Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mentes

Valamennyi JAVALLATTM gyógynövénykapszula:

 

Őszi margitvirág herba

Ár:
1.990 Ft

60 db SonicFine® instant gyógynövényport tartalmazó kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből

Egészségügyi hatásai:

1.  Rendszeres fogyasztása elősegíti a fejfájás mérséklését.

2. Hatóanyagai fokozzák az emésztőnedvek elválasztását, ezzel segítve az egészséges emésztést.

3. Hozzájárul a menstruáció előtti és közbeni jó közérzethez.

Hűségpontok: 199
Átlagos értékelés: 4 / 5 csillag! (6)
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2023. június 06.
Menny.:db

Telefonon vagy üzletben

MEGRENDELEM TELEFONON 

ÜZLETBEN VÁSÁRLOM MEG

Részletes ismertető

Egészségügyi hatásait alátámasztó tudományos bizonyítékok

A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a gyógynövényre általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a gyógynövénytermékünk egészségügyi hatásait. ⇒ További részletek

 

1. Fejfájást csökkentő hatása

 • Az őszi margitvirággal 1985-ben végezték az első embereken végzett vizsgálatot, amelyet a Britt Orvosi Folyóiratban tettek közzé. A vizsgálatban tizenhét beteg vett részt, akik korábban naponta fogyasztottak friss őszi margitvirág levelet a migrén megelőzésére. A résztvevőket két csoportra osztották: nyolcan őszi margitvirágport kaptak, kilencen pedig placebót (vagyis hatóanyagmentes készítményt). Azoknál, akik placebót kaptak, jelentősen megnőtt a fejfájás, az émelygés, valamint a hányás gyakorisága és súlyossága a kezelés első hónapjaiban. Az őszi margitvirág kapszulákat fogyasztó csoportban nem történt változás sem a migrénes tünetek gyakoriságában, sem azok súlyosságában. Ez kutatás bizonyította először, hogy a folyamatosan szedett őszi margitvirág por megelőzi a migrénes rohamokat (Johnson és munkatársai)

 • A neves Lancet folyóiratban 1988-ban jelent meg annak a klinikai vizsgálatnak az eredménye, amely szintén alátámasztotta az őszi margitvirág migrénellenes hatását. Ebben a vizsgálatban 72-en vettek részt, egy részük őszi margitvirág kapszulát, a másik felük pedig placebót kapott négy hónapon keresztül. Négy hónap elteltével a két csoport között kicserélték a készítményeket, így a korábban placebót szedő személyek kapták az őszi margitvirágot. Az őszi margitvirágot szedőknél jelentősen csökkent a migrénes rohamok száma, erőssége és gyakorisága, valamint hányás is sokkal ritkábban fordult elő. Jelentős mellékhatások nem fordultak elő a nyolc hónapos kísérlet alatt (Murphy és munkatársai)

 • Izraeli kutatók négy hónapon keresztül vizsgálták az őszi margitvirág hatását ötvenhét betegen, akiket két csoportra osztottak. Az első két hónapban mindkét csoport őszi margitvirággal kezeltek migrén ellen. A harmadik hónapban a csoport egyik fele továbbra is őszi margitvirágot kapott kezelésként, viszont a másik csak placebót. A negyedikben pedig megfordították a két csoport kezelését. Természetesen résztvevők nem tudták, hogy éppen milyen kezelésben részesültek. Az eredmények azt mutatták, hogy az őszi margitvirág jelentősen csökkentette a fájdalom intenzitását a placebo-kezeléshez képest. Ezenkívül erőteljes csökkenést figyeltek meg a migrénes rohamokhoz általában kapcsolódó tipikus tünetek, mint például a hányás, hányinger, zajérzékenység és fényérzékenység tekintetében. Amint placebóval helyettesítették az őszi margitvirágot a kezelt betegeknél, egyből a fájdalom intenzitásának fokozódását, valamint az egyéb tünetek súlyosbodását észlelték. Ezzel szemben a korábban placebót kapó személyeknél, az őszi margitvirág kezelés hatására csökkent a fejfájás intenzitása, valamint a kapcsolódó tünetek súlyossága. (Palevitch és munkatársai)

 • Egy Németországban végzett kutatás alátámasztotta azt a korábbi megfigyelést, hogy az őszi margitvirág azoknál bizonyul hatásosabbnak, akiknél korábban gyakrabban (havonta legalább négy alkalommal) fordult elő migrénes fejfájás (Pfaffenrath és munkatársai)

