Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Mono vagy komplex? – Egy vagy több gyógynövényt érdemes egyszerre alkalmazni?

Mono vagy komplex? – Egy vagy több gyógynövényt érdemes egyszerre alkalmazni? Ha boltban, vagy drogériában gyógynövényes termékeket keresünk, hajlamosak vagyunk a többféle gyógynövényt, összetevőt tartalmazó termékeknek bizalmat szavazni. De vajon tényleg annál jobb, minél több? Eredményesebben érhetjük el egészségügyi céljainkat, ha a 4-5 különböző gyógynövényt tartalmazó termék helyet olyat alkalmazunk, amely 15 vagy akár 30 gyógynövényt is tartalmaz? Vagy már a 4-5 gyógynövény is túl sok? Ezt a kérdést járjuk körbe ebben a cikkben.

 

Egy gyógynövény – több egészségügyi cél

Vannak esetek amikor, amikor az a jobb, eredményesebb, ha csak egyetlen gyógynövényt használunk. A legtöbb gyógynövényfogyasztónak egyszerre több egészségügyi célja is van: például egyszerre magas a koleszterin-, a vérzsír- vércukorszintje, vagy egyszerre van refluxsza és hörghurutja. A gyógynövények többsége akár több száz különböző tartalomanyagot és hatóanyagot is tartalmaz, így a szervezetben több ponton is kifejti hatását. Egy gyógynövény éppen ezért lehet alkalmas többféle – látszólag egymással nem összefüggő – egészségügyi hatás elérésére. Ha például borsosmentateát fogyasztunk, az egyszerre fog hatni emésztő- és légzőrendszerünkre is, így a puffadás és a megfázás, köhögés is kezelhető vele.

orvosi kamilla

Az orvosi kamilla nyálkahártyát védő, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású anyagokat is tartalmaz 

 

Tehát ha többféle egészségügyi célunk van, akkor nagy eséllyel találunk rá olyan gyógynövényt, amellyel egyszerre jelent megoldás valamennyi célunkra. De ne csak a kívánt egészségügyi céljainkat vegyük figyelembe, amikor gyógynövényt választunk, hanem a lehetséges mellékhatásokat, érzékenységeket is. Mert bár az orvosi kamilla és a borsosmenta is alkalmazható gyomor és bélrendszeri panaszok és mentális stressz kezelésére, ha a fogyasztó érzékeny a fészkesvirágzatú fajokra, akkor könnyen lehet, hogy a kamillára is érzékeny lesz, mivel ebbe a növénycsaládba tartozik. Ha nem áll fent ez az érzékenység, viszont refluxos panaszok igen, akkor viszont éppen a borsosmenta fogyasztása kerülendő. A kamillavirágzatokban található vízoldható poliszacharidok ugyanis bevonják a nyelőcső nyálkahártyáját, ezzel csökkentik a felmaródás okozta gyulladást. Ezzel szemben a borsosmenta olajának hatására a gyomor záróizmai ellazulnak, emiatt a savas gyomortartalom könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, tovább rontva a refluxos tüneteket.

Az emésztéssel kapcsolatos problémák és a stressz okozta nyugtalanság gyakran kéz a kézben jár egymással, így nem véletlen, hogy több gyógynövény is egyszerre jelenthet megoldást ezekre a panaszokra. A már megemlített orvosi kamillán kívül, a levendula és a citromfű is segítenek az egészséges emésztés fenntartásában, enyhébb görcsök, puffadás enyhítésében, miközben a nyugodt közérzetet és pihentető alvást is támogatják.

igazi édesgyökér

Az igazi édesgyökér nemcsak édesítő hatása miatt hasznos, hanem gyomorvédő tulajdonságai miatt is

 

Több gyógynövény – egy cél érdekében

Akkor érdemes egyszerre több gyógynövény alkalmazni, vagy komplex terméket választani, ha az összetevők mindegyike ugyanazt az egészségügyi célunkat támogatja. Legyen szó teakeverékről, gyógynövényporokat tartalmazó komplexekről, vagy gyógynövénykivonatokat tartalmazó készítményről, általánosságban igaz, hogy három-hat gyógynövény elegendő ahhoz, hogy kihozzuk belőlük a bennük rejlő maximális lehetőségeket. Ha ennél több gyógynövény kerül egy termékbe, az gyakran nem szakmai okokkal magyarázható, inkább a fogyasztók meggyőzése a gyártó célja vele. Régi tévhit a gyógynövényes termékekkel kapcsolatban, hogy annál hatásosabbak, minél többféle gyógynövényt tartalmaznak. Azonban hamar rájöhetünk, hogy minél több az összetevő, annál kisebb az egyes gyógynövények részaránya a keverékben, így az egyes hatóanyagok már olyan kis mennyiségben lesznek jelen, hogy nem képesek jelentős hatást kifejteni a szervezetben.

