Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mezei cickafark herba

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Segít a jó közérzet megtartásában a menstruációs ciklus előtt és alatt.. Részletek

2. Hozzájárul az egészséges emésztéshez. Részletek

3. Támogatja a száj és torok nyálkahártyájának egészségét, gátolja a rajta megtelepedő baktériumok és gombák szaporodását.  * Részletek

A mezei cickafarkat a népgyógyászat régóta és széles körűen alkalmazza (nátha, asztma, allegia, menstruációs görcsök stb.) Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. szeptember 28.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a mezei cickafark herbára általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT MEZEI CICKAFARK HERBA teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.

 

A mezei cickafark herba (Millefolii herba) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

 

1. A menstruáció előtti és alatti jó közérzet elősegítése

 • A Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology (Gyermek- és Serdülőkori Nőgyógyászat Folyóirata) 2015-ben számolt be arról a kísérletről, amelyben olyan egyetemistákat vizsgáltak, akik konkrét kiváltó ok nélküli fájdalmas menstruációban szenvedtek. Két egyenlő csoportra osztották őket, az egyik csoport három napon keresztül placebót (hatóanyag nélküli szert) kapott, a másik pedig a placebón kívül még cickafarkat is teafilterben. A vizsgálatot két menstruációs cikluson keresztül folytatták. A résztvevők eközben folyamatosan értékelték fájdalmuk erősségét. A cickafark teát fogyasztók között mind a két ciklusban jelentősen kisebb volt a fájdalom, mint a kizárólag placebót kapók esetén. A kutatók megállapították, hogy a cickafark hatékony eszköze a fájdalom csökkentésének konkrét kiváltó ok nélküli fájdalmas menstruáció esetén. (Dr. Jenabi és munkatársa kutatása)

 

2. Egészséges emésztést elősegítő hatása *

 • A laboratóriumi kísérletekben tapasztalt antibakteriális és antioxidáns hatás, illetve az állatkísérletekben megfigyelt gyulladáscsökkentő hatás alátámaszthatja azt, hogy a cickafarkat már hosszú ideje alkalmazzák felfúvódás, hasi feszülés kezelésére. A cickafark herba gyulladáscsökkentő hatásáért elsősorban szeszkviterpén lakton tartalma lehet felelős. (Dr. Bíró-Sándor Zsuzsanna kutatása)
 • Gyomorfekély és más gyomor-bél problémák kezelésében játszott hagyományos szerepét támasztják alá azok a kísérletek, amelyben a cickafark-kivonat képes volt megvédeni a gyomor nyálkahártyáját a fekély kialakulásával szemben. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a hatás annak köszönhető, hogy a a cickafark-kivonat gátolja a gyomornedv elválasztását, miközben növeli a véráramot a gyomor nyálkahártyájában. (Dr. Saeidnia és munkatársai kutatása)
 • A Journal of Research in Medicinal Sciences (Orvostudományi Kutatások Folyóirata) 2017-ben számolt be arról a klinikai vizsgálatról, amelyben a cickafark herbájának kivonata hatásosnak bizonyult az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében. A készítmény a cickafark mellett gyömbér és indiai tömjén kivonatot is tartalmazott. A harminc napos kezelés alatt a kezelt betegeknél 46 százalékánál csökkent a fájdalom és 60 százalékuknál javultak a emésztőrendszeri tünetek a placebót kapó csoporthoz képest. A kezelt betegek a közérzetük általános javulásáról is beszámoltak. (Dr. Kazemian és munkatársai kutatása)

 

3. A száj és torok nyálkahártyájának egészségét támogató hatása

 • Laboratóriumi kutatások igazolják, hogy a cickafark vizes kivonata hatékonyan gátolta a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli, illetve más baktériumok szaporodását. A cickafark antimikrobás hatását illóolaj-, szeszkviterpénlakton- és poliacetilén-tartalmával hozzák összefüggésbe (Dr. Molochko és munkatársai kutatása)
 • Megfigyelték a cickafark gyulladáscsökkentő és antialergén hatását is, amelyet kamazulén-tartalmával hoznak összefüggésbe. (Dr. DerMarderosian kutatása)

Mezei cickafark a népgyógyászatban

 • A népgyógyászatban a mezei cickafarkat láz, asztma, nátha, allergiás nátha, menstruáció kimaradás, ízületi gyulladás, puffadás, gyomorgörcsök, hasmenés, májbetegség esetén használják. Alkalmazzák ezen kívül izzasztásra (meghűlés esetén) és vizelethajtóként is. (TRC Natural Medicines)


Megjegyzések

 • A csillaggal (*) jelölt kedvező egészségügyi hatás eléréséhez készíts teát a kapszulákból. A részleteket alább, az Adagolás résznél olvashatod. 
 • A mezei cickafark herba fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Fogyasztása nem ajánlott 12 éven aluli gyer­me­keknek, várandós és szoptatós anyáknak, továbbá a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szemben túlérzékeny személyeknek!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó.
 • Naponta legfeljebb 16 kapszula elfogyasztása javasolt!

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A mezei cickafarkról

Hatóanyagai

 • Változó összetételű illóolajat, szeszkviterpéneket, flavonokat (apigenin, luteolin stb.), flavonolakat, poliacetiléneket, fenolkarbonsavakat, mindmáig azonosítatlan alkaloidokat és cserzőanyagot tartalmaz.

 

Története

 • A legenda szerint a trójai háborúban Achillesz egy katonatársa sebének vérzését a cickafarkfű páfrányszerű leveleivel állította el. Erre utal a növény latin nemzetségneve: Achillea. Vérzéscsillapító hatását azóta a tudomány is igazolta.
 • A középkorban más nyelvekben például katonák sebfüvének, vérfűnek, katonafűnek nevezték, amelyek mind a növény vérzést elállító képességére utalnak.
 • A keltáknál szent növény volt, begyűjtése különleges szertartás részét képezte. 
 • Az ősi Kínában is alkalmazták gyógyereje miatt. Szárát jósláshoz használták fel: ötven egyforma hosszú pálcikájával igyekeztek feltárni a jövendőt.

 

Elterjedése

 • Az északi féltekén mintegy 140 cickafark faj él, amelyek közül 13 faj fordul elő hazánkban. Mivel ezek alkatilag sokszor nehezen különböztethetők meg egymástól, ezért korábban főként a közönséges cickafarkat (A. millefolium) tartották alkalmasnak gyógyászati felhasználásra. Később a botanikusok rávilágítottak, hogy a legelterjedtebb, gyógyászatban valódi jelentőségű növény a mezei cickafark (A. collina).

 

Leírása

 • Évelő lágyszárú növény. Gyöktörzse tarackszerűen kúszik és több szárat is fejleszt. 50-80 cm magasra nő meg. El nem ágazó szárán szórtan nőnek lándzsás, szárnyaltan többszörösen szeldelt levelei. Virágzata apró fészkekből összetett sátorozó buga. Egy-egy fészekben rendszerint 5 nyelves és öt csöves virág helyezkedik el. Virágszíne fehér.

Adagolás, összetevők

Napi adag Kétszer 1-3 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva.
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők Kapszulánként 350 mg közönséges cickafark virágos hajtás (Millefolii herba) teljes értékű mechanikai kivonata (DER 2:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményed!

Keresés