Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Szuperfinom instant gyógynövényporok

Szuperfinom instant gyógynövényporok

Ismerje meg a JAVALLATTM kapszulákban lévő szuperfinom instant gyógynövényporok előnyeit!

 

 1. Nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás. A kioldható szilárd anyagok mennyisége akár kétszerese, antimikrobiális hatása akár nyolcszorosa is lehet a hagyományos gyógynövényporokénak. A gyógynövényekben lévő hatóanyagok közel 100 százaléka hasznosul, szemben a gyógynövény-kivonatok 60-70 százalékos arányával.
 2. Jobb oldhatóság. Kiváló oldódás és diszpergálás vízben és bármilyen más folyadékban. A gyógynövényekben lévő vízben oldható anyagok mennyisége akár kétszeresére növekszik.
 3. Magasabb flavonoid- és polifenoltartalom. Akár kétszer magasabb flavonoid és polifenoltartalom
 4. Erősebb antioxidáns hatás. Akár háromszor erősebb antioxidáns hatás a hagyományos gyógynövényporokhoz képest.
 5. Több vízoldható rost. Kettő-négyszer nagyobb mennyiségben hozzáférhető vízoldható rost.
 6. 100% hatóanyagtartalom. A kivonatokkal szemben a gyógynövények valamennyi értékes hatóanyagát tartalmazzák, legyenek azok akár vízben, akár zsíros közegben oldódóak.
 7. Sokoldalú felhasználás. Jó oldódó és diszpergáló képessége miatt instant gyógynövénytea készíthető belőlük, de bármely vizes vagy zsíros folyadékban is elkeverhetők (joghurt, méz, étolaj stb.)

Mitől és hogyan lesz szuperfinom egy gyógynövénypor? Ide kattintva ezt is megtudhatja!

 

1. Biológiai hozzáférhetőség és aktivitás

 • A durva gyógynövényporok úgy haladnak át az emésztőrendszeren, hogy nem oldódik ki belőlük a hatóanyagok egy jelentős része. A kémiai kivonatokra is jellemző, hogy a hatóanyagok egy jelentős része nem kerül át az oldószerbe, ezután pedig a kivonatba, hanem a gyógynövényben marad kötött állapotban. A szuperfinom poroknál a kutatások szerint jelentősen növekszik a hatóanyagok biológiai hozzáférhetősége.
 • A szuperfinom porokban nemcsak a nagy molekulatömegű poliszacharidok (pl. élelmi rostok) és fehérjék válnak könnyebben hozzáférhetővé, hanem olyan kisebb molekulatömegű anyagok is, mint a koffein. A kutatások szerint például a fekete tea levélben lévő oldható szilárd anyagoknak több mint 40 százalékát nem lehet kioldani a levélből még a legkorszerűbb kivonási eljárásokkal sem. Kínai kutatók ezért többféle granulátumot készítettek a fekete tea leveléből. A kísérletben azt tapasztalták, hogy a szuperfinom fekete tea porból másfélszer annyi polifenolos hatóanyagot tudtak kivonni, mint durva porokból. (A polifenolok erős antioxidáns hatással rendelkeznek, a teának a koffein mellett ezek a legértékesebb hatóanyagai.) A vízben oldódó rostok mennyisége a szuperfinom porban a hagyományos fekete tea porokhoz képest három-négyszeresére nőtt. A kioldható koffein mennyisége is jelentősen emelkedett. A szuperfinom porból kétszer annyi koffein oldódott ki a legdurvább porokhoz képest. A kutatók megvizsgálták azt is, hogy összességében mennyivel több vízben oldódó szilárd anyagot lehet kioldani a szuperfinom kezelés után. Míg a durva porok esetén ez az arány 25-30 százalék volt, addig a szuperfinom por esetében 45 százaléknyi vízben oldódó szilárd anyagot tudtak kioldani. (Dr. Xiao és munkatársai)
 • A szuperfinom porok biológiai aktivitása is jelentősebb. Ezt támasztotta alá a csillaggyümölcs (Averrhoa carambola) törkölyéből készített szuperfinom porral végzett kutatás is. A szuperfinom kezelés jelentősen növelte a kondenzált cseranyagok (tanninok) mennyiségét a kivonatban, illetve a por antimikrobiális hatását. A szuperfinom por 2-8-szor jobban gátolta a baktériumok fejlődését és 2-4-szeresére növelte a baktericid hatást bélbetegségeket okozó baktériumok (Bacillus cereus és Salmonella choleraesuis) esetén. (Dr. Hsu és munkatársai kutatása)
 • Szintén erőteljes antimikrobiális hatását mutattak ki a fahéjból és a szegfűszegből készült szuperfinom pornak, már alacsony koncentráció mellett is (Dr. Kuang és munkatársai)
 • A luffatök héjából készült szuperfinom por a durvább pornál hatékonyabbat gátolta a gyulladáskeltő anyagok (tumor nekrózis faktor alfa, interleukin 1-béta, prosztaglandin 2) termelődését gyulladásos sejtekben. (Dr. Chou és munkatársai)

 

2. Jobb oldhatóság

 • A szuperfinom porok vízoldhatósága akár háromszorosa is lehet a hagyományos gyógynövényporokénak, amit számos kutatásban támasztottak alá:
 • A jobb oldhatóságot többek között vörös szőlő törkölyből készült szuperfinom por esetében vizsgálták. A szuperfinom por oldhatósága kétszerese volt a még mindig finom, de nagyobb, 125-200 mikronos szemcseméretű porénak. A kétszeres különbség akkor is megmaradt, ha hosszabb ideig, vagy magasabb hőmérsékleten történt az oldódás. A szuperfinom porból 40 Celsius fokon is több hatóanyag oldódott ki, mint a durvább porból 100 Celsius fokos kivonószert alkalmazva. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy ugyanazon a hőmérsékleten a szuperfinom porból 10 perc alatt több hatóanyag oldódott ki, mint a durvább porból 60 perc alatt. (Dr. Zhao és munkatársai kutatása)
 • A galagonyából készült szuperfinom por esetében kimutatták, hogy a vízoldhatóságon kívül növekedett a szuperfinom por diszperziós képessége is. Ez azért fontos, mert így a pornak azok az összetevői is könnyen elkeverednek a vízben, amelyek egyébként nem oldódnak benne (például zsírosabb összetevők, illetve a por egyébként nem oldódó összetevői). (Dr. Zhao és munkatársai kutatása).

 

3. Több flavonoid és polifenol

 • A szuperfinom gyógynövényporokban lévő szemcsék felülete hatalmas a tömegükhöz képest. Egy gramm szuperfinom gyógynövénypor összes felülete meghaladja az egy négyzetmétert. Ennek következményeként hatóanyagok sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben szabadulnak fel, mint vágott vagy durván porított növényi részekből.
 • Ezt többek között kínai kutatók is alátámasztották, amikor a gránátalma héjából készült porokat vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy a biológiailag értékes polifenolok és flavonoidok milyen gyorsan oldódnak ki az emberi emésztőrendszerben. A kísérletben az emberi gyomornedvvel megegyező összetételű folyadékba helyezték a porokat és 37 Celsius fokokon tartották különböző ideig. A kutatók megfigyelték, hogy a 100 mikron alatti szuperfinom porokból a polifenolok és a flavonoidok háromszor olyan gyorsan oldódtak ki, mint a 100 és 500 mikron közötti szemcseméretű porokból. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a gránátalma héjában lévő összes polifenol 70 százaléka oldódott ki a szuperfinom por esetében, míg a 100 és 500 mikron méretű poroknál ez alig haladta meg az 50 százalékot. A flavonoidoknál még nagyobb volt a különbség, a szuperfinom porból a flavonoidok 90 százaléka, míg a 100 és 500 mikron közötti porból ennek csak a fele oldódott ki. (Dr. Zhong és munkatársai)

 

4. Erősebb antioxidáns hatás

 • A fenolok fontos funkcionális összetevői a gyógynövényeknek. A szuperfinom kezelés jelentősen megnöveli a hozzáférhető antioxidáns hatású polifenolok és flavonoidok mennyiségét. Számos tanulmány megállapította, hogy a kivonható fenoltartalom fordítottan arányos a porszemcsék nagyságával. Minél finomabb tehát egy gyógynövénypor, annál több fenolos anyag tud kioldódni belőle. A kutatások szerint ennek elsődleges oka az, hogy a szuperfinom kezelés szétzúzza a rostmátrixot, amelynek eredményeként felszabadulnak az antioxidáns vegyületek, amelyek a kezelés előtt a rostmátrixhoz kapcsolódtak vagy abba ágyazódtak be. (Dr. Zhu és munkatársai)
 • Az erőteljesebb antioxidáns hatást a vörös szőlő törkölyéből készült szuperfinom por esetében is kimutatták. Minél kisebbek voltak a részecskék, annál nagyobb volt a porból készült kivonat összes polifenol- és flavonoidtartalma, és ugyanilyen mértékben nőtt antioxidáns aktivitása is. A vizsgálatot különböző antioxidáns mérésekkel végezték, ezek alapján a szuperfinom porok antioxidáns hatása akár háromszor nagyobb is lehetett mint a durvább porok esetében. (Dr. Zhao és munkatársai)

