Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Csipkebogyó terméshús

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Magas C-vitamin-tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Részletek

2. Támogatja az ízületek egészségét, könnyű hajlítását. Részletek

3. Magas C-vitamin és flavonoid hatóanyagai miatt erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezzel védi a szervezetet a káros hatású szabad gyököktől és az oxidatív stressztől. Részletek

A csipkebogyó a népgyógyászatban régóta alkalmazott gyógynövény (súlycsökkentés, magas vérnyomás, cukorbetegség stb.)  Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. október 28.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

 

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a csipkebogyó terméshúsra általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.

 

A csipkebogyó terméshús (Rosae pseudo-fructus) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

 

1. Immunrendszer egészségét támogató hatása

  • A csipkebogyó szárított terméshúsa jelentős mennyiségű C-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaz. Mennyisége elérheti az 1,5 százalékot is, amely szinte egyedülálló a növényvilágban. Összehasonlításképpen a friss citromban a C-vitamin csak 0,05 százalékban van jelen.
  • A C-vitamin többek között az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet tölt be. Növeli a fehérvérsejtek aktivitását és mozgóképességét, illetve az ellenanyagok termelését is. A C-vitamin szintje a fehérvérsejtekben (fagocitákban, limfocitákban) akár százszor magasabb lehet, mint a vérplazmában (Dr. Hemila kutatása)
  • Egyes kutatók szerint a fehérvérsejtek C-vitamin szintje megfázáskor csökken, ezért hasznos lehet a pótlólagos bevitele. (Dr. Wilson és munkatársai kutatása)
  • A C-vitamin védi a szöveteket a szabad gyököktől, amelyeket a fagocita fehérvérsejtek vírusfertőzés során termelnek. Ez fokozza a T-limfociták szaporodását is. (Dr. Hemila kutatása)

 

2. Ízületek egészségé, könnyű hajlítását támogató hatása

  • A csipkebogyóval számos klinikai kutatást végeztek az oszteoartritiszben (degeneratív ízületi gyulladásban) szenvedő betegek esetében. A csipkebogyó-kivonat három-négy hónapnyi rendszeres fogyasztása csökkentette a betegek fájdalmát, ízületi merevségét, javította az ízületi mozgását, csökkentette a kezelésre szedett gyógyszerek mennyiségét. (Dr. Winther és munkatársai kutatása, Dr. Warholm és munkatársai kutatása, Dr. Rein és munkatársai kutatása)
  • A csipkebogyó hatásosnak bizonyult reumatoid artritisz (ízületeket érintő autoimmun betegség) kezelésében is. A vizsgálatban 89 fő vett részt, akiket két csoportra osztottak. Egyik felük naponta 2,5 grammnyi (5 kapszula) speciális csipkebogyó-kivonatot kapott hat hónapig, a másik felük pedig placebót (hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát). A hat hónap elteltével a csipkebogyó-kivonatot szedő betegek állapota javulást mutatott, míg a placebót szedő csoport tagjainak állapota romlott. A kutatók megállapították, hogy a csipkebogyó-kivonat hatásos kiegészítője lehet a reumatoid artritiszben szenvedők kezelésének. (Dr. Willich és munkatársai kutatása)
  • A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma ahhoz is hozzájárulhat, hogy csökkenjen a köszvény kialakulásának esélye. A vizsgálatok szerint ugyanis a napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztók között 17-34%-kal csökken az esélye annak, hogy kialakuljon a köszvény a napi 250 mg-nál kevesebb C-vitamint fogyasztó emberekhez képest. (Dr. Choi és munkatársai kutatása). Egy másik kutatás is alátámasztotta, hogy a napi 250 mg-nál több C-vitamint fogyasztók átlagos húgysavszintje (amelynek emelkedett mértéke a köszvény egyik fő kiváltó oka) alacsonyabb (5,7 mg/dl), mint azoknak, akik naponta kevesebb mint 90 mg a C-vitamin bevitelük (6,4 mg/dl).  A kutatók szerint a köszvény kialakulásának esélye közel felére csökkenthető, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja a 250 mg-ot. A napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztó emberek húgysavszintje már nem csökken, ugyanannyi, mint a napi 250 mg-nál többet fogyasztóké. (Dr. Gao és munkatársai kutatása). 

