Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Komló toboz

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Hatóanyagai támogatják a nyugodt, pihentető alvást. Részletek

2. Hozzájárul a menopauza tüneteinek (hőhullámok, verejtékezés, nyugtalanság és ingerlékenység) enyhítéséhez. Részletek

3. Elősegíti a vér koleszterinszintjének normál szinten tartását. Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. október 28.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a komló tobozra általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT KOMLÓ TOBOZ teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.

 

A komló toboz (Lupuli flos) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

 

1. A nyugodt, pihentető alvást és a kiegyensúlyozott pozitív hangulat létrejöttét elősegítő hatása

 • A komló nyugtató hatásáról először a 20. század elején jelentek meg tanulmányok Európában, amikor azt tapasztalták, hogy komlószedőknél sokkal gyakrabban fordul elő fáradékonyság és álmosság, mint más hasonló mezőgazdasági munkát végzők körében. A komlónak ezt a hatását Kínában, Indiában és az észak-amerikai indiánok körében már évszázadokkal ezelőtt felfedezték.
 • A kutatások szerint a nyugtató hatásért a komló tobozában szárítás alatt megjelenő metilbuténol (2-metil-3-butén-2-ol) felelős. (Dr. Schiller és munkatársai kutatása, Dr. Wohlfart és munkatársai kutatása)
 • A metilbuténol koncentrációja a szárítás után is folyamatosan növekszik a komlótobozban, a maximális szintet két éven belül éri el szobahőmérsékleten történő tárolás során. Mivel a metilbuténol egy erősen illékony vegyület, így a kémiai kivonási eljárások során nagyrészt eltűnik a kivonatból, ezért a komló hatását elsősorban teaként fogyasztva vagy mechanikailag kivont készítményekben (Javallat teljes értékű kivonatok) lehet élvezni. (Dr. Hänsel és munkatársai kutatása)
 • A nyugtató, altató hatást alátámasztó klinikai vizsgálatokat a valeriána- és a komlókivonat együttes alkalmazásával végezték. Az egyik ilyen vizsgálatba 184 felnőttet vontak be (átlagéletkoruk 44,3 év volt). A kutatás egy hónapon keresztül tartott, az első eredmények a kezelést megkezdését követő 14. napon jelentkeztek. Azok a páciensek, akik komlókivonatot kaptak, javuló alvási paraméterekről és életminőségről számoltak be, szemben a kontrollcsoporttal, akik csak placebót kaptak. A kutatók a kezelést biztonságosnak ítélték, a betegeknél pedig nem jött vissza az álmatlanság a kezelés végén. (Dr. Morin és munkatársai kutatása)
 • Egy másik kutatásban a valeriána és a komló kombinációját egy szintetikus nyugtató és altató anyaggal (benzodiazepinnel) hasonlították össze. A kutatók megállapították, hogy a gyógynövények ugyanolyan hatásosak voltak, mind az alvásminőség, mind az életminőség tekintetében, mint a benzodiazepin. A kezelés abbahagyása után a betegek paraméterei mindkét csoportban romlottak, de csak a benzodiazepinnel kezelt betegek esetén figyeltek meg elvonási tüneteket. (Dr. Schmitz és munkatársa kutatása)

 

2. A menopauza tüneteinek (hőhullámok, verejtékezés, nyugtalanság és ingerlékenység) enyhítését támogató hatása

 • A komló hatását két jól megtervezett, alapos klinikai kutatásban is vizsgálták menopauzás nők esetében. Az egyik ilyen placebokontrollos, kettős vak vizsgálatban 67 menopauzás nő vett részt, akik 12 héten keresztül kaptak komlókivonatot. A hatás már 6. héten jelentkezett: a komlókivonat hatásosabban csökkentette a menopauzás tüneteket, mint a placebokezelés. A tünetek 6 hét elteltével átlagosan 30, míg 12 hét elteltével 40 százalékkal enyhültek a kezelés során. (Dr. Heyerick és munkatársai kutatása)
 • A másik kutatás 16 hétig tartott, ebben 36 menopauzás nő vett részt. Ebben a tesztben is két csoportra osztották a kísérleti alanyokat. Az egyik csoport placebót (hatóanyag nélküli készítményt), a másik pedig komlókivonatot kapott, majd anélkül, hogy tudták volna a betegek, nyolc hét elteltével cseréltek kezelésükön. Akiknél először placebót alkalmaztak, majd komlókivonatra váltottak, jelentős javulást értek el a menopauzás tünetek enyhítésében 16 hét elteltével. Azoknál viszont, ahol először komlókivonatot alkalmaztak, majd placebóra váltottak, változatlan vagy romló tünetekről számoltak be a kísérlet végén. A kutatók úgy ítélték meg, hogy a hatásért a komlóban lévő fitoösztrogének felelősek. (Dr. Erkkola és munkatársai kutatása)

