Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k alkalmazását az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően.
Menü

Gyógynövény adagolás - hitelesen

A gyógynövények helyes adagolásával kapcsolatban nagyon sokféle információ kering az interneten és a gyógynövényekkel foglalkozó könyvekben. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a JAVALLAT és UltraFine kapszulákban milyen szempontok alapján határozzuk meg a javasolt adagolást, majd arra is rávilágítunk, hogy egyébként miért ilyen nagy a szórás a javasolt adagolások között a különböző információforrásokban.

 

A JAVALLAT és az UltraFine gyógynövénykapszulák esetén a legmegbízhatóbb információforrás alapján határozzuk meg a javasolt adagolást. Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága a leggyakrabban alkalmazott gyógynövényekről monográfiákat készít, amelyben szerepelteti azoknak növényi gyógyszereknek az ajánlott adagolását, amelyek forgalomban vannak az Európai Unió valamely tagországában. Szinte az összes monográfia tartalmazza a gyógynövények aprított (tehát teakészítéshez való) formájának ajánlott fogyasztási mennyiségét, illetve sok esetben a por, illetve a különböző kivonatok ajánlott alkalmi és napi adagját is. 

A JAVALLAT és UltraFine márkájú termékeink esetén ezeket a gyógyszerügynökségi ajánlásokat vesszük figyelembe a napi és az egyszeri adagok ajánlásakor.
Ha részletesen is szeretné megismerni az Európai Gyógyszerügynökség gyógynövény monográfiáit, akkor ide kattintva tud keresni közöttük (angol nyelven).

A könnyebb áttekinthetőség érdekében a leggyakoribb gyógynövények Gyógyszerügynökség által ajánlott fogyasztási mennyiségét (teafű és por formákra) mi is összegyűjtöttük táblázatos formában, amit innen tud letölteni pdf formátumban.

(Egyes gyógynövényeknél a Gyógyszerügynökség szakemberei nem határoztak meg adagolást a por formára. Ezekben az esetekben a Gyógyszerügynökségnél általánosan alkalmazott ajánlás szerint járunk el, vagyis az aprított teafűhöz képest harmad-ötödannyit javaslunk alkalmazásra a JAVALLAT és UltraFine termékekben lévő szuperfinom porokból.)


Végül egy kis magyarázat arra, hogy miért különbözik annyira az egyes információforrásokban a gyógynövények ajánlott adagolása:

  • A gyógynövények jellemzően sokféle hatóanyagot tartalmaznak, amelyek többféle módon is hatnak a szervezetünkre. Emiatt egyes emberek már kisebb mennyiségben is kedvező hatásról számolnak be, másoknak nagyobb mennyiségre van szüksége.
  • A különböző feldolgozási módok eltérő hatóanyag-összetételt eredményeznek, emiatt az adagolás is különböző lehet:
    • Teakészítésnél egészen más hatóanyagok oldódnak ki attól függően, hogy áztatjuk, forrázzuk, vagy főzzük a gyógynövényt. 
    • Nem mindegy, hogy kivonatot vagy teljes értékű gyógynövényt használunk. A kivonatból hiányozhatnak a gyógynövények egyes hatóanyagai, viszont koncentráltabbak, mint más készítmények. A teljes értékű gyógynövényporok az összes értékes hatóanyagot tartalmazzák, viszont többet kell belőlük fogyasztani, mivel hatóanyagokon kívül más tartalomanyagok is megtalálhatók bennük (pl. az élettani szempontból egyébként szintén értékes növényi rostok).
    • A szálas gyógynövényteák esetén a hatóanyagoknak egy része a teafűben maradhat, a gyógynövényporoknál viszont a gyógynövény teljes hatóanyagmennyiségét hasznosíthatja a szervezetünk.
  • Egyes gyártók kisebb ajánlott mennyiséget jelenítenek meg a termékükön, hogy így kevesebb gyógynövényt kelljen elhelyezni a termékben és kedvezőbb áron értékesíthessék azt. 
  • Az ajánlott fogyasztási mennyiségek a gyógynövények esetében gyakran hagyományokon alapulnak, amit a modern kutatások gyakran felülírnak, akár csökkentve, akár növelve a szükséges mennyiséget.

 

Ha szeretne többet is megtudni arról, hogy milyen tudományosan igazolt előnyei vannak a JAVALLAT és UltraFine kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövényporoknak, akkor kattintson ide a részletekért!

 

Keresés