Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Valeriána gyökér

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Hatóanyagai hozzájárulnak a zavartalan, pihentető alváshoz. Részletek

2. Elősegíti nyugodt, ellazult, relaxált állapot elérését. Részletek

3. A valeriánát (macskagyökeret) évezredek óta fogyasztják kedvező élettani hatása miatt (figyelemhiány, krónikus fáradtság, ingerlékenység, migrén, menstruációs görcsök stb.). Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. szeptember 28.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a valeriána gyökerére általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT VALERIÁNA GYÖKÉR teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.


A valeriánagyökér (Valerianae radix) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

 

1-2. A pihentető alvást elősegítő és a nyugodt, relaxált lelki állapot elérését támogató hatása

 • A tudományos kutatások szerint a valeriána több hatóanyaga is hozzájárul nyugtató, altató hatásához. A valeriána sokat kutatott gyógynövény, amelynek a hatásosságát állat- és emberkísérletekben is meggyőzően bizonyították. (Dr. Csupor Dezső kutatása).
 • A valeriána altató hatását legalább 10 különböző kivonatokkal végzett klinikai vizsgálat támasztja alá. Ilyen volt például az a kutatás is, amelyben 121 fő vett részt. A csoportot két részre osztották, az egyik felük valeriána-kivonatot kapott, a másik pedig hatóanyagmentes készítményt. Így biztosították, hogy az eredmények ne a placebohatásnak legyenek köszönhetők. A résztvevők a kapszulákat egy órával lefekvés előtt vették be. A kutatók megállapították, hogy valamennyi vizsgált paraméter esetében a valeriána gyökér sokkal hatásosabb volt a placebónál. Azt is kimutatták, hogy a hatás fokozatosan alakul ki, a teljes hatás eléréséhez legalább egy hónapon keresztül kellett szedni a valeriánakivonatot. (Dr. Vorbach és munkatársai kutatása)
 • A valeriánakivonat hatását összehasonlították a szintén nyugtató hatású szintetikus oxazepámmal is. A 28 napig tartó kutatásban olyan idősebb női betegeken vettek részt, akik több mint egy éve álmatlanságtól szenvedtek. A kutatás igazolta, hogy a valeriána hatása megegyezik az oxazepáméval, ugyanakkor a valeriánát szedő betegek kevesebb mellékhatásról számoltak be. (Dr. Dorn és munkatársai kutatása).
 • A valeriána gyökér kivonatának szorongásoldó hatását is több klinikai vizsgálat igazolja. A kivonatokból naponta 2-3 alkalommal kellett bevenni ahhoz, hogy a hatás kialakuljon. (Dr. Delsignore és munkatársai kutatása)
 • Amikor a valeriánakivonatot orbáncfű-kivonattal kombinálták, a nyugtató hatás erőteljesebb volt, mint a szintetikus diazepám esetében (Dr. Panijel kutatása)
 • A valeriána gyökér hatásosnak bizonyult a menopauzás tünetek enyhítésében is. Az egyik vizsgálatban a 8 héten át tartó kezelés 47%-kal csökkentette a hőhullámok súlyosságát és 39%-kal a gyakoriságát menopauzán átesett nőknél (Dr. Mirabi és munkatársa kutatása). Egy másik vizsgálatban, amely szintén két hónapig tartott, a kivonat napi kétszeri szedésével 80%-al csökkent a hőhullámok súlyossága és 49%-kal a gyakoriságuk a korábbi állapothoz képest. (Dr. Jenabi és munkatársai kutatása)

Valeriána a népgyógyászatban

 • A népgyógyászatban több ezer éve igazoltan alkalmazzák. Jelenleg a következő területeken használják a világban egészségügyi célokra: álmatlanság, alvászavarok, depresszió, hangulatingadozások, figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességek (ADHD), krónikus fáradtság, izom és ízületi fájdalmak, ingerlékenység, fejfájás, migrén, gyomorpanaszok, menstruációs görcsök, premenstruációs szindróma, menopauzával kapcsolatos tünetek. (TRC - Natural Medicines)

Megjegyzések

 • A valeriána gyökér fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Fokozhatja más központi idegrendszere ható anyagok (alkohol, gyógyszerek) hatását.
 • Gépjárművezetéskor fogyasztása fokozott elővigyázatosságot igényel.
 • 12 év alatt fogyasztása nem javasolt!
 • Naponta legfeljebb 8 kapszula elfogyasztása javasolt!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A valeriánáról

Hatóanyagai

 • Valepotriátok (valtrátok, didrovaltrátotok, izovaltrátok) és ezek metabolitjai (baldrinál és származékai), lignánok, flavonoidok, illóolaj

 

Története

 • Terápiás felhasználása az ókori görög és római időkig nyúlik vissza, már akkor is a jelenlegi célokra használták. Erre utal tudományos neve is, amely a latin valeo, vagyis nyugodt, egészséges szóból ered. 
 • Galénosz álmatlanság kezelésére javasolta.
 • Dioszkoridész az időszámításunk után 50 és 70 körül megjelent Materia Medica című könyvében a szárított valeriánából készült főzetet felmelegedésre, húgyúti problémák, menstruációs görcsök kezelésére és májbetegségekre ajánlotta.
 • Hahnemann, német orvos (1793-1799) a valeriánát epilepszia, hisztérikus betegségek esetén ajánlotta.
 • Vietz (1800) görcsös állapotok kezelésére, ideges láz ellen és hisztérikus rohamok esetére javallta.
 • Magyarul macskagyökérnek is hívják. A Magyar Füvész Könyv ezt írja róla 1807-ben: „gyökeres szagos, a matska szeret vele játszani”. Állítólag a pisztrángra is hasonlóképpen hat a gyökér. A múlt század gyógyszerészei rendszeresen ráírták a macskagyökeret tartalmazó csomagokra: „Az matskáktól védett helyen tartsd!”. Egyéb nevei: baldrián, magdolnafű.

 

Elterjedése

 • Hazánkban több alfaja is előfordul vadon. Bár sok helyütt, de ritkásan találkozhatunk vele. Vízzel jól ellátott tölgy- és bükkerdőkben, nedves réteken akadhatunk rá. Kertbe ültetve jó minőségű, laza szerkezetű talajt és rendszeres öntözést igényel.

 

Leírása

 • Évelő lágy szárú növény. A magról kelve az első évben tőlevélrózsát fejleszt, csak a második évtől nevel szárat. Rövid gyöktörzséből számos húsos, vastag gyökér fejlődik. Szára akár két méteresre is megnőhet, belül üreges, a rajta fejlődő levelek száron ülők. A levelek páratlanul szárnyaltak. Végálló virágzatában kellemes illatú fehér vagy rózsaszínű virágok fejlődnek..

Adagolás, összetevők

Napi adag Kétszer 1-3 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva.
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők Kapszulánként 500 mg valeriána gyökér (Valerianae radix) teljes értékű mechanikai kivonata (DER 1,8:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményed!

Keresés