Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Reflux és a gyógynövények

Reflux és a gyógynövények A refluxbetegség (GastroEsophageal Reflux Disease - GERD) a fejlett országokban elterjedt gasztroenterológiai probléma, és statisztikák szerint a felnőttek 25-40%-át érintheti. Ez a betegség a savas vagy lúgos gyomortartalom visszaáramlását jelenti a nyelőcsőbe, a légcsőbe vagy a szájüregbe, ami károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, gyulladást vagy akár fekélyt is okozhat.

 

Milyen okokból alakul ki a reflux?

Az egészséges emberek alsó nyelőcsőzáró izma az evés során átengedi a táplálékot a gyomorba, majd ismét összezár, ezáltal megakadályozza gyomor tartalmának visszaáramlását a nyelőcsőbe. A reflux akkor következik be, ha ez az izom nem megfelelően zár, így a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. 

A rekeszizomsérv is hozzájárulhat a reflux kialakulásához, amikor a gyomor felső része részben vagy teljesen felcsúszik a mellüregbe, és a gyomortartalom a negatív nyomás hatására visszaáramlik.

 

Milyen tünetei vannak a refluxnak?

A savas vagy epés gyomortartalom bejutása a nyelőcsőbe irritációt okoz, aminek eredményeként gyomorégés jelentkezik. Ha a gyomortartalom magasabbra jut, akkor torokirritáció, kellemetlen íz, szájszárazság, köhögés vagy akár asztma is kialakulhat.

A refluxos tünetek „típusos” (gyomorégés, regurgitáció [gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbeg) és „atípusos” (asztma, köhögés, rekedtség, hányinger, hányás, éjszakai nagy mennyiségű nyáltermelés) kategóriákba sorolhatók. Bizonyos ételek, gyógyszerek és körülmények súlyosbíthatják a tüneteket, például dohányzás, terhesség, túlsúly, alkohol, koffein- és kávéfogyasztás, zsíros ételek és szénsavas italok.

 

Milyen komplikációkat okozhat a reflux?

A sav és/vagy epesav irritálhatja a nyelőcső alsó részét, ami hosszú távon nyelőcsőgyulladáshoz vezethet. Ennek következményeként kialakulhat vérzés, fekély vagy a nyelőcső beszűkülése. A hosszú ideig fennálló gyulladás növelheti a rosszindulatú elváltozások kockázatát.

 

Hogyan kezelhető a reflux?

A refluxbetegség megállapítása és kezelése szakorvosi (gaszroenterológusi) feladat.

Az életmód optimalizálása az első lépés, beleértve a refluxot okozó ételek és italok kerülését, a dohányzás abbahagyását, a korai vacsoraidőt és az ágy fejrészének emelését éjszakára.

Gyógyszeres kezelés lehet recept nélkül kapható savlekötők, amelyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét, vagy receptköteles H2 blokkolók és protonpumpa-gátlók, amelyek gátolják a savtermelést.

 

orvosi kamilla

 

Milyen gyógynövények alkalmazhatók reflux esetén?

Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága (EMA HMPC) három gyógynövény alkalmazását is javasolja gyomorbántalmak kezelésére: az orbáncfüvet, az orvosi citromfüvet és az orvosi kamillát. Ugyanakkor ezekből a gyógynövényekből kifejlesztett gyógyszerkészítmény reflux kezelésére jelenleg nincs forgalomban. Ennek részben az is az oka, hogy gyomorbántalom fogalma a refluxon kívül egyéb gyomorhoz kapcsolódó betegségeket takarhat.

Bár a gyógynövényekben potenciálisan nagy lehetőségek vannak a refluxbetegség kezelésére, viszonylag kevés vizsgálatot végeztek velük ezen a területen. Előzetes vizsgálatokban két  gyógynövény, az útifű maghéj és a görögszéna bizonyult hatásosnak a reflux tüneteire.

 

orvosi zilíz

 

Hogyan hatnak a gyógynövények a reflux tüneteire?

Egyrészt segítik a gyomorürülést, így az elfogyasztott étel kevesebb időt tölt a gyomorban, amely közvetve csökkenti a túlzott gyomorsavképződést. A szervezet ugyanis nagyobb mennyiségben termeli a gyomorsavat, ha az ételnek sok időt kell a gyomorban tartózkodnia. Ezzel egyrészt segíti a táplálék építőelemeire bomlását, másrészt akadályozza a baktériumok és egyéb kórokozók elszaporodását is. A gyomor alsó záróizma lehetőleg akkor engedi át a gyomortartalmat, ha elegendő mennyiségű emésztőenzim áll rendelkezésre a vékonybélben, illetve a kapcsolódó szervekben. Ezért a refluxbetegség kezelésében hasznosak lehetnek az étvágyjavító (vagyis az emésztőenzimek termelését fokozó), illetve az epehajtó hatású gyógynövények is.

A gyógynövények megvédhetik a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájának egészségét is, így kevésbé gyomorsav kevésbé irritálja azokat. Állatkísérletben igazolták már az erdei és papsajtmályva gyomorfekély-ellenes hatását, illetve klinikai vizsgálatban az igazi édesgyökérét is.

A reflux kezelésére szintén alkalmazhatók a száj és a torok nyálkahártyája gyulladásaiban már bizonyított gyógynövények is. Ilyen az orvosi kamilla, a bodzavirág, az akácvirág, a körömvirág, a lándzsás útifű, orvosi zsálya vagy az orvosi zilíz. Ezek a gyógynövények jellemzően bevonó hatású vízben oldódó nyálkaanyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni az irritált nyelőcsövet. Emellett további gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaznak.

 

körömvirág

 

Hogyan kell fogyasztani a gyógynövényeket reflux esetén?

A refluxbetegség kezelésére alkalmazott gyógynövényeket mindig teaként érdemes fogyasztani. Egyrészt azért, mert a gyomorürülést elősegítő emésztőenzimek nagyobb mennyiségben termelődnek a gyógynövényekre sokszor jellemző keserű ízérzet következtében. Másrészt azért, mert a nyelőcső nyálkahártyája csak ezen módon érintkezhet a gyógynövények bevonó, nyugtató hatású hatóanyagaival.

A JAVALLAT és UltraFine kapszulákból könnyen és gyorsan készíthető tea a gyomor egészségét támogató gyógynövények esetében is. Ehhez csak szét kell nyitni a kapszulákat, a tartalmukat egy pohárba szórni, majd azt forró, de legalább csapmeleg vízzel felönteni. Az elkeverés után a tea máris fogyasztásra kész!

További információ a teakészítésről.

Gyomor egészségét támogató gyógynövény-készítmények.

 

Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök,
fitoterapeuta

Keresés