További képek
Maté
Mennyiségi kedvezmény
3 db -tól
1.990 Ft / db
|
|
60 db étrend-kiegészítő kapszula, A matélevél hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai: 1. Segít az energikusság megőrzésében, hozzájárul a fizikai és mentális fáradtság csökkentéséhez. 2. Csökkenti az éhségérzetet. Hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához, valamint segíti a zsírok lebomlását. |
|
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható kézbesítés: | 2025. január 29. |
Hűségpontok: | 229 |
Átlagos értékelés: | (2) |
|
Részletes ismertető
Miért ajánljuk?
- Kimagasló mennyiségű matélevelet (600 mg) tartalmazó kapszula!
- Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfeleltethető adagolással.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
- A matélevél természetes élénkítő hatású gyógynövény, amelyet főleg koffeintartalmának köszönhet.
- Fokozza az éberséget és a koncentrációt. Élénkít, de nem okoz olyan hirtelen energiazuhanást, mint a kávé.
- Javítja a mentális fókuszt és a kognitív funkciókat, így segíthet a hosszabb ideig tartó szellemi munkában.
- A maté emellett serkentheti az anyagcserét és az étvágycsökkentésen keresztül hozzájárulhat a normál testsúly fenntartásához.
- A matélevél a magas koleszterin- illetve vércukorszint kezelésére alkalmazott gyógyszeres terápia mellett is fogyasztható egészségtámogatás céljából.
⇒ Részletes tájékoztató az terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.
A matélevél élettani (fiziológiai) hatásai
1. Élénkítő, energizáló, szellemi és fizikai fáradtság leküzdését támogató hatása
- A matélevéllel javítható az edzés utáni regeneráció (az izomerő visszanyerése) egy Brazíliában végzett randomizált, placebokontrollos vizsgálat szerint. Bár az edzés alatti izomerő nem fokozódik, az edzés másnapján az eredeti teljesítmény visszanyerése sikeresebb volt azoknál, akik matéteát fogyasztottak (Sakugawa).
- Egy kerékpározók részvételével végzett Norvég vizsgálat szerint a maté fogyasztása fokozta a teljesítményt (ergométeres vizsgálatban), növelte a nyugalmi adrenalinkoncentrációt és a zsírfelhasználást (Areta).
- Sportolók részvételével végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a maté fogyasztása fokozta a koncentrálóképességet az edzés utáni időszakban (Alkhatib).
További gyógynövények a "VITALITÁS FOKOZÁSA" kategóriában
2. Az egészséges testsúly elérését és megtartását támogató hatása
- A maté vizes kivonata jelentősen csökkentette a test zsírtartalmát és a derék-csípő méretarányt egy három hónapos modern (placebokontrollos, kettős vak) dél-koreai klinikai vizsgálatban, amelyben túlsúlyos, egyébként egészséges önkéntesek vettek részt (Kim).
- Egy svájci klinikai vizsgálatban a maté vizes kivonata csökkentette a normál testsúlyú egészséges önkéntesek légzési hányadosát. Ez a zsíroxidáció mértékének fokozódására utal, és közvetett bizonyítékul szolgál a zsírlebontásra kifejtett hatására és a maté testsúlycsökkentésben betöltött szerepére (Martinet). A zsírsav-oxidáció gyorsítását egy másik kutatócsoport is kimutatta sportolókon (Alkhatib).
- Egy Dániában végzett vizsgálat szerint egy kombinációs gyógynövénykészítmény, amely a matén kívül Guarana és Damiana kivonatát tartalmazta, csökkentette a gyomorürülés sebességét a placebokezeléshez viszonyítva. Ennek azért lehet jelentősége, mert a gyomorürülés lassulása a teltségérzet fenntartásához és csökkent éhségérzethez vezethet, így támogatva a fogyókúra sikerét. A vizsgálat során rövid távon enyhe súlycsökkenést regisztráltak, és az egy éves utánkövetés során a résztvevők megőrizték testsúlyukat (Andersen).
