Fahéjfa kéreg
50 db teljes értékű gyógynövényport tartalmazó kapszula Egészségügyi hatásai: 1. Elősegíti az egészséges vércukorszint fenntartását. 2. Támogatja az emésztőrendszer egészséges működését. 3. Hozzájárul a gyomor működésének komfortjához. Népgyógyászati alkalmazása: |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható szállítás: | 2021. március 10. |
|
Leírás
Egészségügyi hatásait alátámasztó tudományos bizonyítékok
1. Az egészséges vércukorszint fenntartását támogató hatása
- A fahéjfa kéreg vércukorszint-csökkentő hatását számos klinikai vizsgálatban igazolták. Az egyik ilyen kutatásban 30 nő és 30 férfi vett részt, az átlagéletkoruk 52 év volt. A résztvevőket csoportokra osztották, egyesek különböző mennyiségben (napi 1, 3 és 6 g) fahéjat kaptak, a többiek pedig palcebót, vagyis hatóanyag nélküli készítményt. 40 nap elteltével a fahéjat kapók éhgyomri vércukor szintje 18-29 százalékkal, triglicerid szintjük 23-30 százalékkal, LDL-koleszterin szintjük 7-27 százalékkal, míg a összkoleszterin szintjük 12-26 százalékkal csökkent. A placebo készítményt szedőknél nem mértek változást. (Dr. Khan és munkatársai kutatása)
- Egy USA-ban végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy miképp hat a fahéj a hemoglobin A1C (HbA1C) szintre. A HbA1c a hemoglobin egy alegysége, amely képes glükózt megkötni. Minél magasabb a vércukorszint, annál több cukor kötődik hemoglobinhoz. Kezdetben a kötés instabil, de néhány óra alatt stabilizálódik, így a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Emiatt jól megállapítható segítségével az elmúlt 60-100 nap átlagos vércukor szintje. A 90 napos kutatásban 109 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő vett részt. A résztvevők egyik fele hagyományos kezelést, a másik fele pedig a hagyományos kezelés mellett fahéjat is kapott (napi 1 grammot). A vizsgálat kezdetén a résztvevők átlagos HbA1C szintje magasabb volt, mint 7%. A vizsgálat végén a fahéjat kapók HbA1C szintje 0,83%-kal csökkent, míg a hagyományos kezelést kapóknál a csökkenés mértéke csak 0,37% volt. Az eredmények alapján a kutató javasolta a fahéjat a 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésére. (Dr. Crawford kutatása)
- Szintén a fahéj 2-es típusú cukorbetegek HbA1c szintjére gyakorolt hatását vizsgálták egy angliai kutatásban. Ebben 58-an vettek részt (25 férfi és 33 nő), az átlagéletkoruk 55 év volt. Mindannyiuk HbA1c értéke magasabb volt mint 7%. A 12 hetes kutatás végén a fahéjat kapók átlagos HbA1c értéke 8,22%-ről 7,86%-ra csökkent, míg a placebo csoportban ez az érték nőtt. Szintén javulást értek el a vérnyomás és a testsúly terén is. (Dr. Akilen és munkatársai kutatása)
- Az eddig ismertetett kutatási eredményeket egy Kínában végzett kísérlet is alátámasztotta. Ebben 66 fő vett részt, és azoknál, akik fahéjkivonatot kaptak, jelentősen csökkent az éhgyomri vércukor szint és a HbA1c szint is. (Dr. Lu és munkatársai kutatása)
- Az előző eredményeket egy további kínai kutatás is alátámasztja. Ebben 137-en vettek részt és két hónapig tartott, a résztvevők átlagéletkora 61 év volt. A kísérletben sem a fahéjkivonatot, sem a placebót kapók nem kaptak egyéb kezelést. Két hónap elteltével a fahéjat kapóknál az éhgyomri vércukor szint 8,85 mmol/l-ről 8,19 mmol/l-re csökkent, a terheléses vércukor vizsgálatkor a cukor beadása után a vércukor szintje a korábbi 15,1-ről 13,3-ra csökkent, míg a placebót kapóknál nem történt érdemi változás. (Dr. Stoecker és munkatársai kutatása)
