Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

SZÉPÍTŐ GYÓGYFÜVEK

SZÉPÍTŐ GYÓGYFÜVEK A szépség belülről fakad. Az egészséges életmód hívei például mind egyetértenek, hogy a tiszta, tápanyagdús étkezés segít abban, hogy a klasszikus értelemben a szépséggel azonosított külső (hibátlan bőr, fényes, erős haj, egészséges körmök) eléréséhez szükséges tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok a szervezetünkbe kerüljenek. Szerencsére a szépségért nem kell mindig szenvedni! Időnként a legnagyobb „áldozat”, amit be kell vállalnunk, hogy egészséges szokásaink közé beiktatjuk néhány gyógynövény rendszeres, kúraszerű fogyasztását. Cikkünkben most összeszedtünk három olyan gyógynövényt, amiktől nemcsak egészségesek, de szépek is leszünk.

 

A BÁRSONYOSAN SIMA BŐRÉRT: VÖRÖS SZŐLŐ MAG ÉS HÉJ 

A vörös szőlő nemesített fajtáit világszerte termesztik, elsősorban bor- és élelmiszeripari célokra. Gyógyászati célra elsőként a szőlő levelét alkalmazták, de újabban a szőlő magját és héját is felhasználják. Értékét elsősorban specifikus szerkezetű polifenoljaik adják. A vörös szőlő héjának és magjának népgyógyászati felhasználása igen széles körű. Fogyasztják a sport teljesítmény növelésére, életkorral járó makuladegeneráció javítására, magas koleszterinszint csökkentésére, izomláz csökkentésére, a máj és az erek egészségének megőrzésére, nem utolsósorban a bőrfeszesség megőrzésére is!

 

vörös szőlő

A vörös szőlő fogyasztása hozzájárul a bőr egészséges megjelenéséhez, valamint a narancsbőr csökkentéséhez.

 

A vörös szőlő magjának és héjának kémiai összetétele eltérő: a szőlőmag rostot, olajat, fehérjét, polifenolos vegyületeket, és egyéb antioxidánsokat tartalmaz. A szőlőmaghéj fő specifikus összetevői a termés színéért is felelős antocián-származékok, valamint a rezveratrol. Magas antioxidáns tartalma vélhetően szerepet játszik a vörös szőlő mag és héj bőrre gyakorolt pozitív hatásaiban. Kutatások szerint ugyanis az antioxidánsok megvédik a bőrt a szabad gyökök káros hatásaitól, melyek felelősek az öregedés jeleinek, például a ráncok és a pigmentfoltok megjelenéséért. Ha nem fogyasztunk elegendő antioxidánst, a különböző káros hatások, például UV-sugárzás, dohányzás és gyulladások hatására, a bőr öregedési folyamatai felgyorsulhatnak a fokozott enzimműködés miatt. 

Több tanulmány rámutatott, hogy a vörös szőlő mag és héj kivonat rendszeres használata javítja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, így hozzájárul a fiatalos és egészséges megjelenéshez. A hatás azzal magyarázható, hogy a vörös szőlő mag és héj gátolja a kollagenáz és az elasztáz enzimeket. Ez a két enzim felelős a bőr rugalmasságának csökkenéséért, mivel bontják a kötőszövet rugalmasságáért felelős anyagokat, a kollagént és az elasztint. Ezzel magyarázható az is, hogy a vörös szőlő mag és héj segít a bőrfeszesség fenntartásában.

 

BOJTORJÁNGYÖKÉR, A GYULLADT, AKNÉS BŐR GYÓGYÍTÓJA

A bojtorján gyökere régóta ismert bőrtisztító hatásáról. A bojtorjángyökér hatóanyagként inulint, vízoldható poliszacharidokat, illóolajat, speciális acetiléneket, polifenolokat, lignánokat, szterineket tartalmaz. Európában csak gyógynövényként használják, de Ázsia sok országában zöldségként fogyasztják saláták, levesek alkotójaként, de liszt és kenyér is készül belőle.

 

bojtorján

A bojtorján gyökere bőrtisztító, gyulladáscsökkentő hatása révén segíti a bőr egészséges megjelenését.

 

Előzetes kutatások alapján a bojtorjángyökérben található arktigenin és glikozidja, az arktiin felelősek a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatásáért, ezáltal alkalmazása eredményes lehet különböző gyulladásokkal járó bőrbetegségek (pl: akné, ekcéma, atópiás dermatitisz) kiegészítő kezelésében. A bőr egészséges megjelenését támogató hatásához hozzájárulhat prebiotikus hatása is, amely segíti az emberi szervezettel szimbiózisban élő baktériumok fejlődését. A kutatások szerint nemcsak a bojtorján gyökere segíthet a bőr állapotának javításában. Ázsia egyes országaiban intenzíven kutatják a bojtorján levél és termés kozmetikai célokra való helyi alkalmazását is. A bojtorján levélnek bőrvilágosító hatását vizsgálják, a termésből nyert kivonatnak pedig a bőr struktúráját javító és ránctalanító hatását.

 

AZ ERŐS HAJ ÉS KÖRMÖK BIZTOSÍTÓJA, A MEZEI ZSURLÓ

A mezei zsurló hajtása jelentős mennyiségű szerves kovasavat tartalmaz, emiatt különösen hasznos a haj, a körmök és a bőr számára. A kovasavak, melyek tulajdonképpen szilíciumhoz kötött oxidokat és hidroxilcsoportokat tartalmazó vegyületek, elengedhetetlenek az egészséges kötőszövetek kialakulásához.

 

mezei zsurló

A mezei zsurló magas kovasavtartalma révén hozzájárul a bőr, a haj és a körmök optimális állapotának fenntartásához.

 

A népgyógyászatban a mezei zsurlót a vizeletkiválasztás fokozására, vese és hólyagkövek esetén, inkontinenciánál, sárgaságnál, májbetegségeknél, törékeny körmök kezelésére, köszvényre és más ízületi panaszokra, testsúlycsökkentésre, erős menstruációs vérzésre és magas koleszterinszint esetén alkalmazzák. Megfigyeléses és randomizált vizsgálatok alapján a zsurló szilícium-tartalmánál fogva javítja a csontok ásványi sűrűségét is a kalcium beépülését segítve.
Laboratóriumi, állati és humán kutatások arra utalnak, hogy a mezei zsurlóban nagy mennyiségben jelen lévő szilícium részt vesz a kollagén szintézisében, illetve stabilizálásában. A kutatások szerint a mezei zsurló kivonat rendszeres fogyasztása erősíti a körmöket, elősegíti a haj növekedését, javítja a bőr állapotát, hozzájárul a tiszta és egészséges bőrképhez. A bőr állapotát javító hatás abban rejlik, hogy kivonata gátolja a hilauronidáz enzim működését, így késleltetve a kötőszöveti sejtek rugalmasságának csökkenését. 

Ha Ön is természetes, „szépségvitamint” keres, ajánljuk a Javallat gyógynövénykapszuláit szépségének és egészségének támogatására.

 

 

dr. Kindlovits Sára
fitoterapeuta

Keresés