Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Vadkakukkfű herba

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Támogatja a tüdő és a garat egészségét, hozzájárul a könnyű levegővételhez.Részletek

2. Elősegíti az egészséges emésztést. Részletek

3. Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez.Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. október 28.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

 

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a vadkakukkfű herbára általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT VADKAKUKKFŰ HERBA teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.


A vadkakukkfű (Serpylli herba) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

 

1. A tüdő egészségét és a könnyű levegővételt támogató hatása

 • A vadkakukkfűben nagy mennyiségben jelen lévő timol az egyik leggyakrabban alkalmazott és legerősebb hatású természetes antimikróbás anyag. (Dr. Hersch-Martínez és munkatársai kutatása)
 • A vadkakukkfű elfogyasztása után a bélből felszívódott timol és egyéb illóolaj-komponensek a májba kerülnek, ahol átalakulnak, majd a tüdő és a vese választja ki őket. Mivel a kiválasztás lassú folyamat (a vérben lévő koncentráció 10 óránként feleződik), ezért a hatás sokáig érvényesül. (Dr. Kohlert és munkatársai kutatása)
 • A kakukkfű illóolaj-komponensei a tüdő hörgőiben fokozzák a nyák termelődését, ezzel hígítják a váladékot, amely segíti annak felköhögését. A szakirodalmi adatok szerint az illóolaj vegyületei fokozzák a garatban lévő csillószőrök mozgását is, amely szintén a váladék ürülését segíti. A kutatások azt is igazolták, hogy az illóolajban lévő timol és karvakrol már nagyon kis mennyiségben is kifejtik hatásukat. A kutatások igazolták a hatóanyagok görcskészséget csillapító hatását a hörgőkben. (Dr Begrow és munkatársai kutatása). Ez utóbbi megfigyelés alátámasztja a tapasztalatilag megfigyelt köhögéscsillapító hatást.
 • A kakukkfű-kivonatokkal klinikai kutatásokat is végeztek. Egyik ilyen vizsgálatban 60 fő vett részt, akik légúti fertőzés következtében légúti panaszoktól szenvedtek. A csoport egyik fele kakukkfű-kivonatot kapott, a másik fele pedig brómhexint kapott. (A brómhexin egy általánosan használt szintetikus vegyület, amelyet gyógyszerekben nyákoldásra használnak, mivel fokozza a hörgőkben a kiválasztást, ezzel hígítja, könnyebben felköhöghetővé teszi a besűrűsödött nyákot.) A vizsgálat megállapította, hogy a kakukkfű-kivonat éppen olyan hatásos volt, mint a szintetikus készítmény. (Dr. Knols és munkatársai kutatása)
 • Egy másik vizsgálatban 154 hörghurutban szenvedő gyermek vett részt, életkoruk a 2 hónapostól a 14 évesig terjedt. 46-an közülük semmilyen más kezelést nem kaptak, csak a kakukkfűből készült kivonatot kapták. A kezelés 7-14 napig tartott. A gyerekek 93,5 százalékánál jelentősen javult a köhögés a kezelés kezdetéhez képest. (Dr. Länger kutatása)
 • A kakukkfű-kivonat más gyógynövényekkel együtt is hatásos volt hörghurut és köhögés kezelésében: borostyán, kankalin, ánizs és fehér mályva együttes adásával is eredményesen alkalmazták. Minden esetben csökkentette a hörghurut tüneteit és a betegség fennállásának időtartamát. (Dr. Buechi és munkatársai kutatása, Dr. Ernst és munkatársai kutatása, Dr. Gruenwald és munkatársai kutatása, Dr. Kemmerich és munkatársai kutatása)

 

2. Emésztést elősegítő hatása

 • A kakukkfüvet kisebb mennyiségben hagyományosan húsételek fűszerezésére használják, emésztéskönnyítő hatása miatt. Sok helyen emiatt pecsenyefűnek is hívják.
 • A kakukkfű emésztést segítő hatása antimikróbás hatásából is adódik. Egyes baktériumok és gombák a vékonybélben elszaporodva gátolhatják az egészséges emésztést, főképp csökkent emésztőnedv termelődés esetén. (Dr. Länger kutatása)
 • Az emésztést segítő hatásához hozzájárul a kakukkfű göcsoldó hatása is, amely nyugtatólag hat a bélfal simaizmaira (Dr. Meister és munkatársai kutatása)
 • A vadkakukkfű hatóanyagai valószínűleg az emésztőnedvek (hasnyál, epefolyadék) kiválasztását is fokozzák, amely szintén segíti a zsíros és fehérjében gazdag ételek emésztését.

