Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Barátcserje termés

Ár:
1.590 Ft

50 db teljes értékű gyógynövény-kivonatot tartalmazó kapszula

1. Hozzájárul a női hormonális egyensúly kialakításához. Részletek

2. Elősegíti a menstruáció előtti és közbeni jó közérzet létrejöttét. Részletek

3. Támogatja a testi és szellemi egészséget a menopauza (klimax) időszakában. Részletek

A barátcserjét a népgyógyászat széles körűen alkalmazza (prosztata-megnagyobbodás, reumatoid artritisz, migrén, álmatlanság). Részletek

Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. szeptember 24.
Menny.:db

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén!


Ajándék gyógynövénykönyv már az első vásárláshoz!

Leírás

Egészségügyi hatásai

A felsorolt egészségügyi hatások mindegyike szerepel abban a jegyzékben, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői tudományos bizonyítékok alapján állítottak össze. Az alattuk ismertetett kutatási eredmények és gyógyászati tapasztalatok a barátcserje termésére általánosan vagy a hivatkozásokban megjelölt kivonatra vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a JAVALLAT BARÁTCSERJE TERMÉS teljes értékű gyógynövény-kivonat egészségügyi hatásait.

 

A barátcserje termése (Agni casti fructus) szerepel a hatályos gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) Részletek

1. A női hormonális egyensúly kialakítását támogató hatása

 • A női hormonális egyensúly és az egészséges menstruáció a tüsző által termelt ösztrogén, a sárgatest által termelt progeszteron és az ezeket stimuláló, agyalapi mirigyben termelődő tüszőérlelő (follikulusstimuláló) hormon (FSH), illetve sárgatestserkentő (luteinizáló) hormon (LH) normál termelődésétől függ. Ezen hormonok termelődésére más hormonok is hatással vannak, így az agyalapi mirigyben termelődő prolaktin is. Amennyiben a prolaktinszint a kelleténél magasabb, úgy sem az ösztrogén, sem a progeszteron sem termelődik elegendő mennyiségben, amely a petefészek működési zavaraihoz, premenstruációs szindróma kialakulásához, szabálytalan menstruációhoz, ovuláció elmaradásához, mellfeszüléshez, ödémák kialakulásához, terméketlenséghez, libidócsökkenéshez, hüvelyi szárazsághoz, szorongáshoz vezet. (Dr. Melmed és munkatársa kutatása)
 • Az egészségesnél magasabb prolaktinszintet nagyon sok tényező kiválthatja. Mivel alapvetően a tejtermelés fokozását elősegítő hormonról van szó, ezért emelkedett mértéke  (110-120 µg/L)  terhesség vége felé és a szoptatás alatt normális. (A terhesség vége felé azért nem érvényesül hatása, mert ebben az időszakban a szervezet magas ösztrogén- és progeszteronszintje ezt megakadályozza.) (Dr. Melmed és munkatársa kutatása)
 • A magas prolaktinszint ezért csak a terhességen és szoptatáson kívüli időszakban okoz problémát. Megemelkedett szintjének kimutatása azonban igen nehéz, mert gyorsan elbomló hormonról van szó, a vérben lévő koncentrációja minden 15-20 percben megfeleződik, ha az agyalapi mirigy nem termeli újra. Ezért napszakonként és a szervezetre gyakorolt külső és belső hatások eredményeként a vérben lévő mennyisége nagyon változó lehet, erősen ingadozhat. (Dr. Horrobin kutatása)
 • A prolaktin az agyalapi mirigyben (hipofízisben) termelődik. Termelését a hipotalamusz belső elválasztású hormontermelő sejtjei szabályozzák. A dopamin gátolja, míg a tireotropinfelszabadító hormon serkenti a prolaktin termelődését. (Dr. Melmed és munkatársa kutatása)
 • A prolaktin szerepét és szervezetre gyakorolt hatását csak akkor érthetjük meg teljesen, ha felismerjük a hipotalamusz hormonális rendszer egyensúlyában betöltött fontos szerepét. A hipotalamusz az agy legősibb területei közé tartozik, alapvető szerepet játszik a szervezet egyensúlyának fenntartásában. Olyan alapvető területek szabályozásáért felel, mint a testhőmérséklet, a testfolyadékok viszonylagosan állandó összetétele, a táplálék- és vízfelvétel, a szexuális viselkedés és az érzelmi élet. Mivel ezen területek megbomlott egyensúlya visszafelé is hat a hipotalamuszra, ezért különösen a stresszes életvitel, a párkapcsolati problémák, a rossz munkahelyi környezet, a depresszió, a mozgáshiány, vagy éppen a túlzásba vitt mozgás, továbbá az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás egyaránt jelentősen befolyásolják a hipotalamuszban termelődő hormonok, így közvetve a prolaktin kiválasztását is. (Dr. Solomon és munkatársai kutatása, Dr. Snell kutatása)