 

3. A vér koleszterinszintjének normál szinten tartását elősegítő hatása

 • A komló több módon is befolyásolja a vér koleszterinszintjét. A keserűanyagai fokozzák az epekiáramlást a vékonybélbe. Mivel az epefolyadékkal sok koleszterin is ürül, amely csak részben szívódik vissza az érrendszerbe, ezért összességében csökken a vér koleszterinszintje.
 • Kísérletesen kimutatták, hogy a komló egyik hatóanyaga (xantohumol) javítja a vérzsírok és a vércukor metabolizmusát. (Dr. Nozawa kutatása).
 • A komló keserűanyagaiból képződő izohumolok csökkentik a sejtek inzulinrezisztenciáját (Dr. Yajima és munkatársai kutatása)
 • A koleszterinháztartás egyensúlyához hozzájárulhat a komlóban lévő xantohumol nevű anyag májvédő, gyulladáscsökkentő hatása is. (Dr. Dorn és munkatársai kutatása)

Komló a népgyógyászatban

A komló népgyógyászati alkalmazása is első sorban nyugtató, altató hatására épül. Ezen kívül használják még ingerlékenység, életkorral összefüggő szellemi hanyatlás, figyelemhiányos hiperaktivitás, étvágytalanság és emésztési zavarok esetén, továbbá tejtermelés fokozására (TRC Natural Medicines)


Figyelmeztetések, ellenjavallatok

 • A komló tobozának fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
 • Nyugtató, altató hatású gyógynövényekkel vagy gyógyszerekkel együtt fogyasztva fokozhatja azok hatását!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó! 

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A komlóról

Hatóanyagai

 • Keserűanyagok (10%, floroglucin-származék alfa- és béta keserűsavak), 0,3-1% illóolaj, flavonoidok, cserzőanyagok

 

Története

 • Tudományos neve őrzi, hogy a középkorban „kis farkas”-ként (lupulus) emlegették.
 • A komlót már a honfoglaló őseink is ismerték, a szó eredete török. Első írásos adatunk egy 1086-bólé származó oklevél, amely „kumlon” alakban említi.
 • Az ókorban leginkább élelmiszernövényként használták: a friss hajtásait a spárgához hasonlóan fogyasztották.
 • Tobozait a kenyérsütésben használták fel, mert megakadályozta a kenyér nyúlósodását, így hosszabban eltartható volt.
 • A sörfőzésben már a IX. században megjelent, mivel rájöttek, hogy gyantája és illóolaja megakadályozza a tej- és vajsavbaktériumok fejlődését, a romlást okozó fehérjéket kicsapja, a kész sör tartósságát és habzóképességét javítja.

 

Elterjedése

 • Hazánkban is előfordul vadon, főképp liget- és láperdőkben találkozhatunk vele. A nőivarú virágzatokat (tobozokat) augusztus közepétől szeptember közepéig gyűjthetjük. A szedés után gyorsan szárítóba kell helyezni, mert könnyen befülled.

 

Leírása

 • 5-10 méterre felkúszó, évelő, kétlaki növény. Szára az óramutató irányával megegyezően csavarodik. Erős gyöktörzséből minden évben új hajtásokat nevel, amelyek egy méteres magasságban kezdenek elágazni. Tenyeresen 3-5 osztatú, nagy levelei sötétzöldek, apró, merev szőröktől érdes. Termős virágzata 20-60 virágból álló kettős bogas füzér. Elvirágzás után jellegzetes komlótoboz képződik belőle. 

Adagolás, összetevők

Napi adag Kétszer 1-3 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva..
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők Kapszulánként 400 mg komló toboz (Lupuli flos) teljes értékű kivonata (DER 1,7:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményed!

Keresés