 

5. Több vízoldható rost

 • A növényi sejtek fala túlnyomó részt cellulózból áll. A cellulóz szőlőcukor molekulákból épül fel, amelyek rendkívül erősen kapcsolódnak egymáshoz így hozzák létre az ellenálló növényi (nem oldható) növényi rostokat. A cellulóz sem vízben, sem enyhén savas és lúgos közegben, sem szerves oldószerekben nem oldódik. A szuperfinom porokban ezek az erős cellulózfonalak elszakadnak. Ez egyrészt azzal jár, hogy a növényi sejtfalak már nem védik tovább a sejtek tartalmát, amelyben általában felhalmozódnak a növényi hatóanyagok. Ezáltal sokkal könnyebben tudnak feloldódni vizes közegben. Másrészt a felszakadt cellulózláncok végein vízoldékony csoportok alakulnak ki, amelyek javítják az egyébként nem oldódó cellulóz oldhatóságát. (Dr. Ming és munkatársai kutatása).
 • A szuperfinom porokban jelentősen nő a vízben oldható rostok mennyisége. A vízoldható rostok számos kedvező élettani hatással rendelkeznek. Képesek bizonyos anyagokat ideiglenesen vagy tartósan megkötni. Például az egyszerű szénhidrátokat, vagyis a cukrokat, így azok sokkal lassabban szívódnak fel az emésztőrendszerből, ezáltal lassabban emelik meg a vércukorszintet. Sárgarépaporral végzett kísérletek szerint a szuperfinom por akár a szőlőcukor (glükóz) egyharmadát is megkötötte egy emberi bélrendszer hőmérsékletét és mozgását imitáló kísérletben. (Dr. Ma és munkatársai kutatása)
 • Kínai kutatók a citrustörköly különböző szemcseméretű porának oldhatóságát vizsgálva azt találták, hogy a durva (akár 1 mm-es darabokat is tartalmazó) őrleményhez képest a szuperfinom granulátumban az oldható rostok mennyisége közel megkétszereződött (8,1%-ról 14,4%-ra nőtt a mennyisége) (Dr. Ye és munkatársai) Hasonló eredményeket tapasztaltak búzakorpa, répa és szőlőtörköly esetében is (Dr. Beutinger és munkatársai, Dr. Chau és munkatársai, Dr. Ming és munkatársai, Dr. Zhu és munkatársai).
 • A szuperfinom porokban létrejövő nagy mennyiségű vízoldható rost megköti az epesavak és a koleszterin egy részét, így azok nem szívódnak fel a vékonybélből, hanem távoznak a szervezetből, ezzel is csökkentve vér koleszterinszintjét. Mivel nagy mennyiségű vizet is megkötnek, ezért a hígítják a székletet, így csökken a székrekedés és az aranyér kialakulásának esélye. A rostok jó duzzadóképességük miatt hamarabb okoznak teltségérzetet, fogyasztásukkal csökkenthető a táplálékkal bevitt kalória mennyisége, így segíthetnek a fogyásban. Mindezt számos klinikai kutatás támasztja alá a magas vízoldhatórost-tartalmú gyógynövények esetében. (Dr. Anderson és munkatársai, Dr. Neal és munkatársai, Dr. Gupta és munkatársai kutatása
 • A szuperfinom porok gyártásakor a vízben nem oldódó rostok jelentős része is vízoldhatóvá válik. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert az utóbbi időben kiderült, hogy a vízben nem oldódó rostok nem rendelkeznek kedvező egészségügyi hatással, sőt akár károsak is lehetnek. Erre többek között holland kutatók mutatták rá abban a vizsgálatban, amelyben 275 irritáblisbél szindrómában (IBS) szenvedő beteg vett részt.  Az IBS körülbelül a népesség 10 százalékát érinti, jellegzetes tünetei a hasi fájdalom és a rendszertelen székletürítés. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az IBS tüneteire hogyan hat az oldható, illetve a nem oldható rostok fogyasztása. A kísérletben résztvevők ezért három csoportra osztották, az egyik naponta kétszer 10 gramm búzakorpát fogyasztott (amely szinte kizárólag oldhatatlan rostokat tartalmaz), a másik csoport ugyanennyi útifű maghéjat (amelyben szinte kizárólag oldható rostok vannak), a harmadik – placebo – csoport pedig rostokat nem tartalmazó rizslisztet. A magas oldható rosttartalmú útifűkorpa már egy hónap alatt kifejtette hatását, három hónap elteltével pedig 90 ponttal csökkentette az IBS súlyosságát. A búzakorpát fogyasztók ugyanolyan eredményt értek el, mint a rizslisztet, vagyis placebót fogyasztók. Ráadásul a kísérlet elején a búzakorpát fogyasztók közül sokan abbahagyták a kezelést, mert rosszabbodtak IBS-es tüneteik. (Dr. Bijkerk és munkatársai)

