Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egészséges epefolyadék-elválasztással az egészségért

Egészséges epefolyadék-elválasztással az egészségért

Az emésztés az egyik legkomplexebb élettani tevékenysége az emberi szervezetnek. Hatnak rá az elfogyasztott ételek, az emésztőrendszerben lévő bélflóra, a belső elválasztású mirigyek által termelt emésztőenzimek (máj, hasnyálmirigy), a fizikai aktivitás és a mentális stressz is. Ez a hatás ráadásul nem egyirányú, az emésztőrendszerből visszafelé is hat a szerveinkre, gondolkodásunkra, életmódunkra. Ráadásul amellett, hogy a rosszul működő emésztés visszafelé is hat, az egyes elemei egymásra is hatnak. 

 

Az epe egészségének megőrzése a teljes egészség kulcsa is!

Elegendő egy láncszemnek rosszul működnie ahhoz, hogy teljesen felboruljon az emésztésünk, amelynek hosszú távon az egészségünk látja kárát. Nagyon gyakran az epefolyadék elégtelen elválasztása indítja el a folyamatot, amely már rövid távon is emésztőrendszeri panaszokat okoz (puffadás, bélgázképződés, hasmenés vagy székrekedés). Az elégtelen epefolyadék-elválasztás hatása még károsabb lehet, hiszen többek között felboríthatja a koleszterin-anyagcserét, a bélflóra egészséges összetételét, test szerte megjelenő gyulladásokat, illetve tartós rossz kedvet eredményezhet.

 

A modern életvitel káros hatásai

Az epefolyadék nem megfelelő mennyiségben történő termelődése a modern életvitelre, leginkább a feldolgozott ételek fogyasztására vezethető vissza, legyenek azok akár szénhidrátokban, akár zsírokban gazdagok. A nádcukorban lévő fruktóz molekula például nem cukorként hasznosul a szervezetben, hanem a májban zsír képződik belőle. A szervezet ezért úgy érzékeli, hogy nagyobb mennyiségű, epefolyadék termelésére van szükség, hiszen a zsírok emésztéséhez ez nélkülözhetetlen. A máj által termelt epefolyadék ilyenkor az epehólyagban tárolódik ideiglenesen, de mivel a zsír helyett továbbra is cukrot fogyasztunk, ezért az epehólyag azt nem üríti ki a vékonybélbe. Az epefolyadék pangani kezd, majd besűrűsödik, így idővel epekövek alakulnak ki. Ezek ugyan műtéti úton eltávolíthatók, de ez csak az epegörcsöket szünteti meg, az emésztés viszont tartósan felborul, mivel az epefolyadék ezután folyamatosan ürül a vékonybélbe. Akkor is, amikor nem kellene és akkor is, amikor egyébként több kellene belőle. Ez hosszú távon pedig az emésztőrendszert és a bélflórát is károsítja.

articsókalevél

Az articsókalevél támogatja a máj egészséges működését és az epefolyadék normál áramlását.

 

Az epesavak szerepe

Az epefolyadékban lévő epesavaknak különösen fontos szerepük van az egészséges emésztésben. Bár ezek külső forrásból, állati eredetű epesavak formájában is bevihetők a szervezetbe, sokkal egészségesebb, ha a májunkat vesszük rá arra (például gyógynövényekkel), hogy megtermelje ezeket és a szükséges időben az emésztőrendszer rendelkezésére bocsájtsa. Az epesavak bontják szét (emulgeálják) ugyanis a zsírokat apró cseppekre. Ez a folyamat biztosítja, hogy a zsírokat felszívódhassanak az emésztőrendszer középső szakaszából. Ha ez nem történik meg, akkor az  a vastagbélben fokozott gázképződést, haspuffadást, hasmenést okoz. 

A kurkuma hozzájárul a máj egészségéhez és a normál epekiválasztáshoz.

 

Az epefolyadék és a vitaminok

Az epesavaknak a zsíremésztés mellett más élettani szerepük is van. Elősegítik a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását. Ezután abban is segítenek, hogy ezek a vitaminok bejussanak célsejtekbe is. Ha tehát nincs elegendő epesav, a zsíroldható vitaminok felszívódása és felhasználása is akadályokba ütközhet. Így látszólag elegendő mennyiségű A-, D-, E- és K-vitamin fogyasztása esetén is kialakulhat a vitaminhiány.
    Az epesavak szintézisét és a bélcsatornából felszívódott epesavak újraépítését a máj végzi. Itt a koleszterin jelentős része epesavakká alakul. Ez a folyamat csak akkor megy tökéletesen végbe, ha a szervezet redox egyensúlya egészséges. Ez például C-vitaminnal, de emellett C-vitaminban gazdag, vagy antioxidáns hatású gyógynövényekkel segíthető elő (pl. csipkebogyóval).
    Az epesavak, miután elvégezték a feladatukat a vékonybélben, felszívódnak, majd a vérárammal a májsejtekbe kerülnek. A májsejtek ismét aktiválják őket, így újra felhasználhatóvá válnak. Ez naponta akár 5-10-szer is megismétlődik. 

orvosi pemetefű

Az orvosi pemetefű támogatja a máj és az epehólyag normál működését.


