Fehér babhéj
50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula Fogyasztása negyven éves kor felett és túlsúly fennállása esetén ajánlott. Népgyógyászati alkalmazása: |
|
Átlagos értékelés: |
![]() |
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható szállítás: | 2021. március 10. |
|
Leírás
Fehér babhéj a népgyógyászatban
A népgyógyászatban a fehér babhéjat a vércukorszint csökkentésére, a testsúly mérséklésére, magas koleszterinszint csökkentésére, húgyúti fertőzések, vesekövek, szív- és érrendszeri problémák esetén alkalmazzák. (TRC Natural Medicines)
A népgyógyászati tapasztalatokat a következő esetekben támasztják alá tudományos bizonyítékok:
Vércukorszint-csökkentő hatása
- A fehér babhéj olyan egy enzimet (phaseolamint) tartalmaz, amely gátolja a keményítőt lebontó enzim, az alfa-amiláz működését a vékonybélben. A keményítő nagy része így emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol táplálékul szolgál a vastagbél mikroflórájának, ezáltal prebiotikus hatást fejt ki. A kutatások szerint az étkezés előtt fogyasztott babhéj akár 95%-ban is gátolhatja a keményítő tartalmú ételek (kenyér, tésztafélék, rizs stb.) emésztését az étkezést követő 1-2 órában. (Dr. Layer és munkatársai kutatása)
- Az alfa-amiláz enzim gátlásával csökken a szénhidrátok felszívódása a vékonybélben, ezáltal a vércukorszint is kisebb mértékben emelkedik az étkezés után. (Dr. Udani és munkatársai kutatása, Dr. Boivin és munkatársai kutatása)
- Egyes kutatások szerint a babhéj antioxidáns hatása is hozzájárul a vércukorszint-csökkentő hatáshoz. (Dr. Venkateswaran és munkatársai kutatása)
- Klinikai vizsgálatban a fehér babhéj más gyógynövényekkel kombináltan két hónap alatt 24,3 százalékkal csökkentette a vércukor-szintet 2-es típusú cukorbetegeknél. (Dr. Ionescu-Tirgoviste és munkatársai kutatása)
Fogyasztó hatása
- A fehér babhéj testsúly-csökkentést csökkentő hatása is az alfa-amiláz enzim gátlására vezethető vissza. Ezért elsősorban az hagyományos vagy szénhidrátokban gazdag étkezés mellett szeretnének megszabadulni a kilóktól. Ezt támasztja alá az a klinikai vizsgálat, amelyben a napi kétszer elfogyasztott 1000 mg babhéjkivonat négy hét alatt átlagosan 3 kg súlyfeleslegtől szabadította meg a kutatásban résztvevő, egyébként sok szénhidrátot (kenyeret, tésztát, rizst stb.) fogyasztó embereket, eközben a derekuk körfogata is közel 8 centiméterrel csökkent. Mivel a vizsgált emberek egy része placebot (hatóanyag nélküli készítményt) kapott és náluk jelentősen kevésbé csökkent a testsúly, ezért a hatás egyértelműen a fehér babhéj kivonatára volt visszavezethető. (Dr Udani és munkatársa kutatása)
- Egy másik kutatásban a fehér bab kivonatát 12 héten keresztül fogyasztották túlsúlyos és kövér emberek. A kísérlet végére testsúlyuk 4 kg-al csökkent, derekuk körfogata pedig 5 cm-el lett kisebb. (Dr. Luzzi és munkatársai kutatása)
- Amikor a fehér bab kivonatát krómmal együtt szedték a túlsúlyos vizsgálati alanyok, akkor a kutatók azt találták, hogy 30 nap elteltével a testsúlyuk 3 kg-al lett kevesebb. A vizsgált csoport másik felénél, akik csak placebót kaptak, nem csökkent számottevően a testtömeg. (Dr. Celleno és munkatársai kutatása)
- A fehér babhéj kivonatainak fogyást elősegítő hatását további klinikai kutatások és összegző tanulmányok is megerősítik: Dr. Thom kutatása, Dr. Barrett és munkatársa kutatása, Dr. Rondanelli és munkatársai kutatása.
Figyelmeztetések, ellenjavallatok
- A fehér babhéj fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- Befolyásolhatja a összetett szénhidrátok lebontását, felszívódásának ütemét és az anyagcserjéét, ezért nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vércukorszintet és a testsúlyt!
- Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek és gyógynövények hatását!
- Gyermekek elől elzárva tartandó!
Megjegyzések
A fehér babhéjjal kapcsolatban jelenleg nincsenek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által elfogadott egészségügyi hatások meghatározva!
Vélemények












A fehér babról
Hatóanyagai
Biogén aminok (phaseolamin), glükokinin, kovasav, káliumsó, poliszacharidok.Története
A „babzem” szó már 1211-ben szerepel egy oklevélben. Ahogy a növény, úgy valószínűleg a szó is szláv közvetítéssel jutott el hozzánk . Amerika felfedezése előtt azonban egy másik növényt jelöltek vele: nem a ma ismert babot (Phaseolus vulgaris), hanem a lóbabot (Vicia faba). A különbséget sokáig megtartotta a magyar nyelv is, mivel az újvilágból érkezett babfélét paszulynak, míg az Európában évezredek óta fogyasztott, ma már csak lóbabnak hívott változatot hívta babnak.Elterjedése
Termesztett kultúrnövényünk, néha kivadul.Leírása
Hajtása méteres nagyságrendű a futóknál, különben 30-40 cm-es, alig elágazó, szórt állású levelei hármasan összetettek. 3-5 pillangós virága laza fürtben áll, a felső levelek hónaljában. A szirmok fehérek, vajszínűek vagy pirosak is lehetnek. A termés száraz, felnyíló többmagvú hüvely.Adagolás, összetevők
Napi adag | Kétszer 1-3 kapszula. |
A) Kapszulaként fogyasztva | Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt. |
B) Teaként fogyasztva | A kapszulákat 2 dl frissen forralt vízbe helyezve, majd 3-5 perc után lassan, kis kortyokban elfogyasztva, étkezés előtt. Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból! |
Összetevők | kapszulánként 350 mg fehér babhéj (Phaseoli legumen) teljes értékű kivonata (DER 2:1), kapszulahéj:zselatin. |