Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Orvosi rozmaring levél

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Segít a memória és a szellemi funkciók megőrzésében. Részletek

2. Támogatja a máj egészséges működését és az epefolyadék kiválasztását. Részletek

3. Elősegíti az egészséges koleszterin-anyagcserét. Részletek

4. Hozzájárul az egészséges emésztéshez, az étkezés utáni jó közérzethez. Részletek

5. Magas antioxidáns tartalma semlegesíti a szervezetben keletkező szabad gyököket. Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. szeptember 28.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok az orvosi rozmaring levelére általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT ORVOSI ROZMARING LEVÉL teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.


Az orvosi rozmaring levél (Rosmarini folium) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

 

1. A memóriát és a szellemi funkciókat támogató hatása

 • Egy 2017-es kutatásban a rozmaring hatását vizsgálták egyetemisták memória-teljesítményére, szorongására, depressziójára és alvásminőségére. A 68 hallgató egyik fele véletlenszerűen 500 mg rozmaringot vagy placebót (hatóanyag nélküli készítményt) kapott, naponta kétszer két hónapon keresztül. A rozmaring valamennyi mért paraméter esetében javulást eredményezett: 14%-kal javult az egyetemisták memóriája, a szorongó vagy depresszióval küzdő tanulók is javulást mutattak, illetve javult az alvásuk minősége is. (Dr. Nematolahi és munkatársai kutatása)
 • Egy korábbi kutatás igazolta, hogy a rozmaring aromaterápiásan is kifejti hatását (amely a rozmaring fogyasztásával is érvényesül). A kutatók igazolták, hogy a rozmaringolaj hatására javult a memóriából az emlékek előhívása, növekedett az éberség és az elégedettség. A rozmaring ezeken a területeken hatásosabbnak bizonyult a vele együtt vizsgált levendulánál is. (Dr. Moss és munkatársai kutatása)
 • A rozmaring memóriára gyakorolt hatását idősökön is vizsgálták. A kutatást 2012-ben végezték az Egyesült Államokban. A vizsgálatba huszonnyolc 65 és 95 év között embert vontak be. A kísérletet ezúttal is úgy végezték, hogy a csoport egyik fele placebót kapott. A memória sebessége az egyszeri 750 mg-os rozmaringpor elfogyasztása után jelentősen javult a placebóhoz képest. A kutatók azt is megállapították, hogy ennél nagyobb adagot nem érdemes fogyasztani, mert az már ellentétes hatást válthat ki. (Dr. Pengelly és munkatársai kutatása)
 • A rozmaring memóriára gyakorolt hatását más gyógynövényekkel együtt is vizsgálták. Egy, a rozmaringon kívül zsályát és citromfüvet is tartalmazó készítmény szintén javította az átlagos, egészséges emberek memóriáját. Ebben kutatásban 44 fő vett részt, az átlagéletkoruk 61 év volt. A kutatást itt is placebokontroll mellett végezték és sem az orvosok, sem a betegek nem tudták, hogy ki kapja a gyógynövényeket tartalmazó kivonatot és ki placebót. A vizsgált személyeket életkoruk szerint két csoportra osztották: 63 évesnél fiatalabbakra és ennél idősebbekre. Mindenki naponta kétszer szedte a kivonatot két héten keresztül. A fiatalabb korcsoportba tartozóknál jelentősen javult az szavak előhívásának sebessége és minősége is, miközben a placebót kapóknál nem mértek javulást ezen a téren. (Dr. Perry és munkatársai kutatása)

 

2. A máj egészséges működését és az epefolyadék kiválasztását támogató hatása

 • A rozmaringkivonat gátolta a szén-tetraklorid által kiváltott májkárosodást, amely valószínűleg a rozmaring antioxidáns hatásával van összefüggésben, mivel semlegesíti a szervezetben képződő szabad gyököket. (Dr. Nawall és munkatársai kutatása)
 • A legtöbb oxidációs, redukciós folyamat a májban játszódik le az emberi szervezetben. Ezért a májnak különösen fontos, hogy folyamatosan elegendő antioxidáns anyag álljon rendelkezésére. Hiányukban a májban képződő szabad gyökök károsítják a májsejteket, amely számos betegség kialakuláshoz vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak a csökkent antioxidáns bevitelnek a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a májbetegségek, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában. (Dr. Blázovics Anna kutatása)
 • Kísérletekben fokozta az epefolyadék ürülését. (Dr. Helena Pinto Ferreira kutatása). Az epetermelés, epeürülés és epekörforgás normális működés nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez, hiányukban a zsírbontás és emésztés nem lesz kiegyensúlyozott, amely puffadáshoz, rossz közérzethez, székrekedéshez vagy hasmenéshez vezet. Az epesavak fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása szempontjából is. Az epefolyadékkal nagy mennyiségű koleszterin is ürül. Ha kevés epehajtó ételt fogyasztunk, akkor fölösleges koleszterin marad a szervezetben, amely érelmeszesedéshez vezet.

