Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Felfázás? Kezeljük gyógynövényekkel!

Felfázás? Kezeljük gyógynövényekkel!

Elég egy apró figyelmetlenség, néhány pillanattal több időzés egy hideg padon és máris megvan a baj: égető, csípő érzés vizeletürítéskor, alhasi fájdalom, hidegrázás, amelyek mind a húgyhólyaghurut jellegzetes tünetei.

 

Amennyiben húgyúti fertőzésre gyanakszunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Az általa meghatározott kezelés mellett azonban a gyógynövények segítségét is kérhetjük a gyógyuláshoz, amelyekkel a fertőzés ismételt kialakulását is megakadályozhatjuk. 

 

Ami biztosan nem használ!

Sokan használják a húgyúti problémáik kezelésére a vörös- vagy más néven tőzegáfonyát. Számos klinikai vizsgálatot végeztek már vele, amelyek egy része valóban alátámasztotta a tőzegáfonya húgyúti fertőzésre gyakorolt pozitív hatását. A probléma csak az, hogy éppen azok hoztak pozitív eredményt, amelyeket az USA legnagyobb tőzegáfonya-feldolgozója támogatott. A független vizsgálatok viszont rámutattak, hogy a tőzegáfonya sem a húgyúti fertőzések időtartamát, sem előfordulásuk gyakoriságát nem képes befolyásolni. 


Vízhajtó vagy vizelethajtó? - Nem mindegy!

A vízhajtó gyógynövények nem vizelethajtók! A vizelet ugyanis nemcsak vizet, hanem különféle anyagcsere-termékeket és elektrolitokat is tartalmaz. A vízhajtó gyógynövények ezekre nincsenek jelentős hatással, "csupán" a vizeletbe kerülő víz mennyiségét növelik. Ez egy húgyúti fertőzés esetén pedig nagyon is jól jön, hiszen a híg és rendszeres vizelet gyakorlatilag átmossa a húgyhólyagot, kiöblítve belőle a fertőző baktériumok nagy részét. Ilyen vízhajtó hatású gyógynövény például a nyírfalevél, az aranyvessző vagy a mezei zsurló is. 

 

A csersav is jól jöhet!

Első megjelenése után a húgyúti fertőzés sajnos gyakran visszatér. Ennek számos oka lehet, az egyik közülük az, hogy a nők esetében a húgycső és a végbél közel helyezkedik el egymáshoz, így még jó higiénia mellett is előfordul, hogy a vastagbélben lévő baktériumok idézik elő a fertőzést. Ilyenkor érdemes természetes antibiotikumokhoz fordulni: a tanninokhoz vagy más néven csersavakhoz. Ezek ugyanis képesek megváltoztatni a bélflóra összetételét és jelentősen csökkenteni a fertőzést kiváltó baktériumok mennyiségét. Javasolt ezért vadszederből, apróbojtorjánból, vagy madárkeserűfűből készült teát is fogyasztani, naponta több alkalommal. 

 

Amit mindenképp érdemes használni

Az orvosi medveszőlőt régóta használják a népgyógyászatban a rendszeresen visszatérő húgyúti problémák kezelésére. Amellett, hogy nagy mennyiségű cseranyag található benne, tartalmaz egy arbutin nevű vegyületet is, amely a vékonybélben hidrokinonná alakul. Ez a húgyhólyagba érve erős antibakteriális hatást fejt ki, főképp akkor, ha gondoskodunk róla, hogy a vizeletünk lúgos legyen. Ezt úgy érhetjük el, ha kerüljük a magas fehérjetartalmú ételek (pl. hús) fogyasztását és növeljük a növények szerepét az étrendünkben. 
A medveszőlő hatását klinikai vizsgálatok is megerősítik, ezekben a pitypang herbájával és gyökerével együtt adagolva oly mértékben volt hatásos, hogy a kezelés egy éve alatt egyetlen megfigyelt betegnél sem fordult elő ismét a húgyhólyaggyulladás.

 

Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta

Tartalomhoz tartozó címkék: felfázás húgyúti fertőzés

Keresés