Epeműködés támogatása
A modern étrend (magas telített zsír, transzzsír, cukor és alacsony rostbevitel) kedvezőtlenül hat az epe összetételére és az epehólyag működésére, többek között növeli az epekövek kialakulásának esélyét. A máj és az epehólyag egészségének megőrzése érdekében érdemes előnyben részesíteni a rostban gazdag ételeket, valamint limitálni a káros zsírok és cukor bevitelét.
A keserűanyagokban gazdag gyógynövények (például articsóka, mezei katáng, fehér üröm, orvosi pemetefű) támogatják az epe termelődését és áramlását, s ezáltal segítik a zsírok megfelelő emésztését és a méreganyagok kiválasztását.
A témával részletesen is foglalkozunk az EGÉSZSÉGES EPEFOLYADÉK-ELVÁLASZTÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT című cikkünkben.
Az epeműködés támogatására és az egészséges epefolyadék elválasztáshoz a következő gyógynövényeket ajánljuk: