Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Böjti gyógynövények - Melyiket használjuk és miért?

Böjti gyógynövények - Melyiket használjuk és miért?

A böjt, vagyis a táplálék nélküli élet, az emberi szervezet működésének egyik természetes velejárója. Célja, hogy a szervezetet hozzásegítse, hogy az gyógyítsa és újítsa meg önmagát. A böjt során eltávolítjuk szervezetünkből a felesleges salakanyagokat. A böjti önmegtartóztatás eredményeit már rövid távon is érezhetjük: javul általános közérzetünk, nő a teherbírásunk, kitisztul a bőrünk, eltűnhet néhány zavaró plusz kiló. De a böjt hatása hosszabb távon is megmutatkozik. Kutatások szerint a böjtölés ígéretes a szív- és érrendszer egészségét jelző mutatók, például a vérnyomás, a koleszterinszint és a trigliceridszint javításában. Fokozhatja az inzulinérzékenységet, elősegíti a fogyást és javítja az anyagcsere egészségét, így cukorbetegségben és anyagcserezavarokban szenvedők számára is előnyös. Fokozhatja az immunfunkciókat, az autofágiát, csökkentheti a gyulladást és támogathatja a szervezet védekezését a fertőzések, autoimmun betegségek esetén. A böjt az agyra és az idegrendszerre is pozitív hatást fejt ki, neuroprotektív tulajdonságokkal bír, összefüggésbe hozható a kognitív funkciók javulásával és a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkenésével, sőt közvetetten élettartam növelésére is hatással van. Többek között ezért is érdemes a rendszeres böjtöt beépíteni egészségmegőrzési szokásaink közé.

 

SEGÍTENEK A GYÓGYNÖVÉNYEK

Amennyire divatossá váltak az utóbbi években a különböző böjtölési módszerek, annyiféle termékkel és megoldással találkozhatunk, amit a böjt sikeréért alkalmazhatunk. Mivel a cél éppen a szervezet megszabadítása a felesleges metabolitoktól és salakanyagoktól, ezért a természetes és szelíd módszerek alkalmazása a legjobb, legkevésbé megterhelő szervezetünknek. Ebben lehetnek segítségünkre a gyógynövények is: érdemes a böjtünket kiegészíteni olyan gyógynövényekkel, amik a húgyutakra, emésztő szervrendszerre, máj működésére hatva támogatják céljainkat.

 

pitypang

A gyermekláncfű magas kálium és flavonoid-tartalma révén serkenti a vizeletkiválasztásra, emésztő szervrendszerre kifejtett hatásaiért pedig keserűanyagai és a gyökérben található inulin felelnek.

 

HÚGYUTAKRA HATÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

A húgyúti fertőzések után leggyakrabban a „méregtelenítés” kapcsán jutnak eszünkbe a vizelethajtó hatású gyógynövények. Hogy helyén tudjuk kezelni vizelethajtó gyógynövényektől elvárható hatást, tudnunk kell, hogy a méregtelenítés, a régi népi gyógymódokon túl, a 21. századi modern fitoterápiás és farmakológiai ismereteink alapján tudományosan nem értelmezhető. Nem bizonyított ugyanis, hogy a vizelethajtó hatású gyógynövények bármilyen méreganyagot fokozott mértékben ürítenének ki szervezetünkből. Amire viszont valóban hasznosak lehetnek a böjtben a vizelethajtó hatású gyógynövények, az a különböző típusú húgyúti kövek kialakulásának megelőzése. A pangó vizelet ugyanis kedvez a kövek kialakulásának, így ennek esélye vízhajtással mérsékelhető. A vizeletkiválasztás növelésére számos gyógynövény használható, akár az aranyvessző, a csalán, a mezei zsurló, a pongyola pitypang, a nyírfa vagy a petrezselyem. Bár hatóanyagaik eltérőek, de hatásmódjukban közös hogy, úgy fokozzák a vizelet kiválasztását, hogy közben nem befolyásolják érdemben a nátrium-ion ürítést, ezért az ödémák méretét és a vérnyomást sem csökkentik jelentősen. A fokozott vizeletürítéssel a testsúly általában gyorsan csökkenhet, azonban az nem tartósan, hiszen nem a test zsírszövetéből, hanem víztartalmából „adott le”. Nem érdemes tehát a vizelethajtó gyógynövényektől e téren nagy csodát várni. Ha a tartós súlycsökkentés a cél, az étrendi változtatásokat, rendszeres mozgást és pihenést is szükséges lesz bevezetni hozzá.

 

mezei zsurló

Magas flavonoid- és ásványi só tartalma okozza a zsurló vizelethajtó hatását, amit az ionok kiválasztásának fokozása nélkül ér el.

 

EMÉSZTŐ SZERVRENDSZERRE HATÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

Egy jól felépített böjtbe az emésztésünkre ható gyógynövények is jól beépíthetők, aminek hosszabb távon az anyagcserénk egészséges működése lesz az eredménye.

Emésztésünk támogatása, gyorsítása, kialakult székrekedés oldása és a májunk támogatása olyan célok, amikben segíthetnek a gyógynövények a böjt során.

Az egészséges emésztés rendkívül fontos az általános egészségünk szempontjából. Ez biztosítja, hogy a szervezet megfelelő mennyiségben juthasson hozzá vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, fehérjékhez, zsírokhoz és szénhidrátokhoz és a számára felesleges salakanyagoktól és toxikus metabolitoktól minél hamarabb megszabaduljon. Az egészséges emésztőrendszer hozzájárul a jó baktériumok elszaporodásához és támogatja a bélrendszer immunfunkcióit, ezáltal a fertőzések elleni védelemben is szerepe van. Ha emésztésünk egészséges megelőzhetők az emésztési zavarok, mint például a puffadás, a teltségérzet, a gyomorégés, a székrekedés vagy a hasmenés. Emésztésünk támogatására is számos gyógynövény megoldást nyújthat, a borsosmenta, a cickafark, a kamilla, az orvosi citromfű, a kerti kakukkfű, a szurokfű mind akár kúraszerűen, akár folyamatosan is fogyaszthatóak egészségtámogatás céljából.