 • Az őszi margitvirág kombinációs készítményekben is hatásosan csökkentette a migrénes fejfájás előfordulását. A migrén kezdeti tüneteinek megjelenésekor gyömbérrel együtt alkalmazva a kutatásban részt vevők 48 százalékánál szűnt meg a fájdalom két órán belül, 34 százalékuknál pedig csak enyhe fejfájás alakult ki. A résztvevők 59 százaléka volt elégedett a kezeléssel és 41 százalékuk azonos hatásúnak értékelte, mint a korábban felírt készítményeket. (Cady és munkatársai)

 • Egy másik kutatásban az őszi margitvirágot magnéziummal és Q10-koenzimmel együtt alkalmazták. A készítmény jelentősen csökkentette a migrénes fejfájással járó napok számát a résztvevőknél, akik korábban legalább havi 2 migrénes rohamról számoltak be. A résztvevőknek korábban átlagosan 4,9-szer volt migrénes fejfájásuk havonta, a három hónapos kezelés végén pedig csak átlagosan 1,3-szor. A betegek 75 százalékánál legalább felére csökkent a migrénes napok száma.  A szorongásos és depressziós tüneteket tapasztalók száma is sokkal kevesebb lett. A kiinduláskori 62 százalékról 35 százalékra csökkent a depressziós, míg 52 százalékról 30 százalékra csökkent a szorongásos tünetek aránya. (Guilbot és munkatársai)

 • Az őszi margitvirág hatását gyerekeken is vizsgálták egy kombinációs készítményben, amely egy másik gyógynövényt (Andrographis paniculata), valamint B2-vitamint és Q10-koenzimet is tartalmazott. A migrén a gyermekkori krónikus fájdalom egyik legelterjedtebb megnyilvánulása. A rendelkezésre álló kezelések sokasága ellenére a szülők gyakran aggódnak a gyógyszeres terápiák miatt, és sokszor a gyermekorvosok sem írják fel szívesen őket. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a gyerekek esetében is a visszatérő migrénes fejfájások kezelésére használt természetes készítmények iránt. Az olaszországi kutatásban 91-gyerek vett részt, akik 16 héten keresztül kapták a készítményt. Az eredményeket 16 hét elteltével, illetve a 20. és a 32. héten is értékelték. A vizsgált készítmény több mint felére csökkentette a fejfájás gyakoriságát és a migrénes rohamok számát a kezelési időszak alatt, de a hatás a kezelés vége után is megmaradt. (Moscano és munkatársai kutatása)

 

2. Az egészséges emésztést támogató hatása

 • Az őszi margitvirágban nagy mennyiségben jelenlévő szeszkviterpén-laktonok keserű ízűek.  Amikor a nyelven és a száj nyálkahártyán elhelyezkedő ízérző receptorok keserű ízt érzékelnek, a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül reflexesen fokozzák a nyál-, a gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, összehúzódásra késztetik az epehólyagot. A keserűanyagok emellett fokozzák a bélperisztaltikát is. A javuló emésztés hatására jobban szívódnak fel a vitaminok és az ásványi anyagok is, emellett nem jelentkezik az étkezések utáni fáradtság, tompaság.

 

3. A menstruáció előtti és közbeni jó közérzetet támogató hatása

Az őszi margitvirágot már az ókorban is menstruációs panaszok kezelésére ajánlották. Ma már számos közvetett bizonyíték támasztja alá hatásosságát ezen a területen:

 • Az őszi margitvirág hatóanyagi kísérleti körülmények között simaizom lazító hatásúak voltak, hatásuk a koncentráció függvényében volt enyhébb vagy erősebb. (Hay és munkatársai)
 • Számos kísérletben igazolták gyulladáscsökkentő hatását. A kutatások szerint az őszi margitvirág hatóanyagai a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan a COX-2 nevű gyulladást közvetlenül kiváltó enzimet gátolják, de emellett más gyulladásserkentő anyagok képződését is akadályozzák (Hwang és munkatársai, Makheja és munkatársai, Collier és munkatársai). A kutatók az őszi margitvirágban nagy mennyiségben jelen lévő partenolidot tartják a fő gyulladáscsökkentő összetevőnek. Egy kutatásban azonban kimutatták, hogy a partenolidot nem tartalmazó őszimargitvirág-kivonat is gyulladáscsökkentő hatású volt és ugyanúgy képes volt gátolni a gyulladást elősegítő enzimeket, citokineket és prosztaglandinokat. (Sur és munkatársai)

Figyelmeztetések, ellenjavallatok

 • Az őszi margitvirág herbájának fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Fogyasztása nem ajánlott 12 éven aluli gyer­me­keknek, várandós és szoptatós anyáknak, epeúti elzáródás vagy szűkület, továbbá a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szemben túlérzékeny személyeknek!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövény

Termékünk bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
Minőségi tanúsítvány letöltése.


