További képek



Orvosi rozmaring
Mennyiségi kedvezmény
3 db -tól
1.890 Ft / db
|
|
60 db étrend-kiegészítő kapszula, Az orvosi rozmaring hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai: 1. Támogatja a máj egészséges működését és az epefolyadék kiválasztását. 2. Hozzájárul az egészséges emésztéshez, a zsírok lebontásához és az étkezés utáni jó közérzethez. 3. Támogatja az immunrendszer egészségét, a szervezet természetes védekezőképességét. |
|
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható kézbesítés: | 2025. március 11. |
Hűségpontok: | 229 |
Átlagos értékelés: |
![]() |
|
Részletes ismertető
Miért ajánljuk?
- 2x magasabb hidroxifahéjsav-származék tartalom*, még intenzívebb élettani hatás!
(*A hatályos Európai Gyógyszerkönyv Rozmaringlevél gyógynövénycikkelyében szereplő előíráshoz képest.) - Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfeleltethető adagolással.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Egy kapszula tartalma ~2 g orvosi rozmaringból készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
-
A rozmaring egy rendkívül sokoldalú élelmi- és gyógynövény, amelyet nemcsak fűszerként, hanem étrend-kiegészítőként is érdemes fogyasztani, hiszen támogatja a májműködést és az egészséges epefolyadék-elválasztást. Ez utóbbi hozzájárul az emésztési komforthoz és a zsíros ételek lebontásához, valamint az étkezés utáni jó közérzethez is. Antibakteriális és antioxidáns hatóanyagai támogatják az immunrendszer egészségét is. ⇒ Részletes tájékoztató a terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.
Az orvosi rozmaring élettani (fiziológiai) hatásai
1. A máj egészséges működését és az epefolyadék kiválasztását támogató hatása
- A legtöbb oxidációs, redukciós folyamat a májban játszódik le az emberi szervezetben. Ezért a májnak különösen fontos, hogy folyamatosan elegendő antioxidáns anyag álljon rendelkezésére.
- A rozmaringkivonat laboratóriumi körülmények között gátolta a szén-tetraklorid által kiváltott májkárosodást, amely valószínűleg a rozmaring antioxidáns hatásával van összefüggésben, mivel semlegesíti a szervezetben képződő szabadgyököket (Nawall).
- A rozmaring kísérletekben fokozta az epefolyadék ürülését (Palomino). Az epe termelése, ürülése és szervezeten belüli körforgása nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A csökkent epetermelés hatására a zsírbontás és emésztés nem lesz kiegyensúlyozott, ez pedig puffadáshoz, rossz közérzethez, túlságosan sűrű vagy híg széklethez vezethet. Az epesavak fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása szempontjából is. Az epefolyadékkal nagy mennyiségű koleszterin is ürül. Ha kevés epehajtó ételt fogyasztunk, akkor fölösleges koleszterin maradhat a szervezetben.
További gyógynövények a "MÁJMŰKÜDÉS TÁMOGATÁSA"
és az "EPEMŰKÖDÉS TÁMOGATÁSA" kategóriában
2. Az egészséges emésztést és zsírbontást támogató hatása
- A rozmaringlevél illóolajtartalma a kísérletek szerint ellazítja a bél és az epevezeték simaizmait (Nawall).
- Emésztés javításához hozzájárulhat a rozmaring hatóanyagainak azon tulajdonsága, hogy gátolja a szervezetben keletkező gyulladásserkentő anyagok képződését (Lai, Poeckel, Inoue).
- A rozmaringkivonatok számos emésztőrendszerben előforduló baktérium- és gombafaj fejlődését szabályozzák, amely szintén hozzájárul az emésztőrendszer egészségét támogató hatásához (Giordani, Elgayyar, Lopez, Santoyo, Luqman).
- A rozmaring fokozza az epetermelést, az epefolyadékkal pedig nagy mennyiségű koleszterin is ürül. Ennek egy része a rozmaringlevél hatására nem szívódik fel a vékonybélben, hanem a széklettel együtt ürül a szervezetből, így csökkentve a vér koleszterinszintjét.