 

erdei mályva

Mivel hatása enyhe, ezért az erdei mályva levele a nemcsak egy-egy rövidebb böjt során, de akár folyamatosan is fogyasztható.

 

A székrekedés enyhítésére ajánlható gyógynövények egy része nagy mennyiségű vízoldható poliszacharidot tartalmaz, ezek az emésztőrendszerben vizet szívnak fel, így növelik a széklet térfogatát és segítik eltávozását. A legkíméletesebb, leghosszabb időn át – akár napi szinten folyamatosan is- mellékhatás és hozzászokás nélkül alkalmazható székletlazító gyógynövények rostokat, illetve nyálkaanyagokat tartalmaznak. Ilyenek az útifű maghéj, a lenmag, az erdei mályva, az orvosi zilíz. Ha ezeket a gyógynövényeket alkalmazzuk, fontos figyelni a minél nagyobb folyadékfogyasztásra és arra, hogy lassíthatják az egyidejűleg bevett gyógyszerek felszívódását. Drasztikusabb, de gyorsabb hatású hashajtók az antrakinon-származékokat tartalmazó gyógynövények, amilyen például a szenna, vagy a kutyabenge is. Hatásukat többféle módon fejtik ki, a bélnyálkahártyára receptoraira hatva fokozzák a vastagbél motilitását és bizonyos enzimek gátlásával az ionon és a víz felszívódására is hatnak. Éppen ezért, a hozzászokás és elektrolit-zavar lehetséges kialakulása miatt, csak kúraszerűen maximum 1 hétig használhatóak egyhuzamban.

 

kutyabenge

A kutyabenge hashajtó hatásért felelős antranoid hatóanyagai a kéreg min. egy éves tárolása során alakulnak ki.

 

Az egészséges emésztésben a máj szerepe kulcsfontosságú, hiszen az emésztő enzimek termelésével és a tápanyagok anyagcseréjének szabályozása révén segíti azt. A máj egészségére, működésének serkentésére ható gyógynövények fogyasztása ezért nemcsak májbetegségek, -májkárosodás esetén lehet jótékony hatású. A bojtorján, a máriatövis, a pongyola pitypang, a rozmaring, a mezei katáng a leghatékonyabb májra ható gyógynövények közé tartoznak.

 

 

máriatövis

 A máriatövis tövis vegyületei megakadályozzák a toxinok bejutását a májsejtekbe.

 

HOGYAN ILLESZTHETŐEK BE A BÖJTBE A SZUPERFINOM GYÓGYNÖVÉNY POROK?

A Javallat és Ultrafine gyógynövény kapszuláink előnye, hogy nagyon jól oldódnak vízben és más folyadékokban is, így könnyen és gyorsan készíthető belőlük „instant” gyógynövénytea. A böjt ideje alatt ezért praktikus, és a víznél ízletesebb, változatosabb, egészségesebb megoldás lehet a fokozott folyadékpótlás fedezésére a szuperfinom porokból készült tea.

A szuperfinom gyógynövényporokból az antioxidáns hatású polifenolok és flavonoidok gyorsabban és nagyobb arányban kioldódnak, mint egy egyszerű gyógynövényteából, vagy nagyobb szemcseméretű porból. A polifenolos vegyületek esetén 70 százaléka, flavonoidok esetén 90% az oldódás. Így összességében a szuperfinom porok antioxidáns hatása akár háromszor nagyobb lehet! Az antioxidánsok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait ma már senkinek nem kell bemutatni: csökkentik a szabadgyökök által okozott oxidatív stresszt, így hozzájárulva az egészséges sejtfunkciók fenntartásához és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez. Hogy miért érdemes antioxidáns bevitelre szuperfinom porokat választani, meggyőző érv, hogy azonos mennyiségű gyógynövényhez képest háromszoros antioxidáns hatás érhető el, mégpedig természetes forrásból. A szuperfinom porok másik előnye, ami a böjt során különösen hasznos tud lenni, hogy hozzáférhető vízoldható rost-tartalmuk magas. Ez azért jó a szervezetünknek, mert egyrészt támogatja az emésztést, csökkenti a vércukorszint ingadozásait, csökkenti a székrekedést. A rostok jó duzzadóképességük miatt hamarabb okoznak teltségérzetet, fogyasztásukkal csökkenthető a táplálékkal bevitt kalória mennyisége, így segíthetnek a fogyásban.

 

NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A BÖJTHÖZ

A böjtölés nem azonos az éhezéssel: fogyasszunk könnyű, de tápanyagdús, minél kevésbé feldolgozott ételeket, kevesebb húst, tejterméket, több zöldséget, gyümölcsöt. Bár az extrém böjtök, pl. léböjtkúrák, esetén sokan pozitív tapasztalatokról számolnak be, azonban fontos megérteni, hogy az extrém böjtöknek lehetnek kockázatai is. A potenciális kockázatok közt van a tápanyaghiány és a hipoglikémia, amik hosszabb távon és sérülékenyebb szervezet esetén komolyabb károsodáshoz vezethetnek. Az egészséges szervezet számára viszont az ésszerű, túlzásoktól mentes böjtölés nem jár kockázattal.

 

Dr. Kindlovits Sára
fitoterapeuta

Keresés