A normál epeműködés és az egészséges koleszterinszint kapcsolata

Amennyiben kevés epehajtó ételt, gyógynövényt fogyasztunk, úgy a máj kevesebb epesavat kezd el termelni és üríteni. Ilyenkor a szervezetben több felesleges koleszterin marad, ami lerakódik az erek falára, szűkítve azok belső átmérőjét, hosszú távon keringési problémákat és szívizominfarktust okozva. Amennyiben a táplálkozásunkkal – amelynek fontos része lehet a gyógynövények fogyasztása is – segítjük a folyamatos epeürülést, úgy a koleszterin egy részét megkötheti az elfogyasztott étel, főképp, ha az étrendünk vízoldható rostokban gazdag. Sok vízoldható rostot tartalmaznak a zöldségek, kevesebbet a gyümölcsök, de az igazán koncentrált formában a gyógynövényekben találhatók meg, így például az útifű maghéjban. Az is tudományosan bizonyított, hogy a bélbaktériumoknak is kiemelt szerepük van a koleszterin megkötésében, de ezek a baktériumok csak akkor szaporodnak nagy mennyiségben a bélflórában, ha a vízoldható rostokkal számukra is kedvező életfeltételeket biztosítunk. 

Szurokfű

A szurokfű hozzájárul az egészséges, komfortos emésztéshez, támogatja az epehólyag működését.

 

Védelem az endotoxinok ellen

A székletünk 75%-ban vízből áll, a fennmaradó 25%-ot pedig fele-fele arányban alkotják az emésztetlen rostok és az elhalt vagy élő baktériumok. A baktériumok által termelt, vagy a elpusztulásuk során keletkező endotoxinok (zsíroldékony méreganyagok) nagymértékben veszélyeztethetik a szervezet egészséges működést. Egyrészt felszívódhatnak a bélrendszerből, ezzel terhelve az immunrendszert, másrészt az általuk kiváltott gyulladás miatt károsíthatják a bélfalat, így megnövelhetik az áteresztőbél-szindróma kialakulását. Az epesavak segítenek ezeket az endotoxinokat semlegesíteni, emellett gátolják a kórokozó baktériumok és vírusok (pl. herpeszvírus) fejlődését, szaporodását. 

Sárga tárnics

A tárnicsgyökér elősegíti az étkezés utáni jó közérzetet, csökkenti a puffadást és a teltségérzetet. Támogatja az emésztőrendszer egészséges működését.


Egészséges bélflóra és az autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek kialakulásának melegágyát jelenti a hosszú távon rosszul működő emésztőrendszer. A tökéletlen emésztés először a bélrendszerben alakít ki gyulladásokat, amelyek miatt hosszabb-rövidebb időre áteresztő-bél szindróma alakul ki. Ilyenkor az immunrendszer kétségbeesetten igyekszik felvenni azokkal az emésztetlen anyagokkal a harcot, amelyek át tudnak jutni a sérült bélfalon. Ez az immunrendszer túlműködéséhez vezet, ami a testi sejtek ellen kezd el antitesteket termelni.  Számos autoimmun betegség igazoltan összefüggésbe hozható az áteresztő-bél szindrómával. Ilyen például a foltos hajhullás (alopecia areata), a reumatoid artritisz, a szklerózis multiplex, a krónikus fáradság szindróma, a pajzsmirigy alul működés, a Chorn-betegség, a bőrön megjelenő elváltozások (pszoriázis). 

orvosi rozmaring

Az orvosi rozmaring támogatja a máj egészséges működését és az epefolyadék kiválasztását. Hozzájárul az egészséges emésztéshez, a zsírok lebontásához és az étkezés utáni jó közérzethez.


Az epekövesség

A rendszeresen fogyasztott epehajtó hatású gyógynövényekkel csökkenthető az epekövesség kialakulásának valószínűsége. Ha már kialakult néhány epekő és az egyébként nem okoz panaszokat, akkor az epehajtó gyógynövények tartós használatával ezek akár el is tüntethetők. Az epefolyadékban lévő, általában koleszterinben gazdag köveket ugyanis az epesavakban gazdag epefolyadék – ha lassan is, de – képes lehet feloldani. Az ilyen célra alkalmazott gyógynövényeket mindig fokozatosan érdemes elkezdeni használni, nehogy a fokozott epefolyadék-termelés hatására a már kialakul epekövek elzárják az epevezetéket és így görcsöket okozzanak. 

 

Az epefolyadék egészséges termelődését támogató gyógynövény-készítmények.

 

Papp János
gyógynövény-alkalmazási szakmérnök,
fitoterapeuta

Keresés