- A rozmaringlevél-kivonat koleszterinszintet szabályozó hatását klinikai vizsgálatban is igazolták (ezerjófű és lestyán együttes adagolásával). A hat hónapig tartó vizsgálat végén, a 60 résztvevő vérzsírszintje kedvező irányba változott. Eközben a "jó koleszterinnek" nevezett HDL-szintje emelkedett. A HDL magas szintje azért fontos az egészség támogatásában, mert a már lerakódott koleszterint is vissza tudja szállítani az érfalból a májba, ahol az lebontásra vagy újrafelhasználásra kerül (Martynyuk).
További gyógynövények a "TELTSÉGÉRZET, FELFÓVÓDÁS", a "MIKROBIOM TÁMOGATÁSA"
és az "EMÉSZTŐRENDSZER EGÉSZSÉGE" és a kategóriákban
3. Az immunrendszer egészségét támogató hatása
- A laboratóriumi vizsgálatok alapján a rozmaring számos baktérium- és gombafaj fejlődését gátolja, de a rozmaringban lévő antioxidáns hatású anyagok szintén hozzájárulnak az immunrendszer egészségét támogató hatásához.
- A vizsgálatok szerint a rozmaringlevél antioxidáns hatása gyengébb a C-vitaminénál, de erősebb az E-vitaminénál (Zhao).
- Az USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb élelmiszernövények (zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg. A rozmaring valamennyi növény között kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, ORAC értéke 165000 (összehasonlításképp: fekete áfonya: 9621, aszalt szilva: 8059, alma: 4275, citrom: 1346) (USDA).
További gyógynövények a "VÉDEKEZŐKÉPESSÉG FOKOZÁSA" kategóriában
Figyelmeztetések
Epeúti szűkület (pl. epekövesség) esetén fogyasztása fokozott óvatosságot igényel!
-
Az orvosi rozmaring kutatások alapján növeli az epefolyadék ürülését a vékonybélbe, amely epeúti szűkület vagy epekövesség esetén esetleg görcsöket okozhat (Palomino).
Befolyásolhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.
- Egyes állatkísérletekben az orvosi rozmaring kivonata vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezett, illetve növelte az inzulinszintet. Ezen hatásokat a kutatók a rozmaringban lévő karnozolnak és karnozinsavnak tulajdonították. Ezen felül egyes sejtkultúrákkal végzett vizsgálatok során a rozmaringsav gátolta egy szénhidrátbontó enzim (alfa-glükozidáz) működését.
- A vércukorszintcsökkentő hatást embereken végzett vizsgálatban is megfigyelték. A rozmaring por formájában történő orális alkalmazását vizsgálták a lipidprofilra és a vércukorszintre gyakorolt hatása szempontjából egészséges és 2-es típusú cukorbetegeknél. A 4 héten át napi 3 g rozmaringot szedő résztvevők körében jelentős javulást figyeltek meg: a cukorbetegeknél az LDL, triglicerid- és koleszterinszint 31-35%-kal csökkent, a vércukorszint pedig 21%-kal mérséklődött. A HDL-szint 22%-os növekedést mutatott mind a cukorbetegek, mind a nem cukorbetegek esetében. A rozmaring kedvezően befolyásolta a lipidprofilt és a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú cukorbetegeknél. A vizsgálat eredményei alapján indokolt lehet a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása (Bakirel, Erenmemisoglu, Aljamal).
Terhesség és szoptatás alatt, valamint 6 és 12 éves kor között a legkisebb adagolás mellett ajánlott fogyasztása.12 év alatt teaként ajánlott a fogyasztása (további részletek az Adagolás fejezetben).
- Az orvosi rozmaring terhesség és szoptatásra gyakorolt hatásával kapcsolatosan kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre. A vizes rozmaring-kivonat szájon át adagolva patkányoknál nem növelte a fejlődési rendellenességek számát. A rozmaring hatóanyagai közül főképp az illóolajában lévő komponensek (pl. kámfor) lehetnek veszélyesek terhesség esetén. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy a D-kámfor patkányokon 1000 mg/kg/nap dózisig, nyulakon legfeljebb 681 mg/kg/nap dózisig nem mutatott teratogén hatást. A megadott adagolás mellett a termék illóolaj-tartalma olyan alacsony, hogy az csak nyomokban tartalmaz kámfort, így az nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra. A lehetséges kockázatok csökkentése érdekében terhesség és szoptatás alatt legfeljebb a napi szokásos étrendi mennyiségben ajánljuk a rozmaring fogyasztását, amely nem nagyobb, mint a terméken feltüntetett legkisebb ajánlott adagolás (Leuschner, Lemonica).