 

6. 100% hatóanyagtartalom

 • A gyógynövények több száz összetevőből állnak. A gyógynövénykivonatokban ezeknek csupán egy része található meg, miközben a tudomány mai állása szerint az összetevők együttesen hatásosabbak és kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mintha külön-külön alkalmaznánk őket. A hagyományos kivonatokkal szemben a JAVALLAT™ gyógynövénykapszulákban lévő szuperfinom por a gyógynövények hatóanyagainak 100%-át tartalmazzák.
 • A gyógynövényekben lévő hatóanyagok kivonásához mindig valamilyen kivonószert: pl. vizet, alkoholt, hexánt, acetont, étert vagy metanolt használnak. A kivonószereknek viszont nagy hátránya, hogy a hatóanyagoknak mindig csupán egy részét vonják ki a növényből. Így a gyógynövények előnyös tulajdonságait ritkán használják ki teljes mértékben. (A kamilla vizes kivonata például nyugtató hatású és hasi görcs oldására alkalmas, ezzel szemben a zsíroldékony kivonatának elsősorban gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása jelentős.) A kémiai kivonás további hátránya, hogy az eljárás során az összetevők reakcióba léphetnek egymással, így elveszthetik hatásukat.
 • A kémiai kivonási módszerek okozta problémákra kínálnak megoldást a szuperfinom porok, amelyek a gyógynövény hatóanyagainak 100%-át tartalmazzák. A szuperfinom porok hatóanyagokban is gazdagok, mivel gyártás során jelentős mennyiségben távolítjuk el a gyógynövények hatóanyagban szegény szállító és szilárdító szöveteit. 

 

7. Sokoldalú felhasználás

 • A szuperfinom instant gyógyövényporok rendkívül sokoldalúan felhasználhatók. Alapvetően kapszulákban kerülnek forgalomba, de a kapszulák felbonthatók, így a bennük lévő szuperfinom por egyéb módon is használható.
 • A szuperfinom porból kiváló oldódóképessége miatt könnyen készíthető instant gyógynövénytea. Bár az egyes gyógynövényporok oldódóképessége különbözik egymástól, általában úgy oldódnak, ahogy például az instant kakakóporok, tehát az elkeverésük és oldódásuk annál könnyebb lesz, minél melegebb vizet használunk hozzá. Mindegyik szuperfinom gyógynövénypor alkalmas arra, hogy csapból eresztett (40-60 Celsius-fokos) vízben el lehessen keverni. A szuperfinom porból készült teák különböznek a hagyományos gyógynövényteáktól, azoknál sokkal sűrűbbek, mivel részben vízben nem oldódó anyagokat is tartalmaznak, így inkább a kakaóra vagy a kávéra emlékeztetnek. 
 • Az szuperfinom instant gyógynövényporok nemcsak vízben, de bármilyen folyékony anyagban elkeverhetők, legyenek azok akár vizes, akár zsíros alapúak. A szuperfinom porok így akár például joghurtban, kefirben, turmixokban is könnyen elkeverhetők, de zsírokban (vajban, olajban) is nagyon könnyen oldódnak.
 • A torok és garat egészségét támogató gyógynövényekből készült kapszulákban lévő szuperfinom instant port érdemes egy-két evőkanál mézben elkeverni, így a gyógynövények és a méz antibakteriális hatóanyagai együtt fejtik ki kedvező élettani hatásukat.

Keresés