természetesen kénytelenek vagyunk mi is külföldről beszerezni. A gyógynövény alapanyagokat mi magunk dolgozzuk fel: a szuperfinom gyógynövénypor monori gyártóüzemünkben történik, csakúgy mint a kapszulák töltése és csomagolása. Termékeink 100%-ban magyar fejlesztések, melyek Magyarországon is készültek.

 


2. Bevizsgált gyógynövényeket tartalmaznak a kapszulák?

Az étrend-kiegészítő gyártók jelentős része Kínából és Indiából importálja a gyógynövénykivonatokat. Bár ezek a kivonatok általában rendelkeznek minőségi tanúsítvánnyal, de az étrend-kiegészítő gyártók 95%-a nem ellenőrizi le azok valóságtartalmát. A vállalkozásunk az étrend-kiegészítő gyártók azon 5%-ához tartozik, amely minden gyártáshoz felhasznált alapanyag minőségét ellenőrzi.

 • Saját vizsgálataink során a gyógynövények azonosságát, érzékszervi minőségét, valamint esetleges fizikai szennyezettségét vizsgáljuk, amelyet szabványokkal vetünk össze, legtöbbször a hatályos Magyar Gyógyszerkönyv előírásaival. A gyógynövények megrendelése előtt minden esetben mintát kérünk az alapanyaggyártótól. Általában 3-4 minta közül választjuk ki azt, amelyik a legjobb minőséget képviseli.
 • A műszeres analitikai vizsgálatokban állandó partnerünk független vizsgáló laboratóriumként az Accredit Laboratórium Kft. Egyre több termékünkön található meg az ACRLAB tanúsító védjegy, amely a termékeink gyógynövény alapanyagainak kontrollált minőségét és az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat igazolja. Az ACRLAB védjeggyel rendelkező Javallat és Ultrafine termékeink itt tekinthetők meg.
 • Ha többet szeretne megtudni a gyógynövényekkel végzett és végeztetett vizsgálatainkról, kattintson ide.

 


3. Hogyan biztosítjuk gyógynövénykapszuláink minőségét?

A termékeink alapanyagaként használt gyógynövények vizsgálatán kívül minőségbiztosításunk részeként folyamatosan ellenőrizzük termékeinket és a gyártás valamennyi lépését.

 • Ennek részeként gyártásunk a nemzetközi HACCP minőségbiztosítási rendszer előírásai szerint történik.
 • A gyógynövény alapanyagok nagyfokú biológiai tisztaságát gőzsterilizálással biztosítjuk.
 • A gyártás minden lépése részletesen dokumentált és visszakövethető.
 • Az egyes termékeinkkel szemben támasztott minőségi elvárásainkat weboldalunkon is feltüntetjük minőségi tanúsítvány formájában.
 • A Javallat és Ultrafine termékek minőségbiztosításáról ide kattintva tudhat meg többet.

 


4. Milyen szakmai háttere van a Javallat és Ultrafine kapszulákat gyártó Indikáció Kft.-nek?

Vállalkozásunk 2018. óta foglalkozik gyógynövényekkel és a belőlük előállítható modern, egészségtámogató készítmények fejlesztésével. Munkatársaink között gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, kertészmérnök, vegyészmérnök, biomérnök és fitoterapeuta szakemberek vannak. Több évtizedes szakmai tapasztalatunk kiterjed a gyógynövényekkel kapcsolatos valamennyi területre: a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatástól, a gyógynövényes termékfejlesztésig és minőségbiztosításig, különös tekintettel a gyógynövények biztonságos és eredményes használatára. Cégünk szakmai hátteréről ide kattintva tudhat meg még többet.

 


5. Hogyan lehet használni a Javallat gyógynövénykapszulákat?

A Javallat és Ultrafine gyógynövénykapszulák többféleképpen használhatóak:

 •  Kapszulaként bő folyadékkal lenyelve.
 •  A kapszulák tartalma:
  • teaként hideg, vagy meleg vízzel felöntve;
  • elkeverve bármilyen folyadékban (üdítőben, rostos gyümölcslében), mézben, joghurtban, olajban;
  • turmixhoz, smoothie-hoz, shake-hez hozzáadva. 

A kapszulák két végükön megfogva könnyedén széthúzhatók, így hozzáférhetővé válik a szuperfinom por. Tudjon meg többet a szuperfinom gyógynövényporok sokoldalú felhasználásáról! 

 


6. Milyen lesz a Javallat kapszulákból készült tea?

 • Először kicsit talán furcsa lehet a tea. A kapszulákban lévő szuperfinom por ugyanis a növény valamennyi összetevőjét tartalmazza, így a vízben nem vagy nehezebben oldódó olajos vagy rostos részeket is. Emiatt a tea frissen elkészítve nem lesz átlátszó.  (Bizonyos idő alatt a folyadékban lévő szemcsék a valódi rostos italokhoz hasonlóan szétválnak egymástól). 

Két szem Galagonya virágos hajtásvég kapszulából készült tea (2 dl vízzel felöntve)

 


7. Mennyit kell fogyasztanom a kapszulákból naponta?

 • Minden termékünk dobozán feltüntetjük az ajánlott egyszeri és napi fogyasztási adagot. A legtöbb termék esetén ez naponta 2x1-2 kapszula. Mivel a gyógynövényekben eltérő mennyiségben lehetnek hatóanyagok, ezért egyes esetekben ennél kevesebb kapszula is elegendő, néha többet vagy többször kell bevenni belőlük.
 • Az adagolást mindig az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Bizottsága által készített gyógynövény monográfiák alapján határozzuk meg.
 • Az adagolásról, illetve a bizottság által javasolt napi mennyiségekről ide kattintva tudhat meg többet.

 


8. Miben különböznek a Javallat kapszulák más gyógynövénykapszuláktól?

 • A Javallat kapszulák a gyógynövényeket szuperfinom por formájában tartalmazzák. Ennek számos gyakorlati és élettani előnye van:
  • Nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás. 
  • A gyógynövényekben lévő hatóanyagok közel 100 százaléka hasznosul, szemben teák és a gyógynövény-kivonatok 10-70 százalékos arányával.
  • Jobb oldhatóság. Kiváló oldódás és diszpergálás vízben és bármilyen más folyadékban. A gyógynövényekben lévő vízben oldható anyagok mennyisége akár kétszeresére növekszik.
  • Magasabb flavonoid- és polifenol-tartalom. Akár kétszer magasabb flavonoid- és polifeno-ltartalom
  • Erősebb antioxidáns hatás. Akár háromszor erősebb antioxidáns hatás a hagyományos gyógynövényporokhoz képest.
  • Több vízoldható rost. Kettő-négyszer nagyobb mennyiségben hozzáférhető vízoldható rost.
  • 100% hatóanyagtartalom. A kivonatokkal szemben a szuperfinom porok a gyógynövények valamennyi értékes hatóanyagát tartalmazzák, legyenek azok akár vízben, akár zsíros közegben oldódók.
  • Sokoldalú felhasználás. Jó oldódó és diszpergáló képessége miatt instant gyógynövénytea készíthető belőlük, de bármely vizes vagy zsíros folyadékban is elkeverhetők (joghurt, méz, étolaj stb.)
 • A kapszulákban lévő szuperfinom porokról és a velük végzett kutatásokról részletesebben ide kattintva olvashat.

 


9. Mennyi friss gyógynövénynek felel meg egy kapszula tartalma?

 • A gyógynövények frissen nagyon sok vizet tartalmaznak. Ezt távolítjuk el a szárítás során egyrészt azért, hogy megakadályozzuk romlásukat és megőrizzük hatóanyag-tartalmukat, másrészt azért, hogy koncentráltabb formát alakítsunk ki belőlük. A különféle növényi részek eltérő mennyiségű nedvességet tartalmaznak, így koncentráltsági fokuk is különböző lesz a szárítás után.
 • A virágokból a szárítás során 85-90% nedvesség távozik, a levelekből 80-85%, a hajtásokból (herbákból) 75-80%, míg a gyökerekből 70%. Ennek megfelelően a virágok 6-8:1, a levelek 5-6:1, a hajtások (herbák) 4-5:1, a gyökerek pedig 3-3,5:1 arányban  tartalmazzák koncentráltabban a hatóanyagokat szárított formában a friss növényhez képest.
 • Ha a kapszulában például 500 mg virágból készült gyógynövénypor van, az 3-4 g friss gyógynövénynek felel meg.