- Franciaországban a fahéj antioxidáns hatását olyan embereken vizsgálták, akik nem voltak cukorbetegek, de az éhgyomri cukorértékük már emelkedett volt és túlsúlyosak, vagy súlyosan elhízottak voltak (BMI 25-40). Az antioxidáns hatású gyógynövények azért fontosak emelkedett vércukorszint és elhízás esetén, mivel ilyenkor nagyobb mennyiségben jelennek meg a szervezetben a különféle gyulladásserkentő anyagok, emiatt a szervezet fokozott oxidatív stressznek van kitéve. A vizsgált személyek 12 héten keresztül napi kétszer kaptak fahéjkivonatot. A kutatók megállapították, hogy a fahéj fogyasztása antioxidáns hatású, ezért ajánlották rendszeres fogyasztását a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegség kialakulása kockázatának csökkentésére. (Dr. Roussel és munkatársai kutatása)
2-3. Az emésztőrendszer és a gyomor egészséges működését támogató hatása
- A fahéj más fűszerekhez hasonlóan elsősorban az emésztésre van kedvező hatással. A kísérletek szerint csökkenti a gyomorsavtermelést és gátolja a bélrendszeri fekélyek kialakulását. (Dr. Rao és munkatársa kutatása)
- A fahéj hatóanyagai csökkentik a bélfalak simaizmainak görcskészségét.
- Antibakteriális hatóanyagai számos, az emberi bélrendszerben előforduló baktérium fejlődését gátolják, amelyek elszaporodása bélrendszeri panaszokat okozhat. A hatóanyagai közül elsősorban a fahéjaldehidek és a szalcilaldehid gátolta a baktériumok fejlődését (Dr. Lee és munkatársa, Dr. Kim és munkatársai kutatása)
A fahéjfa a népgyógyászatban
- A fahéjfa kérgét a népgyógyászatban fogyókúrákhoz, hányinger csökkentésére, refluxra, hasmenés ellen, bélrendszeri fertőzések kezelésére, ízületi panaszokra, menstruáció kimaradása esetén, magas vérnyomásra, vizelet-visszatartási problémákra használják. (TRC Natural Medicines)
Figyelmeztetések, ellenjavallatok
- A fahéjfa kéreg nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- Fokozhatja a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek és gyógynövények hatását!
- 6 éves kor alatt fogyasztása ellenjavallt!
- Terhesség alatt naponta legfeljebb egy kapszulát fogyasszon!
- Gyermekek elől elzárva tartandó!
Vélemények
A fahéjfáról
Hatóanyagai
-
Illóolaj (1-4%, 70-90% fahéjaldehid, továbbá transz-fahéjsav, benzaldehid, eugenol, kumarin), cserzőanyagok, diterpének, poliszacharidok, diterpének.
Története
-
A fahéj az egyik legrégebb óta használt fűszer- és gyógynövényünk.
-
Kínában már 4000 éve születtek feljegyzések gyógyászati felhasználásáról.
-
Egyiptomban balzsamokba keverték, a görögök és a rómaiak is fűszernek és illatszernek használták.
-
A 12. században Németországban homloküreg-gyulladásra, megfázásra, náthára javasolták.
-
Jelenleg a öt fahéjfajt is használnak fűszerként: ceyloni fahéj (Cinnamomum verum), kasszia fahéj (C. cassia), vietnám fahéj (C. loureiroi), indonéz fahéj (C. burmannii)
Elterjedése
-
A kasszia fahéj Dél-Kínában honos, de a trópusi területeken más helyeken (Vietnámban, Indonéziában) is termesztik.
Leírása
-
10-15 méter magasra növő örökzöld fa.
Adagolás, összetevők
Napi adag | Kétszer 1-3 kapszula. |
A) Kapszulaként fogyasztva | Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt. |
B) Teaként fogyasztva | A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva.. Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból! |
Összetevők | Kapszulánként xx0 mg kasszia fahéhéjfa kéreg (Cinnamomi cassiae cortex) teljes értékű gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin. |