Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Egy csésze egészség – ezért fogyasszon zöld teát minden nap!

Egy csésze egészség – ezért fogyasszon zöld teát minden nap!

A zöld tea évszázadok óta Ázsia egyik legfontosabb jelképe és exportcikke, azonban jelentősége messze túlmutat azon, hogy szimplán egy élvezeti ital lenne. A tea, a teázás gazdag kulturális örökség, finom íze nemcsak lelki feltöltődést jelenthet, de magas antioxidáns-tartalma révén is rendszeres fogyasztásának számos pozitív hatása lehet egészségünkre. Cikkünkben összegyűjtöttük a zöld teával kapcsolatos legfontosabb kutatásokat, és azt is, hogy hogyan járulhat hozzá ez a népszerű ital az egészség megőrzéséhez.

 

Ezért más a zöld tea

A zöld teát a teacserje (Camelia sinensis) leveleiből állítják elő, melyeket gőzöléssel vagy pörköléssel kezelnek, hogy minimalizálják az oxidációt, így megőrizve a természetes zöld színt, friss, enyhén fanyar ízét és magas antioxidáns tartalmát. A zöld teával szemben a fekete tea teljes, míg az oolong tea részleges oxidációs folyamaton megy keresztül, ez a fermentálás, ettől sötétebb a színük és komplexebb az ízprofiljuk. A zöld tea legfontosabb hatóanyagai közé tartoznak a katechinek – különösen az epigallocatechin-gallát (EGCG) –, flavonoidok, fenolsavak és gallotanninok. Polifenolos összetevői erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, arányukat a teában erősen befolyásolja a környezet, a levelek kora, valamint a szállítás utáni tárolás módja is. A zöld tea élénkítő hatású összetevőket is tartalmaz: koffeint, teobromint és teofillint. A benne található teanin nevű aminosav pedig nyugtató hatása révén elősegíti a relaxációt. Na de mit mondanak a kutatások a zöld teáról?

 

Támogathatja a testsúly csökkentést

A zöld teában található koffein, teanin és katechinek együttes hatása fokozza a sejtek nyugalmi energiafelhasználását, hőtermelését és zsírégetését. Állatkísérletek és klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld tea edzés közbeni fogyasztása akár 17%-kal is növelheti a zsírlebontást, továbbá javítja az inzulinérzékenységet és a glükóztoleranciát. Egy 12 hetes kísérletben a hasi zsír, testsúly és testzsír szignifikáns csökkenését tapasztalták, a vizsgálatok összesítése alapján a tea fogyasztói átlagosan 1,8 kg súlyfelesleget adtak le a kontrollcsoporthoz képest. Természetesen a zöld tea fogyasztása is akkor bizonyult a legeredményesebbnek, ha kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással kombinálták (Zheng, Acheson, Venables, Zhang, Lin).

 

zöld tea

A zöld tea nem esik át fermentáción, ezért magas EGCG tartalma.

 

Hozzájárul a szív egészségéhez

A zöld tea hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez és a normál koleszterinszint fenntartásához: egy nagyszabású japán vizsgálat kimutatta, hogy a napi három vagy több csésze zöld teát fogyasztók körében 46%-kal alacsonyabb volt a koszorúér-betegség előfordulása, míg egy másik kísérlet során a zöld tea katechinjei csökkentették az LDL-koleszterin oxidációját és az érfalak károsodását, ezáltal mérsékelve az érelmeszesedés kockázatát (Kishimoto, Miyawaki).

 

Jó hatással lehet az idős kori szellemi egészségre

Több japán tanulmány utal arra, hogy a rendszeres zöld tea fogyasztás véd a szellemi hanyatlás ellen: egy kutatásban több mint 500 60 év feletti résztvevőnél megállapították, hogy a rendszeres tea fogyasztás több mint felére csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét. Egy 1000 fős vizsgálat szerint napi legalább két csésze tea fogyasztása jelentősen mérsékeli a szellemi károsodás előfordulását (Noguchi-Shinohara, Kuriyama).

 

Segít a normál vércukorszint fenntartásában

A zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a vércukorszinttel is: egy japán, több mint 17 000 fő részvételével zajló kutatásban kimutatták, hogy napi hat vagy több csésze tea fogyasztása 33%-kal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen a nőknél. Kínai kutatások szerint a heti 16–30 csésze zöld tea fogyasztói esetében 59–77%-kal alacsonyabb volt a magas éhgyomri vércukorszint előfordulása; továbbá több klinikai vizsgálat összegzése is azt támasztotta alá, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása hatékonyan segíti az éhgyomri vércukorszint csökkentését (Iso, Huang, Liu).

 

zöld tea

A zöld teában előforduló polifenolok mennyiségét erősen befolyásolja a környezet, a levelek kora, valamint a szállítás utáni tárolás módja is.

 

Támogatja a csontok, az immunrendszer és a bélműködés egészségét

Tajvanban több mint 1000 fő 30 év körüli személy részvételével 10 éven át vizsgálták a zöld tea fogyasztásnak a csontok egészségére kifejtett hatását. Az eredmények alátámasztják a korábbi hipotézist, miszerint a rendszeres zöld tea fogyasztás növeli a csontsűrűséget. A csontritkulás kialakulását lassíthatja a tea levelek fluorid tartama, továbbá flavonoid és fitoösztrogén komponensei növelhetik a csontok ásványi anyag tartalmát (Wu).


Számos tanulmány bizonyítja, hogy a zöld tea kifejezetten jó hatással van az immunrendszerre: japán kutatások szerint a zöld tea kivonattal kezelt csoportoknál jelentősen csökkentek a megfázásos és influenzás tünetek, valamint enyhültek az allergiás reakciók (Matsumoto, Masuda).


A nagy mennyiségű zöld tea cserzőanyagai révén székletfogó hatású, így hasmenés esetén eredményesen alkalmazható. A cseranyagok számos kedvező élettani hatású bélbaktérium fejlődését segítik, így többek között a Lactobacillus és a Bifidobacterium fajokét is (Weisburger).

 

zöld tea

 A zöld tea polifenol vegyületei őrlés hatására jobban hasznosulnak a szervezetben.

 

A zöld tea napi fogyasztása hozzájárul a szervezet antioxidáns védelmének erősítéséhez, támogatja az anyagcserét. Kedvező élettani hatásai miatt mindenképpen helye van az egészséges életmódban! Magas polifenol-tartalma miatt kifejezetten olyan gyógynövény, amelynél nem mindegy, hogyan fogyasztjuk: hatóanyagainak biológiai hasznosulását a szuperfinom őrlés segíti. Jó hír, hogy akkor sem kell lemondanunk róla, ha a népszerű matcha tea nem nyerte el ízlésünket, hiszen fogyasztása kapszulaként is praktikus és eredményes lehet.

 

 

Dr. Kindlovits Sára
fitoterapeuta

Keresés