ADAGOLÁS 1. Fejfájás mérséklése, 3. Menstruáció közbeni jó közérzet ► Naponta 2x1-2 kapszula
2. Emésztés egészsége ► 1-2 kapszula étkezés előtt.
FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórd egy pohárba, majd öntsd fel 2 dl 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Tudd meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalmát bármilyen folyadékban elkeverheted (pl. méz, joghurt, kefír stb.)
ÖSSZETEVŐK Kapszulánként 270 mg őszi margitvirág herba (Tanaceti parthenii herba) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

4.33
6 értékelés
5
(5)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(1)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2023. 02. 15.
Minden rendben volt, rendszeresen rendelek a Javallat-tól. Elégedett vagyok a termékekkel.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2023. 02. 15.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2022. 10. 13.
Príma termék, valóban hatásos, Édesanyám vulkánkitörés-szerű fejfájását ezzel enyhíteni tudtuk. Csak ajánlani tudom!
| 5 / 5 csillag!
2022. 09. 06.
Az évek alatt többször volt látáskiesésem/látászavarom, ami szédüléssel is járt és nem követte migrénes fejfájás. Nem vagyok fejfájós, de egyszer előfordult, hogy 3 napig fájt a fejem, úgy, hogy nem tudtam aludni sem. Ilyet még egyszer nem szeretnék és inkább megelőzöm, mint utólag szedjek gyógyszereket. Az orvosok erre azt mondták, hogy migrén aura. Valamelyik doki ajánlotta az öszi margitvirágot. Nekem nagyon bevált, azóta sokkal ritkábban vannak ilyen problémáim és még a klimaxra is jó.
| 5 / 5 csillag!
2022. 06. 14.
Változókorba lépve megjelent a migrénes fejfájás is. Nagyon sokat segített az őszi margitvirág a fájdalom csillapításában. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
| 1 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2022. 03. 29.
Sajnos nincs semmilyen hatása, elsősorban fejfájás miatt rendeltem, de nem segített, pedig nagyon szeretem a gyógynövényeket és inni is szoktam

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Vásároljon két doboz gyógynövénykapszulát és megajándékozzuk egy gyógynövények közötti eligazodást segítő könyvvel is!

 • A könyv bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • több mint 60 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

Az őszi margitvirágról

Hatóanyagai

 • Az őszi margitvirágnak eddig legalább 39 összetevőjét azonosították. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a migrénellenes hatásért kizárólag a nagy mennyiségben jelen lévő szeszkviterpén-laktonok, azon belül is főképp a partenolid a  felelősek. Ma már egyéb összetevőket is azonosítottak, amelyek szintén kiválthatják a migrénellenes hatást, ezek a melatonin, valamint egyes zsíroldékony flavonoid glikozidok, mint a tanetin, a kaepferol, az apigenin, és a luteolin-7-glükuronidok. Közel egy százaléknyi illóolajat tartalmaz, amelynek fő összetevői: alfa-pinén, kamfén, limonén, gamma-terpinén, béta-ocimén, linalool, p-cimén, krizantenol, kámfor és krizantenil-acetát.

 

Története

 • Az őszi margitvirágot az ókori orvosok: Dioszkuridész és Galénosz is használta. Elsősorban menstruációs, szüléssel kapcsolatos problémákra ajánlották.
 • A növény tudományos neve Tanacetum parthenium, amelynek második tagja görögül „szűzek”-et jelent.
 • A középkorban előszeretettel ültették a házak köré, mert úgy gondolták, hogy a levegő megtisztításával távol tartja a maláriát.
 • Főzetét maláriás láz csillapítására is használták, erre utal angol neve, a „feverfew”, ami lázcsillapítót jelent.
 • Ételek fűszerezésére is használják, erre utalnak szinonim nevei is: bécsi tárkony, indai tárkony, karácsonyi morzsika.
 • A középkorban búskomorságra (depresszióra) is ajánlották, amit néhány modern klinikai vizsgálatnak sikerült megerősítenie.

 

Elterjedése

 • A Balkán-félszigetről származik. Európában mindenütt dísznövényként ültetik, számos fajtája ismert. Magyarországon gyakran kivadulva is találkozhatunk vele.

 

Leírása

 • 50–70 cm magasra növő évelő növény. Szára sűrűn elágazó, alsó részén elfásodik. Levelei tojásdadok, sárgászöld színűek, csipkés szélűek, szőrösek, szárnyasan összetettek. Fészekvirágzatai nyáron jelennek meg, fehér sziromlevelekkel és sárga belső résszel. 

Akik ezt a terméket megvették

Hasonló termékek

Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(16)
2.190 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(31)
1.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(15)
2.190 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(11)
2.490 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(11)
1.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(10)
2.190 Ft

Keresés