Hibiszkusz virág csészelevél
60 db SonicFine® instant gyógynövényport tartalmazó kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből 1. Támogatja a szív és az érrendszer egészségét. 2. Növeli a vitalitást, stimulálja az anyagcserét, tonizálja a szervezetet. 3. Egyes vitaminok felszívódásának elősegítésével támogatja az emésztés egészségét. 4. Fokozza a vizeletkiválasztást, ezzel hozzájárul a húgyúti rendszer egészségéhez. |
|
Átlagos értékelés: |
![]() |
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható szállítás: | 2022. július 05. |
Szállítási díj: | 990 Ft |
Részletes ismertető
Egészségügyi hatásait alátámasztó tudományos bizonyítékok
A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a gyógynövényre általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a gyógynövénytermékünk egészségügyi hatásait. ⇒ További részletek
1. A szív és az érrendszer egészségét támogató hatása
Vérnyomáscsökkentő hatását alátámasztó kutatások:
- Számos kutatásban azt tapasztalták, hogy az enyhén vagy közepesen magas vérnyomást mérsékelten csökkenteni lehet hibiszkuszból (rozellából) készült teával végzett kúrával (2-6 héten át napi 1 csésze fogyasztásával) (McKay és munkatársai; Haji Faraji és Haji; Mozaffari-Khosravi és munkatársai; Serban és munkatársai, Riaz és Chopra kutatása).
- Mexikói, nigériai, és svájci kutatók is megfigyelték a hibiszkusztea enyhe vérnyomáscsökkentő hatását, a gyógyszeres kezelésben nem részesülők csoportjában is, ráadásul náluk a hibiszkusztea eredményesebbnek bizonyult, mint a gyakran alkalmazott hidroklorotiazid vagy kaptropil vérnyomáscsökkentők napi 2 x 25 mg-os adagja (Herrera-Arellano és munkatársai; Nwachukwu és munkatársai; Al-Anbaki és munkatársai kutatása).
- Iráni kutatók klinikai tanulmányok átfogó elemzésében összesen 390 vizsgálatban résztvevő személy adatait elemezve megállapították, hogy a hibiszkusztea-fogyasztás hatására a szisztolés vérnyomás 7,3 Hgmm-el, míg a diasztolés 3,5 Hgmm-el csökkent a normál, és a magas vérnyomásúak csoportjában is (Corina és munkatársai kutatása).
- A hibiszkusztea fogyasztása növeli vesék nátrium- és a kloridion kiválasztását. Ennek következtében csökkenti a vérnyomást és növeli a vizelet mennyiségét (Alarcón-Alonso és munkatársai, Nwachukwu és munkatársai kutatása). Egy nigériai-angol tanulmány szerint 2 órával a hibiszkusztea elfogyasztása után fokozódik a vizeletáramlás, ami vérnyomáscsökkenést okoz (Abubakar és munkatársai kutatása).
- Angol kutatók több mint 200 tanulmány átfogó elemzése alapján megállapították, hogy a hibiszkusz vérnyomáscsökkentő hatásának másik lehetséges oka az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlása. Ez az enzim a testfolyadék mennyiségének szabályozásán keresztül képes a vérnyomást szabályozni. Az ACE-gátló hatást a hibiszkusz antocianin hatóanyagai okozzák. Továbbá a hatást magyarázhatja még a sejtekbe történő kalciumbeáramlás gátlása és az értágító hatás is (Da-Costa-Rocha és munkatársai kutatása).
Koleszterinszint-csökkentő hatását alátámasztó kutatások:
- Iráni kutatók klinikai tanulmánya szerint az anyagcsere-zavarban szenvedő betegeknél a hibiszkusztea (rozellatea) fogyasztása csökkentheti a vér összes koleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL koleszterin) és a triglicerid szintjét. Ugyanakkor növeli a „jó koleszterinnek” nevezett nagy sűrűségű lipoprotein (HDL koleszterin) szintjét. (Mozaffari-Khosravi és munkatársai kutatása; Gurrola-Diaz és munkatársai kutatása, Riaz és Chopra kutatása)
- Egy másik iráni klinikai kutatásban 90 olyan 12-18 év közöttieket vizsgáltak, akik elhízásban és zsíranyagcsere-zavarban szenvedtek. A tinédzsereket két csoportra osztották, az egyik felük napi 6 gramm porított hibiszkuszt kapott. Náluk körülbelül 8 százalékkal csökkent az LDL-koleszterinszint a kontroll csoporthoz viszonyítva (Sabzghabaee és munkatársai kutatása).
2. Vitalitást fokozó, anyagcsere-stimuláló és tonizáló hatása
- Német, angol, iráni, indiai és kínai kutatások is bizonyítják, hogy a hibiszkusz (rozella) antioxidáns hatóanyagai (pl. antocianinok) felelősek az erek, valamint a vese és a máj védelméért. (Frank és munkatársai, Da-Costa-Rocha és munkatársai, Hadi és munkatársai kutatása, Lee és munkatársai kutatása, Riaz és Chopra kutatása).
- Angol kutatók több mint 200 tanulmány elemzése alapján megállapították, hogy a hibiszkusz a zsírképződés és a zsírfelhalmozódás csökkentésén, valamint a keményítő lebomlásának és felszívódásának gátlásán keresztül járul hozzá a testsúly csökkentéséhez. A nagyszabású elemzésből az is kiderült, hogy a hibiszkusz fogyasztása a vércukorszint csökkentését is elősegíti, mivel csökkenti az inzulinrezisztenciát, a cukorral kapcsolt molekulák és vérzsírok termelődését, továbbá a szénhidrátbontásban szerepet játszó enzimek működését is gátolja (Da-Costa-Rocha és munkatársai kutatása).
