Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Felborult hormonegyensúly

Felborult hormonegyensúly

A gyógynövények hatóanyagai általában csak finoman avatkoznak be az elhangolt emberi szervezet működésébe. Ezáltal nem késztetik erőteljes ellenreakcióra a testünket és a hozzászokásnak is kisebb az esélye. Különösen fontos ez a „finomhangolás”, ha a hormonrendszerünkről van szó. 

 

A nők több mint fele szenved premenstruációs szindrómában (PMS), amelynek testi és lelki tünetei egyaránt megkeseríthetik a menstruációt megelőző 7-10 napot. A leggyakoribb testi tünetek közé tartozik az átmeneti súlygyarapodás, a mellfájdalom, az ödéma, de gyakran jelentkezik szédülés és heves szívdobogás is. A lelki tünetek sokszor nehezen elválaszthatók a testiektől: ezek a fejfájás, az ingerlékenység, az álmatlanság, a kimerültség és a depresszió. Ezek a tünetek nemcsak PMS-ben szenvedőt, de gyakran a környezetét is megviselik.

 

Szerzetesek borsa

A barátcserjét (Vitex agnus-castus) már régóta használják a hormonháztartás finom áthangolására. Igaz, korábban elsősorban a nemi vágyukkal küzdő férfiak kedvelt szere volt. A középkorban a szerzetesek előszeretettel fűszerezték vele ételeiket, mivel a benne lévő anyagok csökkentették nemi vágyukat. Angolul ezért Monk's pepper-nek vagyis „szerzetesek borsá”-nak nevezik, latin fajneve pedig „ártatlan bárány”-t jelent.

 

A stressz is okozhatja

A premenstruációs szindrómát gyakran a megemelkedett proklaktinszint okozza. Mivel a prolaktin szintje széles határokon belül mozog, amit a napszakok, a táplálkozás és a stressz is befolyásol, ezért egyetlen vérvétel adatai alapján gyakran nem lehet megállapítani a problémát. A magas prolaktinszint leginkább a kismamáknak fontos, mivel ennek hatására fokozódik tejtermelésük. Gyermektelen nőknél azonban a megemelkedett prolaktinszint a testi panaszok mellett gátolja a peteérést és a petesejt beágyazódását.

 

Klinikailag igazolt hatás

A barátcserje termésének fő hatóanyaga a kaszticin, de a prolaktinszint csökkentésében több más anyag is részt vesz. A növény terméséből készített kivonattal több eredményes klinikai vizsgálatot végeztek, amelyekben a premenstruációs szindrómában szenvedő nők lelki és testi tünetei is jelentősen javultak a placebóhoz képest. Főképp azoknál volt eredményes a kezelés, akiknél a PMS tünetei közé tartozott a mellfeszülés, mellfájdalom is. A maximális hatás eléréséhez legalább 3 hónapos kezelés szükséges.

 

Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta

Tartalomhoz tartozó címkék: hormonegyensúly menstruáció PMS

Keresés