A vaspótlás és -felszívódás támogatása gyógynövényekkel

A vas létfontosságú ásványi anyag, melynek legfontosabb feladata az oxigénszállítás: a hemoglobin és a mioglobin nélkülözhetetlen alkotójaként a vörösvértestekben és az izmokban segíti az oxigén felvételét és leadását. Szerepet játszik számos enzim működésében, így befolyásolja a sejtek energiaellátását, a DNS-szintézist és a megfelelő immunválasz kialakulását. A vas megfelelő mennyisége elengedhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez és a kognitív funkciók fenntartásához, hiánya koncentrációs és teljesítménybeli problémákhoz vezethet. A vasraktárak feltöltése, valamint az étrendi és életmódbeli szokások kiegyensúlyozott kialakítása így kulcsfontosságú a szervezet egészséges működése szempontjából.
TERMÉSZETES VASFORRÁSOK
A vas pótlásának természetes módja a kiegyensúlyozott táplálkozás: a vasban gazdag ételek (pl. vörös hús, hüvelyesek, magvak, zöldleveles zöldségek) fogyasztása mellett kulcsfontosságú a felszívódás optimalizálása. Ez azért is fontos, mert a vas felszívódás szempontjából az egyik legkritikusabb ásványi anyag. A vaspótlásra és a felszívódás támogatására azért is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert számos olyan állapot van (kiegyensúlyozatlan táplálkozás, emésztőrendszeri betegségek, túlzott és megerőltető sportolás, várandósság, gyógyszerek mellékhatásai) amikor vashiány léphet fel a szervezetben.
A vasbevitel és -felszívódás szempontjából elengedhetetlen megkülönböztetni a hem- és nem-hemvasat. Az állati eredetű élelmiszerekben (főként húsokban, belsőségekben) található hemvas jól hasznosul (10–30%-os arányban), míg a növények (hüvelyesek, leveles zöldségek, magvak) által tartalmazott nem-hemvas hasznosulása tipikusan alacsonyabb (5–10%). Ennek egyik oka, hogy a növényi élelmiszerekben gyakran megtalálhatóak olyan vegyületek (pl. fitátok, polifenolok), amelyek gátolják a vas felszívódását. Mindazonáltal tudatos étrendtervezéssel a növényi forrású vas is hozzájárulhat a szervezet napi szükségletének fedezéséhez, különösen, ha megfelelő vasfelszívódást segítő anygaokról is gondoskodunk (Gibson, Hurrell).
A friss csalán levelek jelentős vasat tartalmaznak (kb. 1–2 mg/100 g), míg a gyökerek más bioaktív anyagokban gazdagok.
A C-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a nem-hemvas felszívódásának javításában, ezért növényi alapú étrendben, vagy vasban gazdag gyógynövényeknél is érdemes azokat magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerekkel (pl. bogyós gyümölcsök, paprika) együtt fogyasztani. Így például az olyan, relatíve több vasat tartalmazó gyógynövények, mint a csalán, a pitypang vagy a petrezselyem vasbevitel szempontjából hasznosak lehetnek (Dragland). Habár e gyógynövények vastartalma általában nem kiemelkedően magas a húsfélékhez viszonyítva, rendszeres fogyasztásuk, különösen C-vitaminban gazdag forrásokkal kombinálva, hozzájárulhat a vasigény fedezéséhez.
A vasfelszívódást segítheti az is, ha csökkentjük a fitát- (például a gabonamagvak héjában) vagy a polifenol- (tea, kávé) bevitel mértékét a vasban gazdag ételekkel egy időben. A csalánleveles vagy gyermekláncfű-tea fogyasztása is hozzájárulhat a vaspótláshoz és az általános ásványianyag-ellátottsághoz, de érdemes figyelembe venni, hogy az esetleges gátló hatóanyagok – például a cserzőanyagok – mennyisége ne legyen túl magas (Beck).
A hibiszkusz teát sokan kedvelik savanykás, frissítő íze és magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt. A kutatások rámutatnak, hogy a hibiszkusz jelentős flavonoid- és antocianinforrás, amelyek antioxidáns hatásúak, hatással lehetnek a vas felszívódására. A növény csészeleveleiben levő C-vitamin és egyéb szerves savak segíthetik a vas oldhatóságát, ellensúlyozva a polifenolok esetleges negatív hatását. E kettős mechanizmus miatt – a flavonoidok kontra C-vitamin – a hibiszkusz nettó hatása összetett: bizonyos körülmények között támogathatja a vas jobb hasznosulását (Riaz).
A hibiszkusz növényi savakban, C-vitaminban gazdag, színét pedig az antioxidáns hatású antocianin (antocián) színanyagok adják (hibiszcin, szambukozidok)
Hogyan fogyasszuk tehát a hibiszkuszt a vasfelszívódás támogatására? Érdemes vasban gazdag élelmiszerekkel és további C-vitamin-forrásokkal (például citrusfélék, paprika) együtt fogyasztani, hogy az esetleges vasfelszívódást elősegítő hatás érvényesülni tudjon. Ha teaként fogyasztjuk, ajánlott a forrázási időt csökkenteni, hogy a benne található hőérzékeny vitaminok ne károsodjanak jelentősen. De érdemes olyan fogyasztási formákat is előnyben részesíteni, ahol nem éri hőhatás a hibiszkuszt: ilyen lehet az is, ha szuperfinom por formájában folyadékhoz, turmixhoz keverjük.
Összességében elmondható, hogy a gyógynövények is alkalmasak a vasbevitel növelésére, de érdemes odafigyelni azokra az ételtársításokra és élelmiszer-előkészítési módszerekre (pl. csíráztatás, fermentálás), amelyek javítják a vas biológiai hasznosulását. Nem szabad továbbá elfelejteni, hogy bár hozzájárulnak a vaspótláshoz, vasbevitelhez, de vashiány vagy vérszegénység esetén önmagukban nem helyettesítik a célzott vaspótlást és az orvosi diagnózist/kezelést.
Dr. Kindlovits Sára
fitoreapeuta