Citromfű kapszula

Ennyi citromfű (2,5 g) van szárított formában egy 450 mg-os JAVALLAT Orvosi citromfű kapszulában.

 


10. Hogyan fér el ilyen sok gyógynövény egy kis kapszulában?

 • Egyrészt úgy, hogy a szárítással eltávolítjuk a vizet a gyógynövényből, másrészt úgy, hogy a kapszulákban lévő szuperfinom por általában sokkal kisebb helyen is elfér, mintha durva porokat használnánk. A kapszulákban lévő gyógynövény az elfogyasztás után az emésztőrendszerben vizet felszívva visszanyeri eredeti méretét.
 • Erről egy egyszerű kísérlettel bárki megbizonyosodhat: mivel a zselatin kapszula hideg vízben nem oldódik, viszont képes megnyúlni, így a kapszulákat egy napig hideg vízben áztatva a kapszulában lévő gyógynövénypor felszívja a szárítással eltávolított vizet és öt-nyolcszorosára duzzad.

kapszula

A kapszulákban lévő gyógynövények az emésztőrendszerben 5-8-szorosukra duzzadnak, ezzel visszanyerik szárítás előtti térfogatukat.

 


11. Mikor és miért éri meg teát készíteni a kapszulákból?

 • Vannak olyan gyógynövények, ahol a hatás így erőteljesebben érvényesül, míg a torok nyálkahártyáján ható (száraz köhögést csillapító) gyógynövényeknél kifejezetten teaként érdemes alkalmazni a kapszulákat. Ahogy a honlapon, úgy a termékek dobozán is mindig feltüntetjük, hogy mikor ajánlott teát készíteni a kapszulákból.
 • A kapszulából készült tea főbb előnyei:
  • Nem tartalmaz mikroműanyagot! 
  • A kapszula kis helyen elfér, bárhová könnyen elvihető.
  • Könnyen és gyorsan elkészíthető.
  • A gyógynövény minden hatóanyagát tartalmazza.
 • További részletek ide kattintva olvashatók a teakészítésről és annak előnyeiről.

 


12. Miért használunk gyomorban oldódó zselatin kapszulát?

Ennek több oka is van:

 • A gyógynövényeket hagyományosan tea (ritkábban tinktúra) formájában fogyasztjuk már évszázadok, évezredek óta. A gyógynövényekkel kapcsolatban megszerzett tudásunk ehhez a fogyasztási módhoz kapcsolódik. A rendelkezésre álló kapszulák között csak a zselatin kapszulák képesek arra, hogy gyorsan feloldódjanak a gyomban és a teafogyasztáshoz hasonlóan az egész emésztőrendszerben kifejtsék hatásukat.
 • A zselatin tulajdonképpen nem más, mint állati eredetű kollagén. Mivel gyógynövényeket leginkább az idősebb korosztály használja, akiknek szükségük lehet az ízületekben is fontos szerepet játszó kollagénre, ezért számukra a zselatin kapszula ideális választás.
 • Mivel a kapszulahéjban lévő zselatinból száraz állapotban semmilyen anyag nem kerül át a kapszulában lévő gyógynövényporba, így a vegánok is használhatják termékeinket, amennyiben a kapszulák tartalmából teát készítenek vagy elkeverik valamilyen más folyadékban.

 


13. Több gyógynövényt is ajánlanak ugyanarra az egészségügyi célra. Melyiket válasszam közülük?

 • A legtöbb embernek általában több egészséggel kapcsolatos célja is van. Szerencsére a gyógynövények többsége egyszerre több területen is eredményesen alkalmazható.
 • A mono, vagyis a csak egyetlen fő gyógynövényt tartalmazó gyógynövénykapszuláink leírásában és dobozán az adott gyógynövénnyel elérhető valamennyi hivatalos, tudományosan alátámasztott egészségtámogató hatás szerepel. Mindig azt a gyógynövényt érdemes választania, amely egyszerre a legtöbb egészséggel kapcsolatos célját támogatja.
 • Ide kattintva választhatja ki az egészségügyi céljának leginkább megfelelő gyógynövényt.
 • Amennyiben kifejezetten egy egészségügyi célja van, úgy érdemes lehet egyszerre több gyógynövényt is alkalmazna. A komplex termékeinket úgy fejlesztettük ki, hogy azok a kutatási eredmények alapján leginkább támogassák Önt egy konkrét egészségügyi céljának elérésében. Ezekben a komplexekben 4-6 gyógynövény egyszerre, egymás hatását támogatva fejti ki kedvező élettani hatását.
 • Gyógynövénykomplexeinket ide kattintva tudja böngészni!