- Az orvosi rozmaring régóta alkalmazott gyógynövény, amelyet étrendi mennyiségben a szakirodalmi adatok alapján is biztonságos. Az ajánlott legkisebb napi adag fogyasztása esetén a terméket biztonságosan fogyaszthatják 6-12 éves korú gyermekek. 12 éves kor alatt a kapszulák nagy mérete miatt a termék fogyasztását teaként ajánljuk (Palomino).
Fogyasztás időtartama
- Az orvosi rozmaring hosszú távon is biztonságosan fogyasztható a megadott adagolás mellett. Ez támasztja alá az a kutatás is, amelyben az orvosi rozmaringot 3 g-os adagolással biztonsággal alkalmazták 4 hétig, míg egy másik kutatásban 4 g-os adagolás mellett 8 hétig (Aljamal, Akbari).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat az orvosi rozmaring fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 33519/2023
Kosárba |
Érzékszervi jellemzők
* Általános tájékoztató az alkalmazott grafikai jelölésekről (ikonokról)
Adagolás, fogyasztás, összetevők
ADAGOLÁS | ► Naponta 2 alkalommal 1-2 kapszula étkezés előtt. (Az adagolás megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.) |
FOGYASZTÁS | Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve. Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból! Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.) |
ÖSSZETEVŐK | ► Kapszulánként 500 mg orvosi rozmaring levél (Rosmarini folium) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin. |
Vélemények








Hatásos.
Máskor is rendelek még.



Az orvosi rozmaringról
Hatóanyagai
- Illóolajok (borneol, 1,8-cineol, alfa-pinén, kámfor), diterpén keserűanyagok (karnozol, karnoszolsav, rozmanol), flavonoidok (luteolin), triterpének (oleánsav, urzolsav, alfa- és béta-amirin), fahéjsav-származékok (rozmaringsav, kávésav).
Története
- Már évezredekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a rozmaringgal letakart hús sokkal tovább eláll. Ma már tudjuk, hogy ez antibakteriális hatásának köszönhető. Ma is a húsételek egyik kedvelt fűszere.
- A rozmaring a ros marinus, azaz „tengeri harmat” szavakból tevődött össze. Dioszkuridész orvosbotanikai munkájába a libanotisok, vagyis a tömjén szagú füvek egyikekén írja le. Görög neve is erre utal: libanotisz.
- Az ókori görög diákok rozmaringfüzért viseltek, hogy könnyeben, gyorsabban menjen a tanulás.
- Már a 16. századból is vannak írásos emlékek arról, hogy a rozmaringágat lakodalmakon, keresztelőkön használták, ahogy teszik ezt ma is sok helyütt az országban és azon kívül. Érdekes módon Nagykőrös környékén a néphit úgy tartotta, hogy „ahol leány van a háznál, ki kell irtani, mert nem hoz szerencsét, a leány nem fog férjhez menni".
- A XVII. században Franciaországban illatos vizet készítettek belőle, amit Aqua Reginae Hungariae, vagyis magyar királyné vize néven vált ismertté. Valószínűleg Nagy Lajos lánya, Károly Róbert harmadik felesége volt az az Erzsébet királyné, akiről elnevezték az egész világban híressé vált vizet. Az Aqua Reginae Hungariae-t illatosításon kívül mozgásszervi fájdalmak enyhítésére használták.
Elterjedése
A Földközi-tenger mentén honos, így Magyarországon nincsenek gyűjthető állományai, de napos helyen akár takarás nélkül is könnyen áttelel és gyorsan fejlődik. Azonban a kevés napsütésben részesülő kis növények még enyhe teleken is kifagyhatnak.
Leírása
Évelő örökzöld félcserje. 1-1,5 méter magasra nő meg, egyes fajtái elterülő növekedésűek, ezek nem nőnek 0,5 méternél magasabbra. Sűrűn elágazó szárán bőrszerű, tompa végű, széles tű alakú, ép szélű nyeletlen levelek fejlődnek, amelyek felül csupaszok, alul molyhosak. Hosszan, március-áprilistól júniusig virágzik, gyakran ősszel és télen is virágba borul. Napos helyet, védett fekvést kedvel.