 

3. Az immunrendszer egészségét támogató hatása

 • A kakukkfűvel nem végeztek olyan klinikai vizsgálatokat, amelyekben az immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták volna. A korábban ismertetett 
  • baktérium és gombaellenes hatása;
  • továbbá az, hogy a tüdő hörgőcskéit fokozott nyákképződésre serkenti, ezzel védve a tüdőt a behatoló kórokozókkal szemben;
  • ezeken kívül a garat csillószőreinek mozgását serkentő hatása, amely az idegen anyagok távozását segíti a szervezetből megalapozza az immunrendszer egészségét támogató hatását. 

Vadkakukkfű a népgyógyászatban

A vadkakukkfüvet a népgyógyászatban hörghurut, torokfájás, emésztési problémák, gyomor- és bélhurut, hasmenés, ízületi gyulladás, puffadás esetén használják. Alkalmazzák ezeken kívül vizelethajtóként, húgyúti fertőtlenítőként is. (TRC Natural Medicines)


Megjegyzések

 • A vadkakukkfű fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Fokozhatja a hörgőtágító és a vérhígító gyógyszerek és gyógynövények hatását.
 • Terhesség és szoptatás, valamint 4 éves kor alatt fogyasztása nem javasolt!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó! 
 

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A vadkakukkfűről

Hatóanyagai

 • Illóolaj (0,5-1,2%, timol, geraniol, p-cimol, béta-mircén, gamma terpinén, linalool, terpinén-4-ol, karvakrol), fahéjsav-származékok (rozmaringsav, kávésav, klorogénsav), cserzőanyag, gyanta, szaponinok, triterpén savak (oleanolsav, urzolsav), flavonoidok (apigenin, luteolin, szkutellarein)

 

Története

 • Nevét onnan kapta, hogy a növények többsége tavasszal, a kakukk megérkezésekor nyílik.
 • A római katonák kakukkfüves fürdőt vettek, hogy fokozzák erejüket és merészségüket. A bátorsággal összefüggő hagyomány a középkorban is tetten érhető, amikor a hölgyek kakukkfüvet hímeztek lovagjaik kendőjébe.
 • Mikróba ellenes hatása már a középkorban ismert volt. XII. században Hildegard von Bingen a lepra, tetvesség és bénulás esetére javallotta.
 • Járványok idején a középkorban nagy mennyiségű kakukkfüvet fogyasztottak vagy bedörzsölőként, füstölőként használták.
 • A kakukkfűről kapta a csecsemőmirigy (thymus) is az orvosi nevét, a hozzá való hasonlósága miatt.
 • A kakukkfű illóolajának fő hatóanyaga, a timol, ma is az egyik leghatékonyabb növényi eredetű antiszeptikum.

 

Elterjedése

 • A vadkakukkfű Európában általánosan elterjedt, de megtalálható Észak-Afrikában és Ázsiában is. Hazánkban főképp homokpusztákon, hegyi réteken, kaszálókon, cseres-tölgyesek tisztásain találkozhatunk vele.

 

Leírása

 • Évelő, vékony szárú félcserje. 10-30 cm magasra nő. Szőrös levelei keresztben átellenesen nőnek, lándzsásak, mindkét oldaluk olajmirigyekkel pontozott. Májustól júliusig virágzik.

Adagolás, összetevők

Napi adag Kétszer 1-3 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva.
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők Kapszulánként 400 mg vadkakukkfű herba (Serpylli herba) teljes értékű kivonata (DER 1,8:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményed!

Keresés