Amikor több gyógynövényt szeretnénk használni egyszerre, olyanokat érdemes választani, amelyek ugyanazt az egészségügyi célt többféle hatóanyaggal és módon támogatják. A különböző hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények a készítményekben kiegészítik és erősítik egymás hatását.

Hogy működik ez a gyakorlatban? A jó keverékeket célzottan kell összeállítani, figyelembe véve a benne található gyógynövények hatását. Egy jó gyomorvédő keverék például egyszerre tartalmaz olyan gyógynövényeket, amelyek:

kerti kakukkfű

A kerti kakukkfű egyszerre van jó hatással az emésztő- és a légzőrendszerre

 

Több gyógynövény – komplex egészségtámogató hatás

Egyszerre több gyógynövényt akkor is érdemes választani, ha komplex hatást szeretnénk elérni velük. Egy tavaszi, tisztító gyógynövénykúrához érdemes lehet a húgyutakra, emésztésre, májra, légzőrendszerre egyaránt ható gyógynövényeket összeválogatni, például a következő módon:

  • A borókabogyó és a pitypang gyökére és levele az emésztésen túl a vizelet-kiválasztó rendszerre is hatnak.
  • A mezei zsurlónak közismert vizelethajtó hatása, de ezen túl a máj működését is támogatja.
  • A rozmaring levele és a kerti kakukkfű herbája támogatja a szervezet méregtelenítő funkcióit és az egészséges emésztést is,
  • Csakúgy mint a borsosmenta, ami az emésztésen túl a hörgők aktivitásának fokozásán keresztül a légzőrendszerre is hat.

Ha immunrendszerünket támogatnánk gyógynövényekkel, akkor is érdemes több fronton felvenni a harcot: egyrészt magas vízoldható poliszacharid-, másrészt magas polifenol-, harmadrészt magas vitamintartalmú gyógynövényekkel:

  • A sok vízoldható poliszacharidot tartalmazó gyógynövények védik a torok, a garat és az emésztőrendszer nyálkahártyát az irritációtól és a káros baktériumok megtelepedésétől. Ilyen gyógynövény például a lándzsás útifű, vagy az orvosi ziliz.
  • A vitaminok (pl. C-vitamin) az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek. Nagy mennyiséget tartalmaz belőle például a csipkebogyó és a homoktövis is.
  • Magas polifelnoltartalma révén hasznos a párlófű vagy a palástfű. Ezek egyrészt antibakteriális hatásúak, másrészt segítenek a nyálkahártyán egy védőréteget is kialakítani, így elzárva a belső szöveteinkhez vezető az utat a kórokozóktól.
  • Az immunrendszert támogató hatás tovább fokozható immunstimmuláns bíbor kasvirág gyökérrel vagy herbával.
  • Ezeken felül is jó szolgálatot tehet egy megfázásos, influenzás időszakban az is, ha a hörgőkön keresztül a tüdőre ható, annak öntisztulását támogató kakukkfüvet, vagy szurokfüvet is fogyasszunk.

kasvirág

A kasvirág (Echinacea) gyökere az immunrendszer legjobb támogatója

 

A gyógynövények kiválasztásakor a lehetőségek száma közel végtelen, éppen ezért teljesen személyre szabható az egészségtámogatásunk, ha saját céljainknak és igényeinknek megfelelően választjuk ki gyógynövényeket. A személyre szabásba az is beletartozik, hogy ha van ismert gyógynövényérzékenységünk, ellenjavallatunk, vagy egy gyógynövény korábban mellékhatásokat okozott, az adott gyógynövényt könnyen elhagyhatjuk, hiszen szinte biztosan találunk majd helyette olyat, amely számunkra is biztonságosan, kockázatmentesen és ami a legfontosabb: eredményesen lesz használható.

 

Dr. Kindlovits Sára
fitoterapeuta

Keresés