 

3. Antioxidáns hatása

  • Az USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb mezőgazdasági termékek (főképp zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg. (USDA)
  • A tanulmányban a csipkebogyó kiemelkedő, 96150-es ORAC-értékkel szerepel. Összehasonlításképpen érdemes megnézni néhány további, magas antioxidáns hatással rendelkező növényt:
    • Fekete áfonya: 9621
    • Aszalt szilva: 8059
    • Fekete ribizli: 7957
    • Szeder: 5905
    • Cékla: 1976
    • Alma: 4275
    • Narancs: 2103
    • Citrom: 1346
  • Jól látható, hogy a csipkebogyó antioxidáns-tartalma 10-50-szerese más magas antioxidáns tartalmúnak gondolt zöldségeknek, gyümölcsöknek.
  • Az erőteljes antioxidáns hatáshoz a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett hozzájárul az is, hogy nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Ezek az anyagok az antioxidáns hatás legalább feléhez járulnak hozzá. A C-vitamin mellett azért érdemes magas flavonoidtartalmú csipkebogyót fogyasztani, mert a flavonoidok erőteljes antioxidáns hatásuk révén képesek az oxidálódott, dehidroaszkorbinsavvá (DHA) alakult C-vitamint visszaállítani eredeti formájába, ezáltal kisebb mennyiségű C-vitamin fogyasztásával is azonos hatás érhető el. (Dr. Cossins és munkatársai kutatása)
  • Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabad gyökök semlegesítésében, a szervezet egészségének megőrzésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük, ezért könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal, ezzel megváltoztatják szerkezetüket, funkciójukat. Ha túl sok molekula funkciója változik meg a szervezetben, az betegségek kialakulásához vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak ennek az egyensúly-eltolódásnak a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában. (Dr. Blázovics Anna kutatása)
  • A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, ezzel a betegségek kifejlődése késleltethető. (Dr. Maxwell kutatása)

Csipkebogyó a népgyógyászatban

A csipkebogyót az említett felhasználási területeken túl a népgyógyászatban megfázás, láz, gyomorgörcsök, gyomorsav-hiány, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorfekély megelőzésére, kezelésére alkalmazzák. Csersavtartalma miatt hasmenés kezelésére is használják. Alkalmazzák ezen kívül epekövek, epehólyagproblémák, alsó húgyúti és vese rendellenessége esetén, továbbá bőröregedés késleltetésére, cukorbetegség esetén, súlycsökkentés érdekében. A magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, a perifériális keringés romlása során is felhasználják. (TRC Natural Medicines)


Megjegyzések

  • A csipkebogyó terméshús fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

  • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
  • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
  • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
  • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
  • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A csipkebogyóról

Hatóanyagai

C-vitamin, B-vitaminok, flavonoidok, szerves savak (almasav, citromsav), szénhidrátok (cukrok, pektinek), karotinoidok, cseranyagok.

 

Története

A csipkebokor szó, mint növénynév már 1246-ban megjelenik oklevélben. A csipke szláv eredetű szó, jelentése "tüske, tövis", amely szúrós hajtásaira utal. Ezt a kellemetlen tulajdonságát őrzi magyar ebcsipke elnevezése is. A növények neveiben megjelenő eb, kutya vagy farkas szó, mindig az adott növény valamely veszélyére hívja fel a figyelmet. Egyéb nevei: gyepűrózsa, hecsedli, vadrózsa, bicskafa, tüskefa, ebcsipke, seggböködő.

 

Elterjedése

Utak mentén, erdőszéleken gyakran találkozhatunk vele. Egész Európában és Ázsiában elterjedt.

 

Leírása

1-3 méter magas cserje, ágai tüskések. Levelei összetettek, 5-7 levélkéből állnak, amelyek széle fűrészes. Áltermése a csipkebogyó, amely serteszőrök közé ágyazott aszmagtermésekből áll (ezek tehát anatómiailag nem magok). Az aszmagterméseket elhúsosodó vacok veszi körül. A termések egész télen a bokron maradnak.

Adagolás, összetevők

Napi adag Kétszer 2-4 kapszula.
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva..
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők kapszulánként 550 mg csipkebogyó terméshús (Rosae pseudo-fructus sine seminibus) teljes értékű kivonata (DER 1,2:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

4.67
6 értékelés
5
(4)
4
(2)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írd meg véleményed!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 08. 01.
Nem nagyon lehet máshol kizárólag csipkebogyót tartalmazó kivonatot kapni, ezért választottam ezt.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 07. 28.
Gyorsan megjött!
| 4 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 07. 14.
Készítettem a kapszulákból teát!. Tök jó, hogy nem kellett egy csomót várni rá! Mondjuk az én inkább 5 kapszulát raknék egy bögrébe, szerintem nem elég a 2-3 db, de ízlések és pofonok...
| 4 / 5 csillag!
2020. 07. 13.
Elég meggyőzőek voltak az ORAC értékek. Nem is tudtam, hogy ilyen erős antioxidáns hatása van a csipkebogyónak. Mondjuk én ha tehetem, inkább lekvárnak eszem.
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 11.
Végre egy teljesen természetes C-vitamin forrás!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 06. 08.
C-vitamin helyett szedem.

Keresés