Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Gyógynövényekkel a megfázás és az influenza ellen

Gyógynövényekkel a megfázás és az influenza ellen

A tél vége és a tavasz eleje a megfázásos betegségek és az influenza megjelenésének időszaka. A kevésbé súlyos esetek kezelésére kiválóan alkalmasak a gyógynövények. De melyiket használjuk száraz köhögésre, hurutos köhögésre, náthára, vagy influenza esetén?

 
 
Mielőtt gyógynövényt választunk köhögés esetén, először vizsgáljuk meg a kiváltó okot. Ha az a garat és a torok gyulladásából adódik, tehát krákogással, torokkaparással, torokfájdalommal jár, akkor olyan gyógynövény készítményeket érdemes választatunk, amelyek bevonják és helyileg fertőtlenítik a gyulladt területet, egyúttal a köhögési ingert is csökkentik. A leggyakrabban a lándzsás útifüvet használjuk ilyen esetekben, de ne feledkezzünk el az orvosi kamilláról sem, amely magas nyálkaanyag-tartalma mellett jelentős mennyiségű gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz. A magas cseranyag tartalmú gyógynövények is hasznosak ilyen helyzetben, mivel hatóanyagaik kicsapják a fehérjéket a gyulladt területen, ezáltal védőréteget képeznek, emellett helyileg erős antibakteriális hatást is kifejtenek. Jól használható erre a célra a madárkeserűfű, a párlófű (apróbojtorján) és a vadszeder is.
 

Hurutos köhögés estén

Produktív, tehát köpettel járó köhögés esetén nem cél a köhögés csillapítása. Ilyenkor úgy tehetünk jót a szervezetünkkel, ha segítjük a hurut eltávolítását. Ennek legfontosabb eszköze a bőséges folyadékfogyasztás, amely önmagában is hígítja, könnyebben felköhöghetővé teszi a hurutot. A letapadt nyák elfolyósítását reflexesen is elősegíthetjük. A gyomor-bélrendszer enyhe ingerlése ugyanis hígabb váladék képződését eredményezi tüdőben. Erre a reflexre épülnek a szintetikus hurutoldó gyógyszerek is. A gyógynövények közül nagy biztonsággal, gyerekeknél is alkalmazhatók a borostyán leveléből készült készítmények, de hasonló hatást érhetünk el tavaszi kankalinból, az édesgyökérből vagy a szappanfűből készített teák fogyasztásával is.
 

Légzéskönnyítő illóolajok

Sok illóolajos gyógynövénynek köptető hatása is van, ezért az előbb felsorolt gyógynövényekkel együtt, kombinálva jól alkalmazhatók. Hurutos köhögésre főképp a kakukkfűtea vagy -kapszula lehet hasznunkra. Az illóolajok az orrdugulás, orrfolyás esetén is hasznosak. A tünetek enyhítésén túl ugyanis antibakteriális hatásuk is van, ezért csökkentik a bakteriális felülfertőződés kialakulásának valószínűségét, így az antibiotikumok szedésének szükségességét is. A borsmenta szintén jó erre a célra, de négy év alatti kisgyermekek esetén kerüljük használatát, mert légzési nehézségeket okozhat.
 

Ha támad az influenza

Az influenzát a magas láz, a levertség és az erős fejfájás különbözteti meg az egyszerű megfázástól. Gyógynövényekkel a betegség lefolyását is gyorsíthatjuk és a tüneteket is enyhíthetjük. A betegség kialakulásának kezdetén érdemes a lázat folyamatosan fenntartanunk, amihez izzasztó hatású gyógynövényekből készült teát kell fogyasszunk és alaposan betakaróznunk. Erre a célra kiválóan használható bodzavirág, amelyek nyálkaanyagai, flavonoidjai és illóolajai is segíthetik a gyógyulást. Fermentált ételek, illetve magas nyálkatartalmú gyógynövények fogyasztásával immunrendszerünk védekezőképességét segíthetjük, ezáltal a betegség lefolyását gyorsíthatjuk, amit számos modern, magas színvonalú klinikai vizsgálat támaszt alá. Ízlés szerint jó szolgálatot tehet ilyenkor a kefír, a joghurt, a savanyú káposzta, mint erjesztett ételek, illetve kasvirág (Echinacea), a lándzsás útifű, mint magas nyálkatartalmú gyógynövények.
 

Amikor érdemes csökkenteni a lázat

A megemelkedett testhőmérséklet segíti a szervezetünket a kórokozók elleni védekezésben, ezért a betegség kezdetén a lázat nem érdemes csillapítanunk, főképp, ha az nem haladja meg a 39 fokot, illetve nem okoz nagyon rossz közérzetet. A hosszú időn keresztül fennálló magas láz azonban levertté teszi az embert és lassítja a gyógyulási folyamatot. Egyes gyógynövények gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is tartalmaznak. Éppen úgy hatnak, ahogy a szintetikus gyógyszerek. Ilyen például a fűzfakéreg és a réti legyezőfű is. Magas láz esetén kiegészítő terápiaként érdemes ezeket is fogyasztanunk.
 
A betegségeket azonban a legjobb megelőzni. Egészségünk megőrzéséhez leginkább kiegyensúlyozott étkezéssel járulhatunk hozzá, amelyben fontos szerep jut az immunrendszerünk működését támogató gyógynövényeknek. Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem!
 
 
Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta

Keresés