- Kuvaitban sportolóknak adtak maté- vagy placebokezelést. Az adatok elemzése után kimutatták, hogy a matét fogyasztóknál mérsékeltebb volt az edzés utáni éhségérzet és táplálékbevitel (Alkhatib).
- A testsúlycsökkentő hatásban szerepet játszhat a maté vércukoranyagcserére kifejtett hatása. Egy brazíliai vizsgálatban, amelyben cukorbetegséget megelőző állapotban lévő és 2-es típusú cukorbeteg személyek vettek részt, a matétea fogyasztásával jelentősen csökkenthető volt az éhomi vércukorszint, a hosszú távú sikeres vércukorkontrollt igazoló glikált hemoglobinszint és a koleszterinszint. A teafogyasztás előnyös hatásai étrendváltoztatással tovább fokozhatóak voltak (Klein). Az éhomi vércukorszintet csökkentő hatást egy olyan vizsgálatban is megfigyelték, amelyben metabolikus szindrómás férfiak kaptak matékezelést 4 héten át (Gebara).
- Magas vérzsírszintű személyeknél kimutatták, hogy a matétea fogyasztása antioxidáns hatást fejt ki a vérplazmában, ami azért lehet előnyös, mert az érelmeszesedésben szerepet játszó oxidatív folyamatok lassítása hosszú távon érvédő hatású lehet (Boaventura). A matétea fogyasztása nemcsak antioxidáns hatása révén, hanem a „jótékony” (HDL) koleszterin szintjének emelése miatt is előnyös lehet (Balsan). Ezt a hatást metabolikus szindróma esetén is kimutatták (Gebara).
- A matétea 40 napon keresztüli rendszeres fogyasztása esetén kedvező irányba változott az összkoleszterinszint és az LDL-koleszterinszint magas vérzsírszintű személyeknél. A hatás még ennél is jelentősebb volt azoknál, akik koleszterinszint-csökkentő gyógyszeres kezelést is kaptak (de Morais).
- A magas vérzsírszint a vér viszkozitásának („sűrűségének”) növekedéséhez vezet, ami viszont rontja a mikrocirkulációt, azaz a hajszálerek vérkeringését. Egy Kínában végzett modern (placebókontrollos, kettős vak) vizsgálatban kimutatták, hogy a maté többhetes fogyasztásával jelentősen csökkenthető volt a vér viszkozitása és javította a mikrocirkulációt (Yu).
További gyógynövények a "FOGYÁS, TESTSÚLYKONTROLL" kategóriában
Figyelmeztetések
Emésztőrendszeri fekélyek, szívritmuszavar, magas vérnyomás, pajzsmirigy-túlműködés és koffeinérzékenység fennállása esetén fogyasztása nem javasolt.
- A mellékhatásokra és ellenjavallatokra vonatkozó figyelmeztetések megegyeznek az Európai Gyógyszerügynökség matélevélről szóló monográfiájában foglaltakkal.
Csökkentheti az altató, nyugtató gyógynövények és gyógyszerek hatását.
- A matélevélnek a benne levő koffein miatt élénkítő hatása ismert, így ellentétes hatást fejthet ki a nyugtató hatású hatóanyagokkal szemben (Durlach, Michael, Knöss).
Fogyasztása terhesség és szoptatás alatt
- Habár a matélevél - különösen Dél-Amerikában - régóta fogyasztott élelmiszer, koffeintartalma miatt várandósság alatt nagy mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása. A szakirodalmi adatok alapján a matélevél koffientartalma 0,5-2,5% között változik, így a terhesség alatt maximálisan ajánlott napi 200 mg-os koffieinbevitelt a termék fogyasztásával nem lehet elérni, mert a napi 3600 mg-os fogyasztási mennyiség legfeljebb 90 mg koffeint tartalmaz. A napi 200 mg-ot nem meghaladó koffein fogyasztása esetén nem ismert a koffein vetéléssel, koraszüléssel, fejlődési rendellenességgel kapcsolatos hatása (Knöss, Nawrot).
12 éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott
- Kutatások szerint a koffeinfogyasztásnak, étrendi mennyiségben (max. 2,5 mg/ttkg) nincs negatív mellékhatása gyermekek esetén. Mivel a termék napi adagja legfeljebb 90 mg koffeint tartalmaz, így 36 kg feletti gyerekek már fogyaszthatják (Castellanos, Nawrot).
Fogyasztás időtartama
- Egy klinikai kutatásban a résztvevők napi 5 g matélevél teát fogyasztottak 6 héten át. A kutatás során jelentős mellékhatásokat nem tapasztaltak. A matélevél tartós fogyasztásával kapcsolatosan nem ismertek nemkívánt hatások, habár nagyon kevés klinikai vizsgálat áll rendelkezésre a szakirodalomban. Ugyanakkor a dél-amerikai országokban napi szinten fogyasztják a matélevelet és nem ismertek olyan esetek, amelyek aggodalomra adnának okot a rendszeres fogyasztásával kapcsolatban (Yu, Burke).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a matélevél fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32840/2023
Kosárba |
Érzékszervi jellemzők
* Általános tájékoztató az alkalmazott grafikai jelölésekről (ikonokról)
Adagolás, fogyasztás, összetevők
ADAGOLÁS | ► Naponta 2x3 kapszula. |
FOGYASZTÁS | Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve. Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból! Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.) |
ÖSSZETEVŐK | ► Kapszulánként 600 mg matélevél (Mate folium) SonicFine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin. |
Vélemények
Nagyon elégedett vagyok a termékkel. ☺️
A matéról
Hatóanyagai
- A maté levelének fő hatóanyaga a koffein (0,5-2,5%). Teobromin tartalma ennél alacsonyabb, a szintén rokon teofillin csak nyomnyi mennyiségben található meg a növényben. Régi szakirodalmakban a matéban található koffeint mateinnek nevezték, de ez az elnevezés ugyanazt a vegyületet jelenti.
- A maté jelentős mennyiségű polifenolos vegyületet tartalmaz, legnagyobb arányban flavonoidokat.
- A kávébabbal és a teacserje levelével ellentétben nem tartalmaz jelentősebb mennyiségű cserzőanyagot. Mivel a cserzőanyagok lassítják a koffein felszívódását, a matétea élénkítő hatása a teáénál és a kávéénál gyorsabban alakulhat ki.
- A matélevél kálium- és magnézium tartalma jelentős. Úgy tartották, hogy segít megelőzni a skorbutot, de mivel C-vitamin tartalma nem túl magas, ez a hatás csak a rendszeresen nagy mennyiségű matét fogyasztóknál jelentkezhet.
Története
- A maté levele Dél-Amerikában népszerű teaalapanyag. Eredetileg főként a guaraní népcsoport tagjai fogyasztották, de használatát átvették az Európából érkező hódítók. Kontinensünkre jezsuita misszionáriusok hozták el, ezt őrizte meg a missziós tea, illetve a jezsuita tea név.
- A maté leveléből a dél-amerikai őslakosok reggel készítettek egy nagyon tömény forrázatot egy lopótökben (innen a maté név, ami kecsua nyelven tököt jelent), amit egy szívószállal fogyasztottak. Ha az ital elfogyott, a folyadékot újratöltötték, így a nap folyamán egyre hígabb teát ittak.
- A matéteát részben élvezeti céllal, részben pedig élénkítő, fizikai és szellemi teljesítményt fokozó hatása miatt fogyasztották és fogyasztják ma is Dél-Amerikában.
Elterjedése
- A maté Dél-Amerikában honos és termesztett növény, amelynek élvezeti és gyógyászati céllal levelét gyűjtik.
Leírása
- A maté akár 5-10 m magasra növő fa, amelynek termesztett változata cserje méretű (a levelek könnyebb begyűjtése érdekében). Ovális, hosszúkás levelei örökzöldek, bőrneműek.