Étvágyjavítás
Az étvágyjavító gyógynövények serkentik a nyál-, a gyomorsav- és az epetermelést ezáltal hatékonyabbá teszik a tápanyagok lebontását és felszívódását segítve a megfelelő mennyiségű és minőségű étel elfogyasztását.
Ez különösen fontos a 21. században, amikor a legtöbb ember már csak „funkcionálisan éhezik” vagyis a kalória- vagy makrotápanyag-szempontból elegendő (vagy akár túlzott) mennyiségű ételt fogyaszt, mégis hiányállapotok, főként mikrotápanyag-hiány (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) és/vagy felszívódási zavarok miatt alakul ki alultápláltság a szervezetben. Ez gyakran járhat általános közérzetromlással, fáradtsággal, koncentrációs nehézségekkel, bőr- és hajproblémákkal, valamint immunrendszeri gyengeséggel.
Funkcionális éhezés esetén fontos a kiegyensúlyozott, minőségi alapanyagokra épülő étrend mielőbbi kialakítása és ennek részeként az étvágyjavító gyógynövények étrendbe helyezése.