 


14. Érdemes egyszerre több gyógynövényt használnom ugyanabból a célból?

 • Igen! A tapasztalatok és kutatások szerint több gyógynövény együttes alkalmazásával fokozható a hatás. Ezért alkottuk meg gyógynövény komplexeinket is, amelyek egészségügyi célok szerint optimális arányban tartalmazzák az egyes gyógynövényeket.
 • A gyógynövény komplexeink itt találja.
 • A komplexekben lévő gyógynövények külön-külön is megvásárolhatók, így arra is lehetőség van, hogy két-három saját maga által kiválasztott gyógynövény kombinációjával érjen el eredményeket. Ebben az esetben a napi adagot az egyes gyógynövényekből a dobozon feltüntetett legkisebb mennyiségre érdemes csökkenteni, ami általában naponta kétszer 1 kapszula.
 • A gyógynövényeket ABC sorrendben ide kattintva tudja áttekinteni.

 


15. Hogyan állítjuk össze gyógynövénykomplexeinket? Miért éppen azok a gyógynövények vannak benne?

 1. Első lépésként mindig megvizsgáljuk, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) jegyzékében, milyen gyógynövényekhez tartozik a komplex céljával kapcsolatban hivatalosan használható releváns egészséggel kapcsolatos állítás. (Sokszor több tucat gyógynövény is számításba jöhet, máskor csak néhány között lehet választani.)
 2. Ezután megnézzük, hogy az előzetesen kiválogatott gyógynövények esetén milyen vizsgálatok támasztják alá ezeket az állításokat. Ennek során figyelembe vesszük azt is, hogy az adott gyógynövény esetében milyen adagolás mellett értek el valamilyen eredményt a területen.
 3. Megvizsgáljuk azt is, hogy az egyes gyógynövények milyen egyéb pozitív egészségtámogató hatásokkal rendelkeznek. Ha lehet, akkor olyan gyógynövényeket választunk a komplexbe, amelyek további területeken is támogatják az egészség megőrzését. (pl. a Vércukor kontroll komplexünkben lévő gyógynövények az egészséges vércukorszint fenntartásán túl az emésztés egészségét is támogatják, az Egészséges vérnyomás komplexben lévő egyes gyógynövények pedig az egészséges vérkeringést és a nyugodt, kiegyensúlyozott állapot elérését is elősegítik.)
 4. A komplexek összeállításában kihasználjuk a gyógynövények közötti szinergikus hatásokat is, mert "az egész több, mint a részek összessége". Ez a gyógynövények esetében nem csak egy filozófiai alapvetés, hiszen számos kutatás igazolta már a gyógynövények együttes alkalmazásának eredményességét. Többek között a mályva és a szennalevél, a kankalin és a kerti kakukkfű, a komló és valeriána együttesen a vizsgálatok szerint is jobb hatásúak, mintha a külön-külön alkalmaznánk őket.
 5. Szintén figyelembe vesszük, hogy az egyes gyógynövények használatának milyen esetleges kockázatai vannak. Mindig azokat a gyógynövényeket részesítjük előnyben, amelyekkel legjobb eredmény érhető el a legalacsonyabb kockázat mellett. Amennyiben szükséges, a gyógynövény komplexben lévő mennyiségét is korlátozzuk, hogy annak fogyasztása ne jelentsen kockázatot a fogyasztók számára (pl. a kutyabenge és a szenna mennyisége a Székletlazító komplexben, vagy a tüdőfű mennyisége az Orvosi tüdőfű komplexben, vagy az édesköményolaj mennyisége az Immunrendszer egészsége komplexben stb.).
 6. Végül az EFSA jegyzék, a vizsgálatok és a kockázatértékelés alapján meghatározzuk azt a 4-6 gyógynövényt, amelytől a legtöbb pozitív egészségtámogató hatás várható el és a legeredményesebben alkalmazhatók. A komplexben a gyógynövények egymáshoz viszonyított arányát a velük végzett kutatási eredmények alapján véglegesítjük.

