Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyírfa levél

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Hatóanyagai támogatják a húgyhólyag és az alsó húgyutak egészségét. Részletek

2. A vizeletkiválasztás fokozásával hozzájárul a vesék egészséges működéséhez. Részletek

3. Támogatja az ízületek rugalmasságát és könnyű mozgását. Részletek

4. A nyírfa levelét a népgyógyászatban régóta és sokrétűen alkalmazzák (köszvény, vesekő, méregtelenítés, magas koleszterinszint, érelmeszesedés stb.)  Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. szeptember 24.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a nyírfa levelére általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT NYÍRFA LEVÉL teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.

 

A nyírfa levele (Betulae folium) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

 

1. A húgyhólyag és az alsó húgyutak egészségét támogató hatása

 • A húgyúti fertőzéseket elsősorban az Escherichia coli (E. coli) baktérium okozza. Ez a baktérium a vastagbélben nagy mennyiségben fordul elő, azonban ott a természetes bélflóra része, tüneteket nem okoz. A nők esetében viszont végbél és a húgycső nyílása közel helyezkedik el egymáshoz, így az E. coli baktériumok könnyen átjutnak a húgycsőbe és az ottani steril körülmények között hamar elszaporodhatnak. A fertőzés idővel egyre feljebb száll a húgycsőben, míg egészen a húgyhólyagig eljut, ahol gyulladást okoz. A fertőzés gyakrabban kialakul legyengült immunrendszer és cukorbetegség esetén. Az E. coli baktériumok a húgyhólyagban sokáig életképesek maradhatnak, mivel biofilm-réteget hoznak létre, amely meggátolja, hogy az immunrendszer hatékonyan felvegye velük a harcot. A hólyaggyulladás jellemző tünetei: állandó vizelési inger, nehéz vizelés, égő, csípő érzés, alsó háti és/vagy alhasi fájdalom, zavaros, bűzös vizelet, vérvizelés.
 • Lengyel kutatók több gyógynövény E. coli-ra gyakorolt hatását is vizsgálták egy 2012-es kutatásban. A nyírfalevél kivonata jelentősen csökkentette az E. coli baktériumok mozgás- és életképességét. A hatás a dózis mennyiségével egyenes arányban nőtt. A nyírfalevél-kivonat gátolta a E. coli biofilmképzését is. (Dr. Wojnicz és munkatársai kutatása)
 • 2013-ban német kutatók azt vizsgálták, hogy a nyírfalevél-kivonat képes-e meggátolni egy kifejezetten húgyúti fertőzéseket okozó E. coli baktériumtörzs megtapadását a húgyhólyag falára. A kísérletek alátámasztották tapasztalati megfigyeléseket, ugyanis a kivonat hatékonyan gátolta az E. coli baktériumok megtapadását és ezzel a gyulladás kialakulását. (Dr. Rafsanjany és munkatársai kutatása)

 

2. Vizeletkiválasztást fokozó és a vesék működését támogató hatása

 • Az húgyúti fertőzéseket okozó E. coli baktériumok ellen az egyik legjobb védekezési módszer a fokozott folyadékfogyasztás. Ez ugyanis segít kimosni a húgycsőben és húgyhólyagban jelen lévő baktériumokat, egyúttal megakadályozza a vizelet pangását és a benne lévő baktériumok felszaporodását. Nagy mennyiségű folyadék csak akkor fogyasztható, ha a vizelet kiválasztása nem akadályozott, a vesék megfelelően működnek. Ennek hiányában nem jelentkezik szomjúságérzet, hiszen a szervezet mindig csak meghatározott mennyiségű vizet képes egyidejűleg tárolni. 
 • Német kutatók megállapították, hogy a vizeletkiválasztás fokozásához naponta 50 mg flavonoidot kell fogyasztani, amely 2-3 g nyírfalevélben (kb. 4 db teljes értékű kapszula) található meg. (Dr. Länger és munkatársai kutatása)
 • A nyírfalevél-kivonattal klinikai vizsgálatot is végeztek. Ebben 15 alsó húgyúti fertőzésben szenvedő beteg vett részt. A kutatásban biztosították, hogy az eredmények ne csak a placebohatás miatt jelentkezzenek, ezért a betegek egy része hatóanyag nélküli készítményt kapott. Húsz nap elteltével nyírfalevél kivonatot kapó csoport vizeletében 39%-kal csökkent a baktériumok mennyisége, míg a placebocsoportban a csökkentés mértéke ennek kevesebb mint fele volt. Minden második nyírfa-kivonatot fogyasztó betegnél teljesen megszűntek a tünetek a vizsgálat végére. (Dr. Engesser és munkatársai kutatása)
 • A fokozott vizeletkiválasztás és a pangó vizelet megszüntetése meggátolja a vesekövek kialakulását.