 

3. Az egészséges koleszterin-anyagcserét támogató hatása

 • Az epefolyadékkal nagy mennyiségű koleszterin ürül. Ennek egy részének visszavételét gátolja a rozmaring levél kivonata, így csökkentve a szervezet koleszterinszintjét
 • A rozmaringlevél kivonat koleszterinszintet csökkentő hatását klinikai vizsgálatban is igazolták (ezerjófű és lestyán együttes adagolásával). A hat hónapig tartó vizsgálat végén, amelyben 60-an vettek részt, a betegek vérzsírszintje 43 százalékkal csökkent, míg HDL-koleszterinszintje 25 százalékkal nőtt. A HDL-koleszterint, "jó" koleszterinnek is hívják. Magas szintje esetén csökken az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik. (Dr. Martynyuk és munkatársai kutatása)

 

4. Az egészséges emésztést és az étkezés utáni jó közérzetet támogató hatása

 

5. Antioxidáns hatása

 • A vizsgálatok szerint a rozmaringlevél antioxidáns hatása gyengébb a C-vitaminénál, de erősebb az E-vitaminénál (Dr. Zhao és munkatársai kutatása)
 • Az USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb élelmiszernövények (zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg. A rozmaring valamennyi növény között kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, ORAC értéke 165 000 (összehasonlításképp: fekete áfonya: 9621, aszalt szilva: 8059, alma: 4275, citrom: 1346) (USDA)

Orvosi rozmaring a népgyógyászatban

A rozmaring évezredek óta használt gyógy- és fűszernövény. A népgyógyászat emésztési panaszok, puffadás, menstruációs panaszok, köszvény, fejfájás, máj- és epepanaszok, reumás ízületi gyulladás, csontritkulás, étvágytalanság, életkorral összefüggő kognitív hanyatlás, memória javítása, fáradtság, stressz, depresszió, álmatlanság esetén alkalmazza (TRC Natural Medicines)


Megjegyzések

 • Az orvosi rozmaring levelének fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
 • Fokozhatja a vérhígító hatású és véralvadás-gátló gyógyszerek hatását!
 • Epevezeték-elzáródás, epeúti gyulladás, epekövesség és májbetegségek esetén ellenjavallt a fogyasztása!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

Az orvosi rozmaringról

Hatóanyagai

 • Illóolajok (borneol, 1,8-cineol, alfa-pinén, kámfor), diterpén keserűanyagok (karnozol, karnoszolsav, rozmanol), flavonoidok (luteolin), triterpének (oleánsav, urzolsav, alfa- és béta-amirin), fahéjsav-származékok (rozmaringsav, kávésav).

 

Története

 • Már évezredekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a rozmaringgal letakart hús sokkal tovább eláll. Ma már tudjuk, hogy ez antibakteriális hatásának köszönhető. Ma is a húsételek egyik kedvelt fűszere.
 • A rozmaring a ros marinus, azaz „tengeri harmat” szavakból tevődött össze. Dioszkuridész orvosbotanikai munkájába a libanotisok, vagyis a tömjén szagú füvek egyikekén írja le. Görög neve is erre utal: libanotisz.
 • Az ókori görög diákok rozmaringfüzért viseltek, hogy könnyeben, gyorsabban menjen a tanulás.
 • Már a 16. századból is vannak írásos emlékek arról, hogy a rozmaringágat lakodalmakon, keresztelőkön használták, ahogy teszik ezt ma is sok helyütt az országban és azon kívül. Érdekes módon Nagykőrös környékén  a néphit úgy tartotta, hogy „ahol leány van a háznál, ki kell irtani, mert nem hoz szerencsét, a leány nem fog férjhez menni.
 • A XVII. században Franciaországban illatos vizet készítettek belőle, amit Aqua Reginae Hungariae, vagyis magyar királyné vize néven vált ismertté. Valószínűleg Nagy Lajos lánya, Károly Róbert harmadik felesége volt az az Erzsébet királyné, akiről elnevezték az egész világban híressé vált vizet. Az Aqua Reginae Hungariae-t illatosításon kívül mozgásszervi fájdalmak enyhítésére használták. 

 

Elterjedése

A Földközi-tenger mentén honos, így Magyarországon nincsenek gyűjthető állományai, de napos helyen akár takarás nélkül is könnyen áttelel és gyorsan fejlődik. Azonban a kevés napsütésben részesülő kis növények még enyhe teleken is kifagyhatnak.

 

Leírása

Évelő örökzöld félcserje. 1-1,5 méter magasra nő meg, egyes fajtái elterülő növekedésűek, ezek nem nőnek 0,5 méternél magasabbra. Sűrűn elágazó szárán bőrszerű, tompa végű, széles tű alakú, ép szélű nyeletlen levelek fejlődnek, amelyek felül csupaszok, alul molyhosak. Hosszan, március-áprilistól júniusig virágzik, gyakran ősszel és télen is virágba borul. Napos helyet, védett fekvést kedvel. 

Adagolás, összetevők

Napi adag Kétszer 1-2 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva..
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők Kapszulánként 400 mg orvosi rozmaring levél (Rosmarini folium) teljes értékű kivonata (DER 1,5:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményed!

Keresés