  Válasszon gyógynövénykomplexeink közül ide kattintva!

 


16. Milyen kockázatai és mellékhatásai lehetnek a gyógynövények fogyasztásának?

 • A gyógynövények fogyasztása során mindig figyelemmel kell lenni a lehetséges kockázatokra és mellékhatásokra is. Ezek mindig szerepelnek a honlapunkon az adott gyógynövény leírásánál, illetve a termék dobozán is.
 • Ezek a figyelmeztetések mindig tartalmazzák azokat az eseteket, amikor valamilyen érzékenység, allergia, vagy egészségügyi állapot miatt a termék fogyasztása nem ajánlott. Ilyenkor, függetlenül a javasolt dózistól, nem ajánlott adott gyógynövény/termék fogyasztása. 
 • Van két olyan ritka mellékhatás, amely szinte kivétel nélkül valamennyi gyógynövény fogyasztásakor előfordulhat. Ezeket csak akkor jelöljük külön a gyógynövénytermék leírásánál és a termék címkéjén, amennyiben a kutatások alapján azok valóban számottevő arányban fordulnak elő az adott gyógynövény(ek) fogyasztásakor vagy egyes fogyasztói csoportok számára fontos információt jelent (pl. fészkesvirágzatúakkal kapcsolatos keresztallergia kialakulása miatt). A két ritka mellékhatás, az emésztőrendszeri panasz és az allergiás reakció. Egyik mellékhatás sem jelentkezik súlyos tünetekkel, mind a kettő gyorsan megszűnik a termék fogyasztásának abbahagyásakor.
 • A kockázatokat és mellékhatásokat, illetve a fogyasztási korlátozásokat az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Bizottsága ajánlásai és további tudományos kutatások alapján állítottuk össze. A témáról bővebben is olvashat ide kattintva, ahol egyúttal azt is bejelentheti, ha valamilyen mellékhatást tapasztalt termékeink fogyasztásával kapcsolatban. 
 • Ha nem tudja eldönteni, hogy egy termékünk Önnek való-e, vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk megválaszolni kérdéseit.

 


17. Biztosan hatni fog a gyógynövény?

 • Az általunk forgalmazott gyógynövények elsősorban az egészség megőrzését szolgálják, illetve bizonyos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazhatók.
 • A gyógynövényektől ténylegesen várható hatást a termékek leírásánál részletesen ismertetjük, amivel segítséget kívánunk nyújtani vásárlóinknak a döntésben.
 • Mivel jól ismerjük a gyógynövények egészségügyi hatásainak népi tapasztalatait és tudományos hátterét, így biztosak vagyunk benne, hogy elégedett lesz termékeinkkel! Ezért nyugodt szívvel vállaljuk termékeinkre a 100%-os pénz-visszafizetési garanciát, amelyet felbontott dobozok esetén is érvényesíthet a vásárlástól számított 30 napon belül.
 • Garanciánk részleteiről itt olvashat részletesen.

 


+1. Miért magázódunk minden kommunikációs felületünkön?

 • Valójában ezt még senki nem kérdezte meg tőlünk. Azt viszont már igen, hogy miért használunk tegező formát a honlapunkon és a Facebook oldalunkon. Ugyanis volt egy időszak, amikor ezt a közvetlenebb kommunikációs formát alkalmaztuk. Aztán beláttuk, hogy sokkal szerencsésebb, ha kihasználjuk a magyar nyelvben rejlő lehetőséget, és a megszólításokban is kifejezzük tiszteletünket vásáróink felé. Így talán egy kicsit merevebbnek tűnhet kommunikációk, és lehetnek, akik ezt távolságtartónak érzik. Ők nyugodtan írhatnak nekünk tegező formában is levelet, nekik mi is közvetlenebb hangvételben fogunk válaszolni!

 

Várjuk további kérdéseiket az info@javallat.hu e-mail címre!

Keresés