 

3. Az ízületek rugalmasságát és könnyű mozgatását elősegítő hatása

 • A vesénk az egyik legfontosabb kiválasztó szervünk, amely nagy mértékben felel a szervezetben megjelenő méreganyagok eltávolításáért. Megfelelő működése nélkülözhetetlen a tejes szervezet egészsége szempontjából. A rossz veseműködés káros hatásai gyakran először az ízületekben jelentkeznek. A testben elhalmozódó, ki nem választott méreganyagok hajlamosak az ízületek környékén felhalmozódni (főképp mozgásszegény életmód esetén), ott ahol immunválaszt váltanak ki, amely gyulladáshoz, reumához vezet. A megfelelő veseműködés biztosítása és elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása ezért az ízületek egészsége miatt is fontos. Ezeket az összefüggéseket, illetve a népgyógyászati tapasztalatokat felhasználva engedélyeztek több nyírfa levél port vagy kivonatot tartalmazó gyógyszert Németországban, és Lengyelországban. (Dr. Länger és munkatársai kutatása)

Nyírfa a népgyógyászatban

 • A népgyógyászatban a nyírfa levelét a fentieken túl használják még vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, köszvény kezelésére, méregtelenítésre, tavaszi tisztító kúrákhoz. Ezen kívül prosztatabántalmaknál, koleszterinszint-csökkentésre és érelmeszesedés esetén is alkalmazzák.


Megjegyzések

 • A nyírfalevél fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
 • Nyírfapollen-érzékenység esetén fogyasztása ellenjavallt!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!
 • Naponta legfeljebb 10 kapszula elfogyasztása javasolt.

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A nyírfa levélről

Hatóanyagok

Flavonoidok: 1-3,5% mennyiségben, főképp flavonol glikozidok (hiperozid és más kvercetin glikozidok), kempferol és miricetin glikozidok; Polimer proantocianidinek (4%); Fenolsavak: kávésav, klorogénsav; Illóolaj: 0,05-0,1%: alfa-pinén, bornilacetát stb.; Vitaminok: 2-8% (C-vitamin, B3 vitamin stb.); Karotinoidok; Kumarinok (0,44%); Csersavak (5-9%); Szterolok.

 

Története

 • Melius Juhász Péter így ír róla 1578-ban megjelent Herbariumában: "A nyírfa vizét ha tavasszal veszed és iszod, igen jó kő ellen. Sárgaság ellen vízben főzd levelét, oszt idd meg. A nyírfa vize a száj rothadását gyógyítja. Ha a sajt oltójába teszed, a sajt meg nem férgesedik."
 • Plinius szerint a nyír terápiás alkalmazása a görög és római időkre nyúlik vissza.
 • A nyír szó uráli eredetre vezethető vissza. Megfelelői megtalálhatók a vogul, osztják, zürjén, votják, cseremisz és szamojéd nyelvekben is. Jelentése “vessző, sarj, hajtás” lehetett.
 • Latin nevének (Betula) eredetére többféle magyarázat is létezik:
  • Az egyik szerint a szanszkrit “burga” szóból származik, amelynek jelentése: “olyan fa, amelynek kérge írásra való”.
  • Egy másik magyarázat szerint a gall “betu” szóból származik, ebből származik a latin bitumen (amelyből később kialakult a beton szavunk is). A gallok a nyírfa kérgéből kátrányt készítettek, amelyet sebkezelésre használtak.
  • A harmadik magyarázat szerint a latin “batuo” az eredete, amelynek jelentése: “ütni, vágni”; utalva arra, hogy nyír ágai fenyítésre szolgáltak.

 

Elterjedése

Egész Európában megtalálható. Magyarországon természetes körülmények között hegyvidéken, savanyú talajú erdőkben találkozhatunk vele. Mivel díszfaként is ültetik, így utak szélén, településeken is nagy számban fordul elő.

 

Leírása

Fényigényes, gyors növekedésű egylaki fa. Fiatal korában kérge fehér, idősebb korában ágai csüngeni kezdenek. Rombusz alakú levelei kétszeresen fűrészeltek vagy enyhén karéjosak. Porzós virágai lombfakadással együtt, április-májusban nyílnak. A termős barkák rövidebbek. Akár a 20-30 m-es magasságot is elérheti.

Adagolás, összetevők

Napi adag Kétszer 1-3 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva.
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők Kapszulánként 450 mg nyírfa levél (Betulae folium) teljes értékű kivonata (DER 1,8:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményed!

Keresés