 

2. A menstruáció előtti és alatti jó közérzetet elősegítő hatása 

 • A barátcserje igazoltan hatásásos a megemelkedett prolaktinszint csökkentésében, amely a premenstruációs szindróma egyik kiváltó oka lehet.
 • A barátcserje hatóanyagai csökkentik a prolaktin felszabadulását az agyalapi mirigyben, ezáltal fokozódik a sárgatest által termelt progeszteron hormon mennyisége. A hormonegyensúly helyreállítása megszünteti a premenstruációs szindróma tüneteit. (Dr. Milewic és munkatársai kutatása)
 • Ez az ösztrogénszerű hatás azonban azért nem befolyásolja a kedvezőtlen irányba a női hormonális egyensúlyt, mert ezek a hatóanyagok csak a szívben, az érrendszerben, a csontokban és a húgyhólyagban fejtik ki hatásukat. Mivel a méhben ezektől a szervektől eltérő ösztrogénreceptorok vannak, ezért barátcserje ösztrogénszerű hatása ott nem jelentkezik. (Dr. Jarry és munkatársai kutatása, Dr. Liu és munkatársai kutatása)
 • Az elmúlt években összesen 17 ilyen vizsgálat született, összesen 2401 beteg bevonásával. Ezeket a kutatásokat együttesen is elemezték, ez alapján pedig egyértelműen igazolták, hogy a barátcserje kivonat hatásosan csökkenti a premenstruációs tüneteket. Hatása összevethető a szintetikus fluxetin hatóanyagú gyógyszerekkel vagy az orális fogamzásgátlókkal. (Dr. Verkaik és munkatársai kutatása)
 • Külön kutatásban vizsgálták barátcserje emlőfájdalom csökkentésében betöltött szerepét. A vizsgálat megállapította, hogy két hónap alatt az emlőfájdalom intenzitása 68%-kal, időtartama 53%-kal csökkent. (Dr. Mirghafourvand és munkatársai kutatása)

 

3. A testi és szellemi egészség támogatása a menopauza (klimax) időszakában.

 • A menopauza tüneteit a hormonális egyensúly megváltozása idézi elő. Ebben az időszakban már nem termelődik elegendő sárgatesthormon (progeszteron), míg az ösztrogén hormon szintje normális vagy kissé emelkedett lehet. A menopauza nem egyik hónapról a másikra jelentkezik, bár a nők egy része csak az azt megelőző néhány hónapban tapasztal tüneteket. A hormonális változások már 35-40 éves korban megkezdődnek, utána 5-10 év telik el, míg teljesen megszűnik a menstruáció. Ezt az 5-10 éves időszakot premenopauzának nevezik. A menopauza előtt és alatt a következő tünetek tapasztalhatók: gyakran jelentkező hőhullámok, fáradékonyság, hangulatingadozások, alvászavar, depresszió, erős verejtékezés, mellfeszülés, arcpirulás, fejfájás, szédülés, rendszertelenné váló menstruáció, koncentrációzavar, szexuális vágy csökkenése, gyors és látványos elhízás, hajhullás, szőrösödés. A progeszteronszint csökkenését a menopauza alatt is kiválthatja a megemelkedett prolaktinszint. (Dr. Melmed és munkatársa kutatása)
 • A barátcserje kivonatokkal több klinikai vizsgálatot is végeztek premenopauzás és menopauzás nők esetében. Az egyik ilyen vizsgálatban premenopauzás nők szedték a barátcserje kivonatot, majd megkérték őket, hogy értékeljék tüneteiket. A kutatásban részt vevő nők túlnyomó része a menopauzás tünetek enyhüléséről számolt be. (Dr. Lucks és munkatársai kutatása)
 • Egy másik vizsgálatban a barátcserje kivonat hatását 52 olyan nő esetében vizsgálták, akik általános menopauzás vagy menopauza utáni tünetekről számoltak be. A kutatás végén a nők 70 százaléka számolt be érdemi javulásról. (Dr. Lucks kutatása)
 • Egy további vizsgálatban olyan premenopauzás nők (valamennyien 40 évnél fiatalabbak) vettek részt, akik rendszeres időszakonként mellfeszüléstől és -fájdalomtól szenvedtek, miközben a tünetek hátterében nem állt orvosilag igazolható elváltozás. A résztvevők egyik csoportja barátcserje kivonatot, míg a másik csoport flurbiprofent (nem szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító) kapott. A kutatók az eredmények kiértékelése után arról számoltak be, hogy mindkét csoportban azonos mértékben és jelentősen csökkentek a tünetek. (Dr. Dinc és munkatársa kutatása)

Barátcserje a népgyógyászatban

 • A tudományosan jól alátámasztott alkalmazási területein túl a barátcserje termését a népgyógyászatban jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére, szexuális vágy csökkentésére, reumatoid artritiszre (sokízületi gyulladásra), megfázásra, migrénre és álmatlanságra is használják. (TRC Natural Medicines)

Megjegyzések

 • A barátcserje termésének fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
 • Hormonhatású hatóanyagokat tartalmaz, ezért fogyasztásáról tájékoztassa nőgyógyászát!
 • Terhes és szoptató anyáknak és 18 éven aluliaknak nem javasolt a fogyasztása.
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!