- Tajvani és angol kutatók szerint a hibiszkusz gyulladáscsökkentő hatása szerepet játszik a láz és a fájdalom csökkentésében, mivel csökkenti a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó citokin molekulák szintjét, valamint a gyulladásos folyamatokban részt vevő ciklooxigenáz enzimet is gátolja (Chou és munkatársai, Da-Costa-Rocha és munkatársai kutatása).
3. Vitaminok felszívódását és emésztést támogató hatása
- Indiai kutatók 120 tanulmányt elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy vashiányos vérszegénység esetén ajánlott a hibiszkusz (rozella) rendszeres fogyasztása. A hibiszkusz alacsony pH-értéke és magas C-vitamin tartalma jelentősen segíti a szervezetben a vas felszívódását (Riaz és Chopra kutatása).
- Marokkói kutatók harminc B12-vitamin-hiányos betegen vizsgálva megfigyelték, hogy a hibiszkusz növeli a szájon át szedett B12-vitamin biohasznosulását. Ennek oka feltehetően az, hogy a hibiszkusz növeli a bélhámon keresztül a B12-vitamin (hidroxikobalamin formájának) felszívódását (Souirti és munkatársai kutatása).
4. Vizeletkiválasztást fokozó és húgyúti rendszer egészségét támogató hatása
- A hibiszkusztea fogyasztása növeli vesék nátrium- és a kloridion kiválasztását. Ennek hatására nő a vizelet mennyisége (Alarcón-Alonso és munkatársai, Nwachukwu és munkatársai kutatása). Egy kutatás szerint a hibiszkusztea fogyasztását követő két órában jelentkezik a vizeletfokozó hatás. (Abubakar és munkatársai kutatása). A nagyobb mennyiségű vizelet segíti átmosni a húgyutakat ezzel gátolva a kórokozók szaporodását.
- Tajvani kutatók a hibiszkusz húgyúti fertőzésekre és vesegyulladásra kifejtett hatását vizsgálták. A hibiszkuszteát fogyasztók vizsgálati csoportjában 36 százalékkal kisebb eséllyel jelent meg húgyúti fertőzés, mint a teát nem fogyasztó csoportban (Chou és munkatársai kutatása).
- Olasz tanulmányokban összesen 100 főn vizsgálva azt is kimutatták, hogy a hibiszkuszt és más összetevőket tartalmazó termékek 2-4 hétig történő szedése csökkenti a húgyúti fertőzések előfordulását (Cai és munkatársai, Milandri és munkatársai kutatása).
Figyelmeztetések, ellenjavallatok
- A hibiszkuszvirág-csészelevél fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- Nagy mennyiségben fogyasztva magas növényisav-tartalma miatt hashajtó hatású lehet.
- Gyermekek elől elzárva tartandó!
![]() |
Termékünk bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
|
|
ADAGOLÁS | 1. Szív és érrendszer egészsége, 2. Vitalitás, tonizálás, 4. Húgyutak egészsége ► Naponta 2x1-3 kapszula. 3. Emésztés egészsége ► 1-3 kapszula étkezés előtt vagy közben. |
FOGYASZTÁS | Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve. Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórd egy pohárba, majd öntsd fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Tudd meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból! Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalmát bármilyen folyadékban elkeverheted (pl. méz, joghurt, kefír stb.) |
ÖSSZETEVŐK | Kapszulánként 400 mg hibiszkuszvirág-csészelevél (Hibisci sabdariffae flos) SonicFine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin. |
Vélemények







A hibiszkuszról (rozelláról)
Hatóanyagok
- Növényi savakat (15-30 %), főként hibiszkuszsavat, továbbá almasavat, citromsavat, borkősavat, C-vitamint tartalmaz.
- Színét antocián színanyagok adják, pl. hibiszcin, szambukozidok.
- Tartalmaz még flavonoidokat, pektint, nyálkát, illóolajat, valamint kalciumot, vasat, cinket, B-vitaminokat.
Története
- A hibiszkusz Ázsiában őshonos, ma már világszerte termesztik.
- Termését élelmiszerként, levelét fűszerként használták, magjából Kínában olajt nyertek ki.
- Ma a gyógynövény-terápiában és élelmiszeriparban is a piros-lila csészeleveleit alkalmazzák íz- és színjavítóként, mivel a teáknak, ételeknek piros színt és savanykás ízt ad.
- Számos rokon hibiszkusz fajt dísznövényként termesztenek.
Elterjedése
- Délkelet-Ázsiában őshonos, de számos trópusi, szubtrópusi területen is termesztik, például Közép- és Nyugat-Afrikában, Nyugat-Indiában és Amerikában.
Leírása
- A hibiszkusz akár 2,5 m magasra növő cserje. Tenyeresen összetett levelei 8-15 cm hosszúak, fehér vagy halványsárga virágai 8-10 cm átmérőjűek, piros csészelevéllel.
- Terméséréskor begyűjtött összeforrt belső és külső, húsos, piros (vagy lilás) csészeleveleit hasznosítjuk.
- Íze kellemes, savanykás.