Teljes értékű kivonat


100% hatóanyag - teljes értékű kivonatTeljes értékű gyógynövénykivonat

Kapszuláink teljes értékű kivonatot tartalmaznak, a gyógynövény valamennyi értékes hatóanyagával.

Tudj meg többet a teljes értékű kivonatok előnyeiről!

Herbárium


Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

Herbárium - A gyógynövények hagyománya és tudománya

A termék megvásárlása esetén egy olyan könyvvel is gazdagabb leszel, amely segít eligazodni a gyógynövények között:

 • bemutatja, hogyan maradtak a gyógynövények évezredeken keresztül fontos eszközei egészségünk megőrzésének;
 • részletesen ismereti a legfontosabb hatóanyagokat és hatásmódjukat;
 • áttekintést ad a legfontosabb gyógynövény-készítményekről, hasznos tanácsokat ad a gyógynövények gyűjtéséhez;
 • megmutatja, hogy az egyes gyógynövényeket hogyan és milyen egészségügyi célból érdemes használni;
 • közel 50 gyógynövény tudományos igényességű leírását tartalmazza.

A barátcserjéről

Hatóanyagai

 • Irridoid-glikozid szerkezetű aukubin és agnuzid, diterpének, flavonoidok (kaszticin), illóolaj.

 

Története

 • Termését évszázadok óta használják nőgyógyászati, urológiai panaszok kezelésére. Erre utal magyar és tudományos neve is, ugyanis a középkorban a novíciusok a barátcserje bogyóját fűszerként használták bors helyett, mert úgy tartották, hogy csökkenti a nemi vágyat. A tudományos nevében szereplő agnus-castus elnevezés „ártatlan bárány”-t jelent.

 

Elterjedése

 • A Földközi-tenger térségéből származó cserje, amely hazánkban is áttelel. 

 

Leírása

 • 1,5-2 méter magasra nő. Tenyeresen összetett levelei télen lehullanak. Lila vagy halvány levendula színű illatos virágai 10-15 cm-es fűzérekben nyílnak júliustól szeptember végéig.

Adagolás, összetevők

Napi adag 1 kapszula
A) Kapszulaként fogyasztva Bő folyadékkal lenyelve étkezés előtt.
B) Teaként fogyasztva A kapszulák tartalmát 2 dl forró vízbe helyezve, majd felkeverés után teaként fogyasztva., étkezés előtt.
Tudd meg, hogy mikor és miért érdemes teát készíteni a kivonatból!
Összetevők Kapszulánként 350 mg bartácserje termés (Agni casti fructus) teljes értékű kivonata (DER 1,7:1), kapszulahéj:zselatin.

Vélemények

4.86
7 értékelés
5
(6)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írd meg véleményed!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 07. 29.
Nagyon szeretem az illatát! Mintha egy parfüm lenne! PMS-re szedem, úgy néz ki beválik!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 07. 16.
A jó ár-érték arány miatt választottam.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 07. 04.
Menstruáció előtt feszültek és fájtak a melleim. A barátcserje sokat segített a dolgon, hónapról-hónapra egyre kevésbé okoz problémát a feszülés. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki hasonló problémával küzd! Nálam volt még egy "mellékhatása" is, a menstruáció előtt piros foltok jelentek meg az arcomon, nem pattanások, de olyasmi. Ezek mostanra teljesen elmúltak.
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 09.
A nőgyógyászom javasolta, hogy szedjek valamilyen barátcserje-kivonatot. Azért ezt választottam, mert már más gyógynövényeket is vásároltam innen, amelyekkel elégedett voltam.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 06. 03.
Szerettünk volna egy harmadik gyereket. A vérvizsgálaton magas volt a prolaktinszintem. Az orvos javasolta a barátcserjét. Három hónapon belül teherbe estem. Ennek már több mint hat éve. Aztán márciusban elhatároztuk, hogy lesz egy negyedik is, egyből elkezdtem szedni a barátcserjét. Február végére várjuk :)
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 05. 08.
Nekem bejött! Köszi!
| 4 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 04. 18.
A klimax tüneteire vásároltam. Egy hete szedem, valamelyest javult az állapotom.

Keresés